Το πλιγούρι έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Αρχικά, όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά του, ξεπερνά το ρύζι, τα ζυμαρικά και τις πατάτες. Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμύλου και βιταμινών. Περίπου 100 γραμμάρια, καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την καθημερινή ανάγκη για υδατάνθρακες.
Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, διαιτολόγος – διατροφολόγος με έδρα το Παγκράτι, περιέχει επίσης πολλά μέταλλα, κυρίως κάλιο που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, που αποτρέπει την αναιμία και μαγνήσιο που είναι ευεργετικό για το νευρικό σύστημα και τη λειτουργία των μυών (ειδικά την λειτουργία της καρδιάς).
Τα οφέλη από το πλιγούρι
Το πλιγούρι και τα οφέλη που παρέχει, το έχουν καταστήσει τα τελευταία χρόνια, μια πολύ δημοφιλή επιλογή στην ελληνική κουζίνα. Το πλιγούρι προέρχεται από την θερμική επεξεργασία του πυρήνα του σιταριού. Στη συνέχεια ξηραίνεται και θρυμματίζεται ώστε να αποκτήσει την σπυρωτή μορφή του. Χαρακτηρίζεται ως superfood ενώ προτείνεται η κατανάλωση του καθημερινά, ως ένα υγιεινό δημητριακό.
Διατροφική Αξία
Λόγω του είδους της επεξεργασίας που υφίσταται, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ως γνωστό, οι φυτικές ίνες προσδίδουν, για μεγάλη διάρκεια, έντονο το αίσθημα κορεσμού. Σε αντίθεση λοιπόν με το ρύζι, τα ζυμαρικά και τις πατάτες, το πλιγούρι μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι και για περισσότερη ώρα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017, με τη συμμετοχή 54 γυναικών, έδειξε ότι το πλιγούρι είναι μια καλή πηγή τροφής με υψηλό κορεσμό. Εξάλλου, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενισχύοντας και την χλωρίδα του εντέρου.
Επιπλέον, το πλιγούρι έχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β, η απουσία των οποίων έχει συσχετιστεί με το αίσθημα της κούρασης και τον πόνο σε διάφορα σημεία του κεφαλιού. Ατονία προκαλείται και από την έλλειψη μαγνησίου, το οποίο είναι ένα μέταλλο που βρίσκουμε σε μεγάλη περιεκτικότητα στο πλιγούρι. Άλλα μέταλλα που βρίσκουμε όπως το σελήνιο, κάλιο και ο φώσφορος, ενισχύουν την λειτουργία της όρασης, βοηθούν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύουν από μυϊκές κράμπες.
Πως μαγειρεύεται το πλιγούρι
Μπορούμε να το καταναλώσουμε μαγειρεμένο αλλά και ωμό. Ένα φλιτζάνι πλιγούρι, χρειάζεται περίπου 35 λεπτά μούλιασμα σε χλιαρό νερό, ώστε να χρησιμοποιηθεί κρύο, σαν συνοδευτικό σε κάποιο πιάτο ή στη σαλάτα με πλιγούρι. Για μεγαλύτερες ποσότητες, ο χρόνος μουλιάσματος είναι περίπου μια ώρα. Εάν ετοιμάζουμε κάποιο ζεστό γεύμα, μπορούμε πρώτα να ξεπλύνουμε την ποσότητα που θέλουμε και στη συνέχεια να το ρίξουμε στο φαγητό, 15 λεπτά πριν αυτό να είναι έτοιμο.
Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το πλιγούρι θα τραβήξει περισσότερο νερό από το ρύζι για παράδειγμα. Οπότε ας βάλουμε λίγο παραπάνω ποσότητα όταν ξεκινήσουμε την παρασκευή μας. Τέλος, είναι σημαντικό να μην το αφήσουμε να μουλιάσει ή να βράσει για πολλή ώρα γιατί έτσι θα χάσει την γεύση του.
Συνταγή για σαλάτα με πλιγούρι
Αν και η πιο γνωστή σαλάτα με πλιγούρι είναι η δροσερή Λιβανέζικη σαλάτα ταμπουλέ, ακολουθεί μια παρόμοια πρόταση η οποία ωστόσο είναι εξίσου εύκολη και θρεπτική.
Συστατικά
Ένα φλιτζάνι πλιγούρι
1 ντομάτα
1 αγγουράκι
φύλλα δυόσμου
χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
100 γρ ξινομυζηθρα
αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Ας δημιουργήσουμε ένα μείγμα με λαχανικά της αρεσκείας μας όπως μαρούλι, αντίδι, βαλεριάνα κλπ. Μπορούμε επιπλέον να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς και φρούτα της αρεσκείας μας. Ας τοποθετήσουμε το πλιγούρι σε ένα σκεύος, ας προσθέσουμε αρκετό ζεστό νερό (περίπου 2 φλυτζάνια) κι ας το σκεπάσουμε με μια μεμβράνη. Ας το αφήσουμε να φουσκώσει για μια ώρα και στη συνέχεια ας κόψουμε την ντομάτα και το αγγούρι. Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και στο σκεύος με το πλιγούρι ρίχνουμε την ντομάτα, το αγγούρι, τον δυόσμο το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και όσο ελαιόλαδο επιθυμούμε κι ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να μαριναριστεί για ένα τέταρτο και το αδειάζουμε το σε μια σαλατιέρα που περιέχει τα λαχανικά μας. Για επιπλέον απόλαυση μπορούμε να προσθέσουμε θρυμματισμένη ξυνομυζήθρα.
ΠΗΓΗ: fmh.gr