Στο 3,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 3% τον Ιούλιο και 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Είναι ο πέμπτος υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, μετά το Βέλγιο (4,5%), την Εσθονία (3,4%), την Ολλανδία (3,3%) και τη Σλοβακία (3,2%) ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μετά από μια αποκλιμάκωση στο 2,5% τον Μάιο και τον Ιούνιο άρχισε και πάλι να σκαρφαλώνει πάνω από το 3%.
Τα στοιχεία του πληθωρισμού αναμένεται να «βαρύνουν» την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης ενόψει και της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ καθώς διαψεύδουν τις χθεσινές δηλώσεις περί «συγκράτησης των τιμών και μείωσης του πληθωρισμού».
Κι ενώ στην Ελλάδα ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από το επιθυμητό όριο του 2%, στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει στο 2,2% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021.
Σημαντική είναι η μείωση του από τον Ιούλιο που ήταν στο 2,6% γεγονός που δείχνει μια σταθερή καθοδική πορεία.
Ο δομικός πληθωρισμός, που υπολογίζεται χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διατηρήθηκε στο 2,8% για τρίτο συνεχόμενη μήνα.
Η αποκλιμάκωση οδηγεί σε μείωση επιτοκίων
Η μείωση του πληθωρισμού σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο στην Ευρωπαική Κεντρική τράπεζα για μειώσεις επιτοκίων μέσα στον Σεπτέμβριο.
Στη Γερμανία ο πληθωρισμός έπεσε στο 2%, το χαμηλότερο επίπεδο από το δύσκολο 2021, καθώς μειώθηκαν οι τιμές της ενέργειας.
Παρόμοια η εικόνα και στη Γαλλία, που έπεσε στο 2,2% τον Αύγουστο από 2,7% τον Ιούλιο αλά και στην Ισπανία στο 2,4% από 2,9%.
Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη καταγράφει η Λιθουανία στο 0,7%, η λετονία 0,9% και η Ιταλία στο 1,3%.