Δεν απέδωσαν τα μέτρα για την μείωση του πληθωρισμού καθώς στην Ελλάδα καταγράφεται νέα σημαντική άνοδος στο 3,4% τον Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, υπήρξε άνοδος της τάξης του 1,8% σε μηνιαία βάση, που δείχνει την αυξητική πορεία του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα σημείωσε την 5η μεγαλύτερη άνοδο τιμών, με την Κροατία, την Αυστρία, την Εσθονία και το Βέλγιο να καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις.
Παρά την περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, ο ρυθμός μείωσής τους στο 4,8% τον Μάρτιο από 5,8% τον Φεβρουάριο είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν της ευρωζώνης, όπου μειώθηκε στο 2,7% από 3,9% τον Φεβρουάριο.
Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο αν και εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.
O υψηλότερος πληθωρισμός σημειώθηκε στην Κροατία με 4,9% ετησίως, με την Αυστρία στο 4,2%, την Εσθονία στο 4,1% και την Ελλάδα να είναι στην κατηγορία των κακών επιδόσεων σε αντίθεση με την Λιθουανία (0,3% ετησίως), την Φινλανδία (0,7%) και την Λετονία (1%) που καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά.
Τα πιο υψηλά ποσοστά πληθωρισμού καταγράφονται στις υπηρεσίες (4,0%, σταθερός σε σχέση με τον Φεβρουάριο), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).
Ο δομικός (εξαιρουμένων τιμών ενέργειας και τροφίμων) στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάρτιο στο 2,9% ετησίως από το 3,1%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη κάμψη στο 3%. Αντίθετα, ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα επιταχύνθηκε με ρυθμό 3,4% από 3% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.
Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1%, λιγότερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο (-2,8%).
Στη Γερμανία η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση
Μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία που υποχώρησε στο 2,3% τον Μάρτιο από 2,7% τον Φεβρουάριο.
Κάτω από 3% υποχώρησε και στη Γαλλία, για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια ενώ στην Ιταλία, είχε πέσει κάτω από το 2% από τον Οκτώβριο. Τα νέα στοιχεία της έδειξαν επιτάχυνση στο 1,3% από 0,8% που ήταν τον Φεβρουάριο, αλλά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,5%.