Πούλιτζερ Λογοτεχνίας: Για πρώτη φορά σε δύο συγγραφείς το βραβείο

Και τα δύο βιβλία έχουν έντονο κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Ένας μεγιστάνας και η συσσώρευση του μεγάλου πλούτου κι ένα αγόρι - σύγχρονος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ.

Το Βραβείο Πούλιτζερ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε για πρώτη φορά στα 105 χρόνια ιστορίας της κατηγορίας σε δύο συγγραφείς, στην Αμερικανίδα Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ για το βιβλίο της «Demon Copperhead» και στον Αργεντινό, μεγαλωμένο στη Σουηδία, Ερνάν Ντίαζ για το «Trust».

Υποψήφιο για το βραβείο Booker 2022 και βραβευμένο ήδη με το Kirkus, το «Trust» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με τίτλο «Παρακαταθήκη», μτφρ. Κάλλια Παπαδάκη), πρόκειται να διασκευαστεί σε μίνι σειρά από το ΗΒΟ σε παραγωγή της Κέιτ Γουίνσλετ, η οποία και θα πρωταγωνιστεί, ενώ έχει βρεθεί στη λίστα με τα μπεστ σέλερ των Washington Post, Los Angeles Times και Independent, αλλά και σε πολυάριθμες λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2022, όπως και στη λίστα του Μπαράκ Ομπάμα.

Ερνάν Ντίαζ (Photo by Simone Padovani/Getty Images)
Ερνάν Ντίαζ (Photo by Simone Padovani/Getty Images)
Simone Padovani via Getty Images

Η «Παρακαταθήκη» είναι ένα μυθιστόρημα μέσα στο μυθιστόρημα για το χρήμα, την εξουσία και την πάλη των τάξεων που εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη του 1920, εκκινώντας από ένα βιβλίο που «φωτογραφίζει» τον βίο και την πολιτεία ενός χρηματιστή -το οποίο έχει διαβάσει όλη η πόλη- και την επιθυμία του να αφηγηθεί τη δική του εκδοχή της ιστορίας μέσα από μία επίσημη αυτοβιογραφία.

Όμως, η νεαρή γυναίκα που προσλαμβάνει ως γραμματέα -κόρη ενός εξόριστου Ιταλού αναρχικού- και ζητά τη βοήθεια της, δεν καταγράφει απλά την αφήγηση του.

Το «Demon Copperhead» είναι μία σύγχρονη προσέγγιση του «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ», του κλασικού -και πιο αυτοβιογραφικού- έργου του Κάρολου Ντίκενς, με κεντρικό πρόσωπο ένα κοκκινομάλλικο αγόρι από τα Απαλάχια, παιδί μίας έφηβης ανύπαντρης μητέρας, η οποία κάνει χρήση ναρκωτικών και ζει σε ένα τροχόσπιτο στην κομητεία Λι της Βιρτζίνια.

Ακόμη και σε αυτή την υποβαθισμένη γειτονιά, μάνα και γιος ξεχωρίζουν καθώς είναι σχεδόν άποροι. Όλα τα βασικά στοιχεία της αφήγησης του Ντίκενς είναι εκεί, προσαρμοσμένα στη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης Αμερικής.

Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ (Photo By Liz Hafalia/The San Francisco Chronicle via Getty Images)
Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ (Photo By Liz Hafalia/The San Francisco Chronicle via Getty Images)
San Francisco Chronicle/Hearst Newspapers via Getty Images via Getty Images

Κάτοικος των Απαλαχίων εδώ και χρόνια, η 68χρονη συγγραφέας που ζει σε ένα αγρόκτημα στη νοτιοδυτική Βιρτζίνια -σκηνικό του «Demon Copperhead»- δήλωσε ότι θεωρεί το Πούλιτζερ ως αναγνώριση όχι μόνο του μυθιστορήματος της, αλλά και του παρεξηγημένου και παραμελημένου αυτού μέρους της χώρας της. «Έγραψα αυτό το βιβλίο για τον λαό μου, επειδή είμαστε τόσο αόρατοι στον υπόλοιπο κόσμο και τόσο επίμονα υπο-εκπροσωπημένοι», σημείωσε.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή