Πολλές χώρες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμά των κρουσμάτων της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Ομικρον του κορονοϊού και τα μέτρα που επιβάλλονται για τον περιορισμό της εξάπλωσής της θα πρέπει να χαλαρώσουν σιγά σιγά, δήλωσε την Τρίτη η τεχνική ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
″Καλούμε να είμαστε προσεκτικοί γιατί πολλές χώρες δεν έχουν περάσει ακόμα την αποκορύφωση του κύματος της Ομικρον. Πολλές χώρες έχουν χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης με πολύ ευάλωτα άτομα εντός του πληθυσμού τους”, είπε η Μαρία βαν Κέρκοβ σε διαδικτυακή ενημέρωση.
″Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να άρουμε τα πάντα μονομιάς. Πάντα παροτρύνουμε, να είστε πολύ προσεκτικοί, στην εφαρμογή των περιορισμών καθώς και στην άρση αυτών των περιορισμών, να γίνεται με σταθερό και αργό τρόπο, βήμα-βήμα. Επειδή αυτός ο ιός είναι αρκετά δυναμικός», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχει εφησυχασμός ότι «λόγω των εμβολίων και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της χαμηλότερης σοβαρότητας της Ομικρον, η πρόληψη της μετάδοσης δεν είναι πλέον δυνατή και δεν είναι πλέον απαραίτητη».
«Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια», τόνισε ο Τέντρος στην ενημέρωση. «Μεγαλύτερη μετάδοση σημαίνει περισσότερους θανάτους. Δεν ζητάμε από καμία χώρα να επιστρέψει στο λεγόμενο lockdown. Αλλά καλούμε όλες τις χώρες να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο στη διάθεσή τους, όχι μόνο τα εμβόλια».
«Είναι πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα να παραδοθεί ή να κηρύξει τη νίκη».
Ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, απευθυνόμενος στην ίδια ενημέρωση, προέτρεψε τις χώρες να χαράξουν τη δική τους πορεία εξόδου από την πανδημία και να μην ακολουθήσουν τυφλά τις άλλες στα χαλαρωτικά μέτρα.
«Νομίζω ότι είναι μια μεταβατική φάση για πολλές χώρες, και δεν είναι κάθε χώρα στην ίδια κατάσταση. Οι χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις για ευρύτερο άνοιγμα πρέπει επίσης να είναι σίγουρες για την ικανότητα να επαναφέρουν τα μέτρα, με την αποδοχή της κοινότητας, εάν χρειαστεί. Αν ανοίξετε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορείτε να τις κλείσετε και πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.
Η Δανία και η Αυστρία την περασμένη εβδομάδα έγιναν οι πιο πρόσφατες χώρες που χαλάρωσαν τους περιορισμούς για την COVID-19, μετά από παρόμοιες κινήσεις από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία, αν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη σχεδιάζουν νέους περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν αριθμούς ρεκόρ κρουσμάτων.
Σε ξεχωριστή διαδικτυακή ενημέρωση νωρίτερα την Τρίτη, ο Δρ. Μπόρις Πάβλιν της Ομάδας Απόκρισης του ΠΟΥ για την COVID-19 είπε ότι η αναδυόμενη υποομάδα BA.2 της Ομικρον δεν φαίνεται να είναι πιο σοβαρή από την αρχική υποομάδα BA.1.
Η παγκόσμια δράση κατά της πανδημίας έχει δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες τόνους ιατρικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων πεταμένων σύριγγων, χρησιμοποιημένων τεστ και φιαλιδίων εμβολίων, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ.