Τον χαρακτηρισμό της πανδημίας έδωσε και επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην επιδημία του κορονοϊού- Covid-19.
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, το απόγευμα της Τετάρτης, μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός Κίνας δεκατριαπλασιάστηκε και ο αριθμός των χωρών που επηρεάζονται τριπλασιάστηκε. «Πλέον υπάρχουν 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους» είπε σχετικά.
«Χιλιάδες ακόμα παλεύουν για τις ζωές τους σε νοσοκομεία. Τις ημέρες και εβδομάδες μπροστά μας αναμένουμε να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των νεκρών και τον αριθμό των χωρών που επηρεάζονται να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο» συμπλήρωσε.
Ο ΠΟΥ, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του, αξιολογεί συνεχώς το ξέσπασμα και «προβληματιζόμαστε βαθιά από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και σοβαρότητας, και απο΄τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας».
«Ως εκ τούτου καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία».
«Η πανδημία δεν είναι μια λέξη που χρησιμοποιούμε ελαφρά ή απρόσεκτα. Είναι μια λέξη που, αν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο, ή αδικαιολόγητη αποδοχή πως η μάχη τελείωσε, οδηγώντας σε αχρείαστη οδύνη και πόνο. Ο χαρακτηρισμός της κατάστασης ως πανδημία δεν αλλάζει την αξιολόγηση του ΠΟΥ ως προς την απειλή που συνιστά ο κορονοϊός. Δεν αλλάζει αυτό που κάνει ο ΠΟΥ, και δεν αλλάζει αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι χώρες» είπε ο Τέντρος.
«Δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν μια πανδημία να προκαλείται από έναν κορονοϊό. Και δεν είχαμε δει ποτέ πριν δει μια πανδημία που να μπορεί να ελεγχθεί ταυτόχρονα. Ο ΠΟΥ είναι σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής από τότε που ενημερωθήκαμε για τα πρώτα κρούσματα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς να προετοιμαστούμε για μια πανδημία
«Κάθε μέρα καλούμε τις χώρες να αναλάβουν επείγουσα και επιθετική δράση. Χτυπήσαμε συναγερμό δυνατά και καθαρά...όπως είπα και τη Δευτέρα, απλά το να βλέπουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και των χωρών που επηρεάζονται δεν μας δίνει την πλήρη εικόνα...από τα 118.000 κρούσματα που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως σε 114 χώρες, πάνω από το 90% είναι σε απλά τέσσερις χώρες, και δύο εξ αυτών, η Κίνα και Νότια Κορέα έχουν επιδημίες που υποχωρούν σημαντικά. 81 χώρες δεν έχουν αναφέρει κρούσματα και 57 έχουν αναφέρει 10 κρούσματα ή λιγότερα. Δεν μπορούμε να το πούμε αρκετά καθαρά ή αρκετά συχνά: Όλες οι χώρες μπορούν ακόμα να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας».
Καταλήγοντας, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε πως «είμαστε σε αυτό όλοι μαζί, να κάνουμε τα σωστά πράγματα ψύχραιμα και να προστατέψουμε τους πολίτες του κόσμου. Μπορεί να γίνει». Επίσης, τόνισε πως όλες οι χώρες πρέπει να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ της προστασίας της υγείας, του περιορισμού της οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής και του σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα- ακόμη, κάλεσε τις κυβερνήσεις να ενεργοποιήσουν και να αυξήσουν την κλίμακα των μηχανισμών εκτάκτου ανάγκης, να επικοινωνήσουν στους πολίτες τους τους κινδύνους και το πώς μπορούν να προστατευτούν και να εντοπίζουν, απομονώσουν, δοκιμάζουν και φροντίζουν κάθε κρούσμα και επαφή. Όπως είπε, «είμαστε ευγνώμονες για τα μέτρα που λαμβάνονται στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα για την επιβράδυνση του ιού και τον έλεγχο των επιδημιών», προσθέτοντας πως «γνωρίζουμε ότι αυτά τα μέτρα έχουν μεγάλο βάρος για τις κοινωνίες και τις οικονομίες, όπως συνέβη και στην Κίνα».
«Δεν είναι απλά μια κρίση δημόσιας υγείας, είναι μια κρίση που μπορεί να αγγίξει κάθε τομέα- οπότε κάθε τομέας και κάθε άτομο πρέπει να εμπλακεί στη μάχη. Έχω πει από την αρχή πως οι χώρες πρέπει να αναλάβουν μια συνολική, σε επίπεδο κυβέρνησης και κοινωνίας, προσέγγιση, φτιαγμένη γύρω από μια εκτενή στρατηγική για την αποτροπή μολύνσεων, τη διάσωση ζωών και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Ας το συνοψίσω σε τέσσερις τομείς- κλειδιά: Πρώτον, προετοιμαστείτε και να είστε έτοιμοι. Δεύτερον, εντοπίστε, προστατέψτε και φροντίστε. Τρίτον, μειώστε τη μετάδοση. Τέταρτον, να καινοτομήσετε και να μάθετε».
Ο κορονοϊός, που εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο, έχει εξαπλωθεί ανά τον κόσμο, σταματώντας τη βιομηχανία, «παγώνοντας» πτήσεις, κλείνοντας σχολεία, και προκαλώντας ακυρώσεις και αναβολές αθλητικών διοργανώσεων και συναυλιών. Ακόμα και οι Ολυμπιακοί του Τόκιο είναι υπό αμφισβήτηση.
Ιταλία και Βρετανία ανακοίνωσαν κονδύλια δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση του ιού, και οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι εξετάζουν νέα βήματα. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε πως μέχρι και το 70% του πληθυσμού είναι πιθανόν να μολυνθεί καθώς ο ιός εξαπλώνεται ανά τον κόσμο, απουσία μιας θεραπείας. «Όταν ο ιός είναι εκεί έξω, ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία και δεν υπάρχει θεραπεία, τότε το 60%-70% του πληθυσμού θα μολυνθεί» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.