ΠΟΥ και παγκόσμιοι ηγέτες προχωρούν σε κοινό πλανό για τον κορονοϊό, αλλά χωρίς τις ΗΠΑ

Με στόχο την ανάπτυξη φαρμάκων, εμβολίων και διαγνωστικών που θα είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο.
LUDOVIC MARIN via Getty Images

Οι παγκόσμιοι ηγέτες προσχώρησαν την Παρασκευή στην πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας φαρμάκων, τεστ και εμβολίων κατά του COVID-19 με σκοπό τον διαμοιρασμό τους σε όλο τον κόσμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και Ισπανίας, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, ήταν μεταξύ των ηγετών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη πριν την ανακοίνωση του σχεδίου, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν από τη «συνεργασία - ορόσημο», όπως έχει χαρακτηριστεί.

«Ο κόσμος χρειάζεται αυτά τα εργαλεία και τα χρειάζεται γρήγορα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, καθώς ξεκίνησε η εικονική συνάντηση. «Αντιμετωπίζουμε μια κοινή απειλή την οποία μπορούμε να νικήσουμε μόνο με μια κοινή προσέγγιση».

Η Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι ο στόχος σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια θα ήταν η συγκέντρωση μέχρι τις αρχές Μαΐου ενός ποσού 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των διαδικασιών πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας.

«Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα στο μέλλον», δήλωσε ο η επικεφαλής της Κομισιόν στην τηλεδιάσκεψη.

Ο Μακρόν είπε: «Θα συνεχίσουμε τώρα να κινητοποιούμε όλες τις χώρες της G7 και της G20, ώστε να υποστηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία. Και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συμφιλιώσουμε γύρω από αυτήν την κοινή πρωτοβουλία την Κίνα με τις ΗΠΑ, επειδή ο αγώνας ενάντια στον κορονοϊό είναι ένα κοινό ανθρώπινο αγαθό και δεν πρέπει να υπάρχουν διαιρέσεις για να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη».

Το να νικήσουμε την πανδημία του νέου κορονοϊού απαιτεί «τη μαζικότερη στην ιστορία προσπάθεια στη δημόσια υγεία» τόνισε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος έχει ανάγκη να αναπτύξει, να παράγει και να διασφαλίσει την ισότιμη διανομή» των εμβολίων και θεραπειών, όταν θα είναι διαθέσιμα, «όχι ένα εμβόλιο ή θεραπείες για μία χώρα ή μια περιοχή ή τον μισό πλανήτη, αλλά ένα εμβόλιο και μια θεραπεία που θα είναι προσιτή, ασφαλής, αποτελεσματική, που θα μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα και να είναι διαθέσιμη με οικουμενικό τρόπο, για όλους, παντού» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Ραμαφόζα, πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης, προειδοποίησε ότι η ήπειρος - με τα φτωχά πρότυπα υγειονομικής περίθαλψης - είναι «εξαιρετικά ευάλωτη στις ζημιές που προκαλεί αυτός ο ιός και χρήζει υποστήριξης».

Ηγέτες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική συμμετείχαν επίσης στην τηλεδιάσκεψη, αλλά ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στη Γενεύη είπε στο Reuters πριν από τη συνάντηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν.

«Δεν θα υπάρξει επίσημη συμμετοχή των ΗΠΑ», είπε απαντώντας μέσω email σε σχετικό ερώτημα. «Ανυπομονούμε να μάθουμε περισσότερα για αυτήν την πρωτοβουλία διεθνούς συνεργασίας το συντομότερο δυνατό».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκρινε ότι ο ΠΟΥ ήταν άργησε να αντιδράσει στο ξέσπασμα της πανδημίας και ότι ήταν «κινεζοκεντρικός». Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε προ ημερών την αναστολή της χρηματοδότησης στον οργανισμό του ΟΗΕ.

Δοκιμές εμβολίων

Περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και τουλάχιστον 190.000 έχουν πεθάνει από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στην κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του περασμένου έτους.

Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται περισσότερα από 100 πιθανά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων έξι ήδη που βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, δήλωσε ο Δρ. Σεθ Μπέρκλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της συμμαχίας εμβολίων GAVI, μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που ηγείται εκστρατειών ανοσοποίησης σε φτωχές χώρες.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλους, θα χρειαστούμε παγκόσμια ηγεσία για να προσδιορίσουμε και να δώσουμε προτεραιότητα στους υποψήφιους για εμβόλια», δήλωσε σε ξεχωριστή ενημέρωση στη Γενεύη, πριν λάβει μέρος στην επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα πρέπει να αυξηθεί ενόψει της επιλογής του «νικητήριου» εμβολίου, δήλωσε ο Μπέρκλεϊ, σημειώνοντας ότι η GAVI και η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζουν αμφότεροι το ζήτημα.

«Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε αυτό που συνέβη το 2009 με το εμβόλιο H1N1, όταν δεν υπήρχαν αρκετές προμήθειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες ή όταν έφτασαν οι προμήθειας ήρθαν πολύ αργότερα» προειδοποίησε.

Ενα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι πόσο καλά θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα εμβόλιο στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από το COVID-19, δήλωσε ο Μπέρκλεϊ.

«Πόσο καλά λειτουργούν στους ηλικιωμένους, είναι εφάπαξ ή πολλαπλές δόσεις κλπ;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι οι ηλικιωμένοι έχουν ασθενέστερα ανοσοποιητικά συστήματα.

Δημοφιλή