Ενα στα επτά κρούσματα COVID-19 που αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και σε ορισμένες χώρες ο αριθμός ανέρχεται ακόμη και σε έναν στους τρεις.
Ο ΠΟΥ ζήτησε την Πέμπτη να παρασχεθεί στους υγειονομικούς υπαλλήλους της πρώτης γραμμής προστατευτικός εξοπλισμός, ώστε να μην μολύνονται από τον κορονοϊό τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασθενείς τους ή/και οι οικογένειές τους.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 14% των κρουσμάτων κορονοϊου, που έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ είναι μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και σε ορισμένες χώρες είναι το 35%», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα δεδομένα είναι περιορισμένα και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι αυτοί μολύνθηκαν στην εργασία ή στις κοινότητές τους.
«Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος μόλυνσης. Κάθε μέρα, οι εργαζόμενοι στην υγεία εκτίθενται σε άγχος, εξάντληση, στιγματισμό, διακρίσεις ακόμη και βία», πρόσθεσε.
Ο Γκι Ράιντερ, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών (ΔΟΕ), δήλωσε ότι τα στοιχεία του ΠΟΥ για τις λοιμώξεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας ήταν «συγκλονιστική μαρτυρία».
«Η ασφάλεια των ασθενών απαιτεί εγγυήσεις και για την ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας επίσης - είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δυστυχώς πολύ συχνά λείπουν αυτές οι εγγυήσεις», δήλωσε ο Ράιντερ.
Ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι τρία πράγματα στοιχειώνουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στις πρώτες γραμμές των επιδημιών μολυσματικών ασθενειών.
«Το ένα είναι να στέκεσαι εκεί και να βλέπεις τους ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή δεν μπορείς να τους βοηθήσεις. Το δεύτερο είναι να βλέπεις έναν εργαζόμενο - έναν συνάδελφο και φίλο σου - να μολύνεται και να υποφέρει. Και το τρίτο - και αυτό πραγματικά βαρύνει τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας σε πολλές περιπτώσεις - είναι η πιθανότητα να μεταφέρουν αυτή την ασθένεια στο σπίτι στις οικογένειές τους, στους φίλους τους, στα παιδιά τους», υπογράμμισε ο Ράιαν.
Πάνω από 1.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έχουν πεθάνει μετά τη μόλυνση τους από τον ιό, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, μια ένωση που εδρεύει στη Γενεύη.
Πηγή: Reuters