Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο -κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2% για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια- καθώς η πτώση των τιμών της ενέργειας δίνει στους καταναλωτές μια μικρή ανακούφιση από την «έκρηξη» της προηγούμενης διετίας.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ έπεσε στο 1,8% τον περασμένο μήνα από 2,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε σήμερα (1/10) στη δημοσιότητα.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (4%, από 4,1% τον Αύγουστο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4% από 2,3% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4% σταθερά σε σχέση με τον Αύγουστο) και την ενέργεια (-6%, έναντι -3% τον Αύγουστο).
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι έχει μειωθεί στο 3% το Σεπτέμβριο, από 3,2% τον Αύγουστο 2024. Τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (4,5%), η Ολλανδία (3,3%), η Εσθονία (3,2%), η Κροατία και η Ελλάδα (3% και οι δύο). Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, αντίστοιχα, καταγράφουν η Ιρλανδία (0,2%), η Λιθουανία (0,4%), η Σλοβενία (0,7%) και η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ιταλία (0,8% και οι τρεις).
Σημάδι μείωσης των επιτοκίων
Τα επίσημα στοιχεία της Τρίτης σε συνδυασμό με μια αναιμική προοπτική ανάπτυξης θα μπορούσαν να ανοίξουν των δρόμο για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια δύο φορές.
Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός έπιασε τον στόχο του κάτω από 2% της ΕΚΤ ήταν τον Ιούνιο του 2021, όταν ήταν 1,9%.
Οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της τράπεζας στις 17 Οκτωβρίου. Πριν από μερικές εβδομάδες, οι προσδοκίες ήταν ότι η κεντρική τράπεζα θα περίμενε μέχρι τον Δεκέμβριο πριν μειώσει ξανά το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Η ΕΚΤ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν γρήγορα τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν την έκρηξη πληθωρισμού που ξέσπασε καθώς η οικονομία ανέκαμπτε από την πανδημία αλλά μετά ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η εισβολή οδήγησε τη Ρωσία να διακόψει τις προμήθειες αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εκτινάσσοντας τις τιμές της ενέργειας και αυξάνοντας τους φόβους ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα χαθεί από την παγκόσμια αγορά. Αυτές οι πιέσεις έχουν χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό και ο πληθωρισμός είναι αρκετά χαμηλός, ώστε οι κεντρικές τράπεζες να μειώνουν προσεκτικά τα επιτόκια για να διατηρήσουν την οικονομία σε χαμηλά επίπεδα.
Η ΕΚΤ, ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι ακόμη σε θέση να κηρύξει τελική νίκη επί του πληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει ελαφρώς πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς ορισμένα υποκείμενα μέτρα, όπως οι τιμές των υπηρεσιών, εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλά.
Η Πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έχει πει ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται για μελλοντικό χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων, αλλά θα λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση με βάση τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα.
(με πληροφορίες από Associated Press)