Καμία νέα παραλλαγή του κορονοϊού δεν εντοπίστηκε στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη, αμβλύνοντας τις ανησυχίες σχετικά με ένα ξέσπασμα που εξαπλώθηκε γρήγορα στην ασιατική χώρα από τότε που το Πεκίνο ανέτρεψε απότομα την πολιτική της «μηδενικής COVID».
Ο οργανισμός δημοσίευσε στοιχεία που παρείχε το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μια ημέρα αφότου οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ συναντήθηκαν με Κινέζους επιστήμονες εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες έχουν γεμίσει νοσοκομεία με ασθενείς και ότι έχει κατακλύσει ορισμένα γραφεία τελετών.
Εν τω μεταξύ, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στο εξωτερικό αγωνίζονται να προσδιορίσουν την κλίμακα της επιδημίας και πώς να σταματήσουν την εξάπλωσή της, με περισσότερες χώρες να εισάγουν μέτρα όπως τεστ COVID πριν από την αναχώρηση για αφίξεις από την Κίνα, κινήσεις που επέκρινε το Πεκίνο.
Αξιωματούχοι υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται την Τετάρτη για να συζητήσουν μια συντονισμένη απάντηση σε αυτό.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ενημέρωση του ΟΗΕ τόνισε πως ο οργανισμός συνέχιζε να αναζητά πιο γρήγορα και τακτικά δεδομένα από την Κίνα για νοσηλεία και θανάτους, προσθέτοντας ότι ανησυχεί για τις ζωές των πολιτών της Κίνας.
Η απότομη άρση του Πεκίνου των εξαιρετικά αυστηρών περιορισμών για την COVID τον περασμένο μήνα... εξαπέλυσε τον ιό σε 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους, οι οποίοι έχουν μικρή ανοσία λόγω αυξημένης προσαστίας από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στην κινεζική πόλη Γουχάν πριν από τρία χρόνια.
Η ανάλυση CDC της Κίνας έδειξε επικράτηση των Omicron BA.5.2 και BF.7 μεταξύ των τοπικά επίκτητων λοιμώξεων, σύμφωνα με τα δεδομένα που αναφέρει ο ΠΟΥ.
Η Omicron είναι η κυρίαρχη παραλλαγή που βασίζεται στην πρόσφατη γονιδιωματική αλληλουχία, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαν ήδη πει οι επιστήμονες, αλλά και κατευνάζοντας προς το παρόν τις ανησυχίες σχετικά με την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής.
Πολλά κινεζικά γραφεία τελετών και νοσοκομεία λένε ότι έχουν κατακλυστεί, και διεθνείς ειδικοί στον τομέα της υγείας προβλέπουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους που σχετίζονται με τον COVID στην Κίνα φέτος. Η Κίνα έχει αναφέρει πέντε ή λιγότερους θανάτους ημερισίως από την ανατροπή της πολιτικής.
«Αυτό είναι εντελώς γελοίο», είπε ένας 66χρονος Ζανγκ, κάτοικος του Πεκίνου που έδωσε μόνο το επίθετό του.
″Τέσσερις από τους στενούς μου συγγενείς πέθαναν. Αυτό είναι μόνο από μια οικογένεια. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα είναι ειλικρινής με τους ανθρώπους και τον υπόλοιπο κόσμο για το τι πραγματικά συνέβη εδώ.”
Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εντείνει τη διανομή φαρμάκων και θα καλύψει τη ζήτηση από ιατρικά ιδρύματα, γηροκομεία και αγροτικές περιοχές, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το Πεκίνο απάντησε σε ορισμένες χώρες που απαιτούν από επισκέπτες από την Κίνα να επιδείξουν τεστ COVID πριν από την αναχώρηση, λέγοντας ότι οι κανόνες ήταν παράλογοι και δεν είχαν επιστημονική βάση.
Η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Ιταλία και αρκετές ευρωπαϊκές πολιτείες είναι μεταξύ των χωρών που απαιτούν τέτοιες δοκιμές.
Η Κίνα θα σταματήσει να απαιτεί από τους επισκέπτες να εισέρχονται σε καραντίνα από τις 8 Ιανουαρίου, αλλά θα πρέπει να υποβάλονται σε τεστ πριν από την άφιξή τους.
Η Κίνα ανακοίνωσε πέντε νέους θανάτους από κορονοϊό την Τρίτη, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό των θανάτων σε 5.258, αρκετά χαμηλός για τα παγκόσμια πρότυπα.
Η βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity υπολόγισε ότι περίπου 9.000 άνθρωποι στην Κίνα πιθανότατα πεθαίνουν κάθε μέρα από τον COVID.