Που είναι το βέλος που σκότωσε τον Αχιλλέα;

Άλλη μία...”αχίλλειος πτέρνα” του ελληνικού κράτους...

Από τα σημαντικότερα - για πολλούς το σημαντικότερο ως αρχιτεκτόνημα - αξιοθέατα της Κέρκυρας είναι το Αχίλλειο. Η έπαυλη της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και την οποία η ίδια αφιέρωσε στον Αχιλλέα.

Το Αχίλλειο κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Θα έλεγα ότι μάλλον δεν υπάρχει επισκέπτης του νησιού που να μην περάσει και να μην ξεναγηθεί στους χώρους του.

Getty Creative

Ο περίβολος της έπαυλης είναι γεμάτος αγάλματα, μεταξύ των οποίων το πιο σημαντικό και με τη μεγαλύτερη αξία είναι ο ”Αχιλλεύς Θνήσκων”, το οποίο παρουσιάζει τον Αχιλλέα που πεθαίνει προσπαθώντας να βγάλει το βέλος από το...αδύνατο σημείο του, τη φτέρνα του.

ullstein bild Dtl. via Getty Images

Το άγαλμα αυτό, από την άποψη ιστορικού ενδιαφέροντος, αποτελεί στην πραγματικότητα το εμβληματικότερο σημείο του μουσείου, ενώ η αναπαράσταση της προσπάθειας του Αχιλλέα να απαλλαγεί από το φονικό βέλος ξεδιπλώνει στον επισκέπτη με μια ματιά όλο το επικό μεγαλείο του άνδρα και της Ομηρικής Ιλιάδας κατ’επέκταση.

Κι όμως, αυτό το ”φονικό βέλος”, το νούμερο ένα του ενδιαφέροντος για κάθε επισκέπτη του Αχίλλειου, που φτάνει εκεί από κάθε σημείο του πλανήτη, δεν βρίσκεται επί του αγάλματος!! Δεν βρίσκεται καθώς εδώ και κάποια χρόνια, λόγω της φθοράς του χρόνου, έχει σπάσει. Έκτοτε βρίσκεται φυλαγμένο σε...χρηματοκιβώτιο εντός του μουσείου...

wabeno via Getty Images

Αυτό συμβαίνει γιατί η...αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού δεν επιτρέπει στους υπευθύνους του μουσείου να το συγκολλήσουν - αν και έχουν προτείνει αρκετούς τρόπους μέχρι σήμερα - χωρίς προηγουμένως να γνωμοδοτήσουν οι...αρμόδιοι αρχαιολόγοι της. Το κλιμάκιο της εν λόγω υπηρεσίας, που δεν έχει έδρα τη μακρινή Θεσσαλονίκη ή την ακόμη πιο μακρινή Αθήνα, αλλά τα γειτονικά Ιωάννινα, δεν έχει...φτάσει ακόμη στο Αχίλλειο της Κέρκυρας, παρά τις συνεχείς και δυστυχώς επί χρόνια οχλήσεις και παρακλήσεις των υπευθύνων του μουσείου κι έτσι οι επισκέπτες εξακολουθούν να παρατηρούν έναν Αχιλλέα, που προσπαθεί να αφαιρέσει από τη φτέρνα του ένα...αόρατο βέλος...

Άλλη μία...”αχίλλειος πτέρνα” του ελληνικού κράτους...

Κρίμα...

Getty Creative
|

Δημοφιλή