ΠΟΥ: Τα κρούσματα καρκίνου του μαστού αναμένεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 40% έως το 2050

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως και ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος συνολικά.
andreswd via Getty Images

Τα κρούσματα καρκίνου του μαστού αναμένεται να αυξηθούν κατά 38% παγκοσμίως έως το 2050, ενώ οι ετήσιοι θάνατοι από τη νόσο αναμένεται να αυξηθούν κατά 68%, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), εξειδικευμένου κλάδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine τη Δευτέρα, προειδοποιούν ότι αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ο κόσμος θα δει 3,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού και 1,1 εκατομμύρια σχετικούς θανάτους κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Το βάρος θα γίνει δυσανάλογα αισθητό στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η πρόσβαση στην έγκαιρη ανίχνευση, τη θεραπεία και τη φροντίδα παραμένει περιορισμένη.

«Κάθε λεπτό, τέσσερις γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού παγκοσμίως και μία γυναίκα πεθαίνει από τη νόσο, και τα στατιστικά αυτά επιδεινώνονται», δήλωσε η Δρ Joanne Kim, επιστήμονας της IARC και συν-συγγραφέας της έκθεσης.

«Οι χώρες μπορούν να μετριάσουν ή να αντιστρέψουν αυτές τις τάσεις υιοθετώντας πολιτικές πρωτογενούς πρόληψης και επενδύοντας στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία», εξήγησε η ίδια.

Μια παγκόσμια αυξανόμενη επιβάρυνση

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως και ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος συνολικά.

Μόνο το 2022 εκτιμάται ότι θα διαγνωστούν 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις, ενώ θα αναφερθούν 670.000 θάνατοι. Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει σημαντικές ανισότητες μεταξύ των περιφερειών.

Τα υψηλότερα ποσοστά επίπτωσης καταγράφηκαν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στη Νότια και Κεντρική Ασία και σε τμήματα της Αφρικής.

Εν τω μεταξύ, τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας αναφέρθηκαν στη Μελανησία, την Πολυνησία και τη Δυτική Αφρική, όπου η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη συμβάλλει σε φτωχότερα αποτελέσματα.

Η σχέση μεταξύ της επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού και της οικονομικής ανάπτυξης είναι έντονη: στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 83% των γυναικών που διαγιγνώσκονται επιβιώνουν, ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού πεθαίνουν από αυτόν.

Επείγουσα ανάγκη για δράση

Ο ΠΟΥ εγκαινίασε το 2021 την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τον Καρκίνο του Μαστού, με στόχο τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού κατά 2,5% ετησίως, γεγονός που θα μπορούσε να αποτρέψει 2,5 εκατομμύρια θανάτους έως το 2040.

Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην έγκαιρη ανίχνευση, την έγκαιρη διάγνωση και την πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία.

Η Dr. Isabelle Soerjomataram, αναπληρώτρια επικεφαλής του κλάδου επιτήρησης του καρκίνου της IARC, τόνισε την ανάγκη για υψηλής ποιότητας δεδομένα για τον καρκίνο, προκειμένου να προωθηθούν καλύτερες πολιτικές σε περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα.

«Η συνεχής πρόοδος στην έγκαιρη διάγνωση και η βελτιωμένη πρόσβαση στη θεραπεία είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου χάσματος στον καρκίνο του μαστού και τη διασφάλιση ότι ο στόχος της μείωσης των παθήσεων και των θανάτων από τον καρκίνο του μαστού θα επιτευχθεί από όλες τις χώρες παγκοσμίως», δήλωσε η ίδια.

Η πορεία προς τα εμπρός

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, της αύξησης της χρηματοδότησης για τον έλεγχο και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και της υιοθέτησης οικονομικά αποδοτικών πολιτικών πρόληψης.

Με την προβλεπόμενη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια επείγουσα πρόκληση - η οποία απαιτεί συντονισμένη δράση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν εκατομμύρια ζωές από μια ασθένεια που είναι όλο και περισσότερο προλήψιμη και θεραπεύσιμη.

Δημοφιλή