Μικρά, φιλόξενα, και γεμάτα προσωπικότητα, τα μπιστρό έχουν καταφέρει να γίνουν οι αγαπημένοι προορισμοί όσων αναζητούν μια εμπειρία που συνδυάζει γεύσεις υψηλού επιπέδου με μια ατμόσφαιρα που δε σε κάνει ποτέ να νιώσεις έξω από τα νερά σου. Η επιτυχία τους έγκειται ακριβώς σε αυτόν τον συνδυασμό. Δημιουργικά μενού που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα και την ξεχωριστή τους γεύση, που σερβίρονται σε ζεστούς χώρους που σου επιτρέπουν να αισθανθείς άνετα και να απολαύσεις τη βόλτα σου. Με έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες, στη ζεστασιά και στη μοιρασιά, τα μπιστρό δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμε ξεχωριστές γεύσεις, να δοκιμάσουμε νέες γαστρονομικές προτάσεις και να συνοδεύσουμε το γεύμα μας με ένα καλό ποτήρι κρασί ή μια μπύρα με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στην Αθήνα, αυτό το γοητευτικό κίνημα της ”μπιστρονομίας” ανθίζει εδώ και καιρό, καθώς όλο και περισσότεροι σεφ επιλέγουν να εκφραστούν μέσα από μικρότερα, πιο προσωπικά μαγαζιά, φέρνοντας την εκλεκτή γαστρονομία πιο κοντά μας.
Σε αυτό το φάσμα της αθηναϊκής μπιστρονομίας που ήρθε ως ιδέα από το Παρίσι και ελληνοποιήθηκε ανήκει και ο Σχίνος, ένα όμορφο και ήρεμο μπιστρό τοποθετημένο πάνω στον μικρό πεζόδρομο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Περιστέρι, που κατάφερε να βάλει την περιοχή στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης και να “τραβήξει” κόσμο στα δυτικά και από άλλες περιοχές. Ο Σχίνος έχει δημιουργήσει δύο ωραίες φάσεις, μια στο εσωτερικό όπου επικρατούν οι ξύλινες υφές, οι ψάθες, ο ζεστός φωτισμός και η χαλαρή μουσική και είναι τρομερά cozy και μια στην όμορφη αυλή που έχει με μπόλικα φυτά γύρω-γύρω για τις μέρες που θέλουμε να κάτσουμε έξω.
Στην κουζίνα του Σχίνου βρίσκεται ο χαρισματικός σεφ, Παντελής Λογοθέτης. Νέος και γεμάτος πάθος για πειραματισμό, ο Λογοθέτης θα λέγαμε ότι είναι ένας καλλιτέχνης της γεύσης και έχει αφιερώσει χρόνο και πραγματική φροντίδα σε κάθε πιάτο. Το μενού του Σχίνου δεν δημιουργήθηκε βιαστικά, αλλά μέσα από αμέτρητες δοκιμές και προσεγγίσεις, ώστε να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία του.
Η κουζίνα του βασίζεται στη μεσογειακή παράδοση, προσφέροντας πιάτα που είναι ιδανικά για να μοιράζονται στο τραπέζι. Οι γεύσεις είναι έντονες και ισορροπημένες, με δημιουργικές πινελιές και απρόσμενους συνδυασμούς. Στα πιάτα του Σχίνου τον πρώτο λόγο έχει πάντα η νοστιμιά, ενώ στοιχεία από ξένες κουζίνες κάνουν συχνά την εμφάνισή τους.
Η έμφαση στα φρέσκα, εποχιακά υλικά είναι εμφανής από την πρώτη μπουκιά, ενώ οι παρασκευές είναι όλες χειροποίητες, από τις σάλτσες μέχρι και το δικό τους προζυμένιο ψωμί που σερβίρεται ως καλωσόρισμα μαζί με βούτυρο με πελτέ ντομάτας, τσορίθο Δράμας και μαριναρισμένες ελιές με εσπεριδοειδή. Το μενού αλλάζει συχνά, ακολουθώντας τις “διαθέσεις” της εποχής, αλλά και τη διάθεση του σεφ για συνεχή ανανέωση.
