Πούτιν: «Αξιολογεί θετικά» τις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον

«Η Ουκρανία δεν θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις»-«Συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προεδρεύει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης στην Αγία Πετρούπολη, Ρωσία, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025. (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προεδρεύει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης στην Αγία Πετρούπολη, Ρωσία, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025. (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
via Associated Press

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι ενημερώθηκε δηλώνοντας ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα των διμερών συνομιλιών Μόσχας - Ουάσινγκτον που έγιναν στο Ριάντ στη Σαουδική Αραβία και τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

«Ναι, ενημερώθηκα. Τις αξιολογώ πολύ θετικά, υπάρχουν αποτελέσματα», είπε ο Πούτιν για τις συνομιλίες.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η «εμπιστοσύνη» με τις ΗΠΑ για να τερματιστεί η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Χωρίς ενίσχυση του επιπέδου εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, είναι αδύνατο να επιλυθούν πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κρίσης», είπε ο Πούτιν σε ομιλία του που μεταδίδεται ζωντανά από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

«Ο στόχος αυτής της συνάντησης (σ.σ. στο Ριάντ) ήταν ακριβώς η αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ».

Η Ουκρανία και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν προσκλήθηκαν στις συνομιλίες στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, εντείνοντας την ανησυχία τους ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον ενδέχεται να συνάψουν μια συμφωνία για το ουκρανικό, που αγνοεί τα ζωτικά τους συμφέροντα.

Ωστόσο, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα ποτέ δεν απέρριψε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ή με το Κίεβο και ήταν αυτοί που αρνήθηκαν να συνομιλήσουν με τη Μόσχα.

«Δεν επιβάλλουμε τίποτα σε κανέναν. Είμαστε έτοιμοι, το έχω πει εκατό φορές - αν θέλουν, παρακαλώ, αφήστε αυτές τις διαπραγματεύσεις να γίνουν. Και θα είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.

«Κανείς δεν αποκλείει την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για «υστερικές» αντιδράσεις απέναντι στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας.

BREAKING: President Putin announces that Russia and the United States have officially agreed to restore diplomatic relations. pic.twitter.com/UpQ5reK7Db

— The General (@GeneralMCNews) February 19, 2025

Το TASS συγκέντρωσε τις βασικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου:

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

  • Η απέλαση των Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών «δεν οδηγεί σε τίποτα καλό», πλέον θα συνεχιστεί το έργο των διπλωματικών αποστολών .
  • Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «έκαναν το πρώτο βήμα» προς τη συνεργασία στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Παλαιστίνης: «Υπάρχουν πολλά ζητήματα εκεί στα οποία εμπλέκονται τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσική Ομοσπονδία».
  • Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ άλλων, συζήτησαν στο Ριάντ θέματα οικονομίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών στο διάστημα: «Οι εργασίες συνεχίζονται και οι προοπτικές είναι καλές».
  • Η ατμόσφαιρα στις συνομιλίες στο Ριάντ ήταν «πολύ φιλική .»
    Από την αμερικανική πλευρά, υπήρχαν «εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι» στις διαπραγματεύσεις - χωρίς προκαταλήψεις ή κρίσεις.
  • Ο σκοπός της συνάντησης στο Ριάντ ήταν να «αυξηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών».
  • Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποφασίσουν για την επέκταση της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων.
  • Η Ρωσία θα ενημερώσει τις χώρες BRICS «στο πολύ κοντινό μέλλον» για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη ημέρα.

Για τις προοπτικές συνάντησης με τον Τραμπ

«Δεν αρκεί απλώς να συναντηθούμε με τον Τραμπ.Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ομάδες μας προετοιμάζουν θέματα που είναι εξαιρετικά σημαντικά τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τη Ρωσία, μεταξύ άλλων και για το ουκρανικό ζήτημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Tass

Δημοφιλή