ΠΟΥ: Ο ρόλος της «ψυχρής αλυσίδας» στη μεταφορά του ιού από περιοχή σε περιοχή

Απίθανο ο ιός να βγήκε από εργαστήριο - Από ζώο σε άνθρωπο η μετάδοση
HECTOR RETAMAL via Getty Images

Η έρευνα της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της Covid-19 δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, ανακοίνωσε ο Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ταξίδεψε στην Κίνα.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Γουχάν, ανακοίνωσε ότι το έργο για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού παραπέμπει σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Γουχάν.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι ερευνητές αναζητούν το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα απ΄ ό,τι αρχικά θεωρήθηκε και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

«Οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι βρέθηκαν να φέρουν ιούς που θεωρούνται κορονοϊοί, ωστόσο εκείνοι οι ιοί που εντοπίστηκαν σε αυτά τα ζώα δεν ταυτίζονται με τον SARS-CoV-2 ώστε να δείξουν ότι μεταδόθηκε απ’ ευθείας από αυτά. Μπορεί άλλα είδη ζώων, όπως αιλουροειδή, να συμμετείχαν στην αλυσίδα μετάδοσης, αλλά η παρούσα έρευνα δεν έχει αρκετά στοιχεία για να βεβαιώσει κάτι τέτοιο», παραδέχθηκε ο κ. Λιάν.

Ο κ. Έμπαρεκ είπε ότι ερευνήθηκε και η πιθανότητα προέλευσης του ιού από εργαστήριο, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο σχετικό στοιχείο.

Η ψυχρή αλυσίδα

Τόνισε όμως τον πιθανό ρόλο κατεψυγμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης στη μεταφορά του ιού από περιοχή σε περιοχή. Είναι η λεγόμενη «ψυχρή αλυσίδα» δηλαδή η μεταφορά και εμπορία κατεψυγμένων τροφίμων.

Είπε ότι η ομάδα του είχε εντοπίσει πωλητές στην αγορά που πωλούν κατεψυγμένα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων εκτροφής.

«Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτό το προβάδισμα και να εξετάζουμε περαιτέρω την αλυσίδα εφοδιασμού και τα ζώα που εφοδιάστηκαν στην αγορά», είπε.

Η Κίνα έχει προτάξει την ιδέα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ευρήματα ιχνών κορονοϊού σε εισαγόμενες συσκευασίες τροφίμων.

Η επιτροπή του ΠΟΥ ολοκλήρωσε την παρούσα έρευνά της στην Κίνα, αλλά οι σχετικές έρευνες θα συνεχιστούν και θα διαρκέσουν πολύ καιρό ακόμη, αναφέρουν οι ειδικοί του ΠΟΥ. «Δε θα περιοριστούν γεωγραφικά οι έρευνες της πηγής, αλλά και της μετάδοσης του ιού», είπε ο κ. Λιάν.

Πηγές: Reuters, AP)

Δημοφιλή