Από το τρέχον μενού δοκιμάσαμε διάφορα πιάτα που μας τράβηξαν την προσοχή και αξίζουν μια θέση και στο δικό σας τραπέζι. Ανάμεσά τους η σαλάτα με τις ντομάτες. Είναι μαριναρισμένα με μαύρη ντομάτα και ροδόνερο και σερβίρονται μαζί με σφέλα από τη Μεσσηνία. Είναι η ιδανική έναρξη για το γεύμα: δροσερή, αρωματική και γεμάτη ισορροπίες.
Στη συνέχεια, αξίζει να μοιραστείτε με την παρέα σας τα φρέσκα άγρια μανιτάρια φρικασέ, με σέσκουλο, αρωματικό γιαούρτι και αυγολέμονο. Προσφέρουν μια γήινη και πληθωρική εμπειρία, αποδεικνύοντας την αγάπη του σεφ για την εποχικότητα.
Κορυφαία επιλογή στο μενού είναι και το ταρτάρ μοσχαριού, το οποίο ωριμάζει για πέντε ημέρες με μύκητα ρυζιού. Ο συνδυασμός του με καπνιστό χέλι και γιαούρτι από κεφίρ δημιουργεί ένα πιάτο γεμάτο βάθος και αρμονία που ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία του. Το ριζότο με κρέμα κουνουπιδιού και λαβράκι μας εντυπωσίασε με τη μεταξένια υφή του και την πολυπλοκότητα που προσθέτει το καραμελωμένο βούτυρο, δημιουργώντας μια πραγματικά αξέχαστη γεύση. Από την άλλη, το burger με pulled brisket, μαγιονέζα αστακού, κρεμμύδι σοφρίτο και κατσικίσιο τυρί αποτελεί την πιο comfort αλλά εξίσου δημιουργική πρόταση, με τις τραγανές, εξαιρετικά δουλεμένες πατάτες να απογειώνουν την εμπειρία.
Από τα highlights του μενού είναι και το ψητό χταπόδι είναι μια σύνθεση που συνδυάζει τη θάλασσα με τη γη σε έναν απόλυτα ισορροπημένο συνδυασμό. Σερβίρεται πάνω σε βελούδινη κρέμα από γίγαντες, με chorizo από τη Δράμα που προσθέτει πικάντικες νότες και ένταση. Η σάλτσα BBQ από το ίδιο το χταπόδι και η πάστα φουντουκιού ολοκληρώνουν το πιάτο, προσφέροντας μια πολυδιάστατη γεύση που μας εξέπληξε.
Στον Σχίνο, η οινική λίστα αντικατοπτρίζει την ίδια φροντίδα και έμφαση στην ποιότητα που χαρακτηρίζει την κουζίνα. Η βάση της είναι τα ελληνικά κρασιά, με επιλογές βιολογικής καλλιέργειας και φυσικής οινοποίησης που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα των terroir της χώρας μας. Τα κρασιά σερβίρονται είτε σε ποτήρι είτε σε μπουκάλι, επιτρέποντας στον επισκέπτη να επιλέξει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στη στιγμή.
Ξεχωριστή αναφορά αξίζει η γαστρονομική μπύρα «Τάως», μια ιδιαίτερη πρόταση που ζυμώνεται με οινολάσπη. Σερβιρισμένη σε μπουκάλι μεγέθους κρασιού, αποτελεί μια διαφορετική, πληθωρική επιλογή για όσους θέλουν να συνοδεύσουν το γεύμα τους με κάτι μοναδικό.
Στον Σχίνο, όλα μοιάζουν να έχουν βρει τη σωστή τους θέση – από τις λεπτομέρειες της κουζίνας μέχρι την ατμόσφαιρα του χώρου. Εδώ, η γαστρονομία δεν είναι επιδεικτική ούτε φορτωμένη, αλλά ουσιαστική και μετρημένη. Είναι το είδος του μέρους όπου η κάθε γεύση έχει λόγο ύπαρξης και το φαγητό γίνεται αφορμή για να ξανασκεφτείς τι σημαίνει πραγματική απόλαυση στο τραπέζι. Αν τα μπιστρό είναι ο καθρέφτης μιας νέας, πιο φιλικής και αυθεντικής προσέγγισης στη γαστρονομία, ο Σχίνος είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτής της φιλοσοφίας.
More Info:
Βρίσκεται κοντά στη στάση του μετρό ”Περιστέρι”
Μεγάλου Αλεξάνδρου 88, Περιστέρι
Για να κλείσεις τραπέζι και να βρεις το μαγαζί στον χάρτη πάτησε εδώ