ΠΟΥ: Η κατάσταση με τη βουβωνική πανώλη στην Κίνα δεν αποτελεί υψηλό κίνδυνο

Όπως υποστηρίχθηκε, τυγχάνει «καλής διαχείρισης».
Beautiful view of steppe in mongolia
Beautiful view of steppe in mongolia
kvv515kvv via Getty Images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά ένα πιθανό ξέσπασμα βουβωνικής πανώλης στην Κίνα και υπογράμμισε ότι η κατάσταση δεν αντιπροσωπεύει έναν υψηλό κίνδυνο και τυγχάνει «καλής διαχείρισης».

Οι τοπικές αρχές στην πόλη Μπαγιανούρ στην περιοχή της Εσώτερης Μογγολίας στην βόρεια Κίνα εξέδωσαν την Κυριακή προειδοποίηση, μια ημέρα μετά την αναφορά από νοσοκομείο ενός ύποπτου κρούσματος βουβωνικής πανώλης.

Αυτό συνέβη μετά τα τέσσερα κρούσματα πανώλης που είχαν αναφερθεί στην περιοχή αυτή τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένων δύο πνευμονικής πανώλης, που είναι μια πιο θανατηφόρα μορφή πανώλης.

«Επιτηρούμε τα ξεσπάσματα στην Κίνα, το παρακολουθούμε αυτό στενά και σε συνεργασία με τις κινεζικές αρχές και τις μογγολικές αρχές», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του οργανισμού στην Γενεύη.

«Αυτή τη στιγμή δεν (...) θεωρούμε ότι αυτό ενέχει υψηλό κίνδυνο, αλλά το παρακολουθούμε, το επιτηρούμε προσεκτικά», πρόσθεσε.

Μετά τον εντοπισμό του ύποπτου αυτού κρούσματος, ενός βοσκού, οι αρχές της πόλης Μπαγιανούρ ανακοίνωσαν μια δέσμη μέτρων.

Ο άνδρας αυτός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της Μπαγιανούρ, ανακοίνωσε η υγειονομική επιτροπή της πόλης αυτής.

Η ίδια επιτροπή απαγόρευσε το κυνήγι και την κατανάλωση κρέατος ζώων που θα μπορούσαν να μεταδώσουν την πανώλη, όπως οι μαρμότες, ως το τέλος του έτους και κάλεσε τους κατοίκους να ενημερώσουν τις αρχές, αν βρουν κάποιο τρωκτικό που νοσεί ή είναι νεκρό.

Ένα άλλο ύποπτο κρούσμα, ένας 15χρονος, αναφέρθηκε χθες, Δευτέρα, στη γειτονική Μογγολία, μετέδωσε παράλληλα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Επίσης ακόμη δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη μογγολική επαρχία Χοβντ. Πρόκειται για δύο αδέλφια που κατανάλωσαν κρέας μαρμότας, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σχεδόν 150 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τους δύο άνδρες τέθηκαν σε καραντίνα.

Σε ενημερωτικό έγγραφο που απέστειλε σήμερα στα μέσα ενημέρωσης, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι ενημερώθηκε από την Κίνα «στις 6 Ιουλίου για ένα κρούσμα βουβωνικής πανώλης στην Εσώτερη Μογγολία».

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η πανώλη είναι «σπάνια» και ότι την συναντάμε εν γένει σε ορισμένες γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη στην οποία είναι ακόμη ενδημική.

«Η βουβωνική πανώλη υπήρχε και υπάρχει πάντα μαζί μας, εδώ και αιώνες», σημείωσε σήμερα η Μάργκαρετ Χάρις στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους.

Στην Κίνα σποραδικά κρούσματα πανώλης έχουν αναφερθεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η βουβωνική πανώλη, γνωστή ως «Μαύρος Θάνατος» τον Μεσαίωνα, είναι μια εξαιρετικά μολυσματική και συχνά θανατηφόρα νόσος, η οποία εξαπλώνεται κυρίως από τα τρωκτικά. Κρούσματα της νόσου αυτής δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο στην Κίνα, αν και η εμφάνισή τους τείνει να είναι ολοένα και πιο σπάνια.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters)

Δημοφιλή