Ένα νέο σκάφος αμφίβιας επίθεσης, ικανό να φέρει και να εξαπολύει αεροσκάφη, καθέλκυσε η Κίνα την Παρασκευή, ενισχύοντας περαιτέρω τη ναυτική της ισχύ.
Το «Σιτσουάν» καθελκύστηκε στο πλαίσιο τελετής στο ναυπηγείο Χουντόγκ- Ζονγκχουά στη Σαγκάη. Είναι το πρώτο της κλάσης του (Type 076) και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία της χώρας, σχεδιασμένο να εξαπολύει και υποστηρίζει από αέρος αποβατικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua διαθέτει ηλεκτρομαγνητικό καταπέλτη για απονήωση μαχητικών και ειδική τεχνολογία για την ομαλή τους προσνήωση. Το σκάφος θα υποβληθεί σε περαιτέρω δοκιμές πριν τεθεί κανονικά σε υπηρεσία.
Το πολεμικό ναυτικό της Κίνας, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο από άποψης αριθμού πλοίων (αλλά όχι συνολικού εκτοπίσματος, καθώς οι ΗΠΑ υπερέχουν κατά πολύ) εκσυγχρονίζει τις δυνάμεις του, επιδιώκοντας να είναι σε θέση να επιχειρεί και μακριά από τις βάσεις του- και όχι μόνο κοντά στην ηπειρωτική Κίνα. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Κίνα επιδιώκει να αποκτήσει και πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο (οι ΗΠΑ έχουν 11 αεροπλανοφόρα, όλα πυρηνοκίνητα). Σημειώνεται πως στο ευρύτερο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της Κίνας, την Πέμπτη κυκλοφόρησαν εικόνες και δύο νέων κινεζικών stealth μαχητικών.
Όσον αφορά στο «Σιτσουάν», το εκτόπισμά του θα είναι 40.000 τόνοι με πλήρη φόρτο μάχης, ενώ αναλύσεις σχετικά με το μήκος του κάνουν λόγο για 263 μέτρα. Σχετικά με τα αεροσκάφη που θα μπορούν να επιχειρούν από αυτό, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η Κίνα αναπτύσσει αεροπλάνα με δυνατότητα κάθετης απο/προσνήωσης, ωστόσο εκτιμάται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιεί drones ή ελαφρά επανδρωμένα αεροσκάφη- και προφανώς ελικόπτερα.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, War Zone