«Πουλί της χρονιάς» στη Νέα Ζηλανδία ο αντικοινωνικός πιγκουίνος Χόιχο που απειλείται με εξαφάνιση

Όταν όμως συναντά το ταίρι του επιδίδεται σε μια «εκστατική ιεροτελεστία» και ουρλιάζει από τη χαρά του.
PhotoStock-Israel via Getty Images

Ένας αντικοινωνικός πιγκουίνος που επικοινωνεί με κραυγές αναδείχθηκε ως «Το πουλί της χρονιάς» στη Νέα Ζηλανδία και μάλιστα με αριθμό ψήφων που υπερβαίνει τον συνολικό πληθυσμό πιγκουίνων του είδους του που φέρει την ονομασία Χόιχο, ταρακάκα ή πιγκουίνος με κίτρινα μάτια.

Πρόκειται για ένα χαρισματικό, υπέροχο είδος πιγκουίνων, υποστηρίζει η Γιολάντα βαν Χίζικ καθηγήτρια ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο ενώ όπως τονίζει τα πιο σπάνια είδη πιγκουίνων μπορεί να έχουν εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, εάν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέσα.

Σημειώνεται πως στην Νέα Ζηλανδία έχουν απομείνει μόνο 225 ζεύγη Χόιχο και 1.700 ζεύγη εάν αθροίσουμε και τους πληθυσμούς Χόιχο στις υποανταρκτικές νήσους.

Richard Barton via Getty Images

Σε αντίθεση με την εικόνα που μπορεί να έχουμε σχηματίσει γενικά για τους πιγκουίνους από τα ντοκιμαντέρ, οι Χόιχο είναι εσωστρεφείς. «Είναι ένα πολύ αντικοινωνικό είδος. Δεν στήνουν καν φωλιές που να είναι ορατές σε άλλους πιγκουίνους» εξηγεί ο Θορ Έλεϊ, εκπρόσωπος της καμπάνιας και φοιτητής ζωολογίας.

Όταν όμως το ταίρι τους επιστρέψει στη φωλιά επιδίδονται σε μια «εκστατική ιεροτελεστία», λέει η βαν Χίζικ. «Ουρλιάζουν από τη χαρά τους που βλέπουν και πάλι ο ένας τον άλλο».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν μια έκπληξη καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα θαλάσσιο πτηνό κερδίζει τον τίτλο του «Πουλιού της Χρονιάς» στον διαγωνισμό που έχει ξεκινήσει εδώ και 14 χρόνια. Μάλιστα ο πιγκουίνος Χόιχο θεωρείτο πως δεν είχε πιθανότητες να είναι ο νικητής ενώ το 2012 είχε έρθει 12ος.

Τελικά ο Χόιχο κέρδισε 12.022 από τις 43.460 επαληθευμένες ψήφους.

GoodOlga via Getty Images

Και εάν όλα αυτά σας φαίνονται κάπως υπερβολικά, όπως σημειώνει ο Guardian ο ετήσιος αυτός διαγωνισμός είναι κάτι που οι Νεοζηλανδοί παίρνουν πολύ σοβαρά. Μάλιστα επιστρατεύτηκαν ακόμη και τεράστια billboards τα οποία στήθηκαν σε μεγάλες πόλεις της Νέας Ζηλανδίας ενώ όσοι ήθελαν να ψηφίσουν ήταν υποχρεωμένοι να επιβεβαιώσουν την ταυτότητας προκειμένου να προστατευθεί το κύρος του διαγωνισμού.

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή