Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά χαρακτήρισε την κατάσταση στις αποσχισμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονμπάς) ως «γενοκτονία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία, θα ασκήσουν την ανάλογη επιρροή στο Κίεβο για να βρεθεί λύση στην βάση των συμφωνιών του Μινσκ.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, οι οποίες διήρκησαν περισσότερες από 3 ώρες και ολοκληρώθηκαν περί τις 17.00 (ώρα Ελλάδος), ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία αποφάσισε να αποσύρει εν μέρει τα στρατεύματά της κοντά στην Ουκρανία και πως βλέπει κάποιο περιθώριο για περαιτέρω συζήτηση με τη Δύση σχετικά με τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου γύρω από την ασφάλεια.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι δυτικές διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν ήταν αρκετά καλές και ότι η Ρωσία πρέπει να επιλύσει το ζήτημα άμεσα. Παράλληλα, είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχετικά με τα όρια για την ανάπτυξη πυραύλων και τη στρατιωτική διαφάνεια.
Από την πλευρά του ο Σολτς διεμήνυσε ότι τώρα απαιτείται από όλους θαρραλέα και υπεύθυνη δράση. «Ενα πράγμα θέλω να πω: για τη γενιά μου, ο πόλεμος στην Ευρώπη έχει γίνει αδιανόητος και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι. Είναι καταραμένη ευθύνη και δουλειά μας να αποτρέψουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση στην Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Συμφωνώ απολύτως: οι διπλωματικές προσπάθειες δεν έχουν εξαντληθεί σε καμία περίπτωση. Τώρα το ζήτημα είναι η ειρηνική επίλυση αυτής της κρίσης με θαρραλέο και αποφασιστικό τρόπο. Είναι καλό σημάδι ότι ακούμε ότι ορισμένα από τα στρατεύματα αποσύρονται. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα τέτοια σημάδια». Προειδοποίησε ωστόσο ότι «σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σίγουρα ξέρουμε τι να κάνουμε».
H ρωσο-γερμανική ενεργειακή συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα για τη Μόσχα, η οποία θεωρεί το Βερολίνο ως έναν από τους κύριους εταίρους της, πρόσθεσε στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία ως εξαγωγέας φυσικού αερίου είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας ενώ αναφερόμενος στον αγωγό Nord Stream 2 συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι η λειτουργία του θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Σχετικά με τον ρόλο του αγωγού Nord Stream 2 στη διένεξη, ο Σολτς περιορίστηκε να απαντήσει: «Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον αγωγό, όλοι ξέρουν τι συμβαίνει».
Οι δύο ηγέτες κάθισαν στο γνωστό πλέον λευκό οβάλ τραπέζι στο οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποδεχθεί την προηγούμενη εβδομάδα και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και ο Ολαφ Σολτς αρνήθηκε να υποβληθεί σε μοριακό τεστ PCR για κορονοϊό από τις ρωσικές αρχές. Οπως έγινε γνωστό από την Καγκελαρία, ο καγκελάριος υποβλήθηκε σε δύο διαγνωστικά τεστ πριν από την αναχώρησή του από το Βερολίνο και σε ένα ακόμη τεστ κατά την άφιξή του στη Ρωσία, από τη γιατρό που υπηρετεί στη γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα, με εξοπλισμό που μεταφέρθηκε ειδικά με την αποστολή του κ. Σολτς. Οι ρωσικές αρχές προσκλήθηκαν μάλιστα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και ο καγκελάριος παρέμεινε στο αεροσκάφος του επί 40΄. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «τρία τεστ θα πρέπει να είναι αρκετά».
Επικοινωνία Λαβρόφ-Μπλίνκεν
Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, στον οποίον υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να συνεχισθεί ο διάλογος για τις εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον. Παράλληλα, τον κάλεσε σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος αυτού.
«Από την πλευρά μας υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης της από κοινού συνεργασίας, όπως συμφώνησαν για αυτό οι πρόεδροι Πούτιν και Μπάιντεν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 12 Φεβρουαρίου, με βάση το περιεχόμενο των προτάσεων που διαβιβάσθηκαν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Ο Μπλίνκεν είπε στον Λαβρόφ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνεχείς ανησυχίες για την ικανότητα της Ρωσίας να ξεκινήσει μια εισβολή στην Ουκρανία και ότι χρειάζονται να δουν μια «επαληθεύσιμη, αξιόπιστη, ουσιαστική αποκλιμάκωση»
Τα δυτικά έθνη δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τη μείωση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε στον Ρώσο ΥΠΕΞ ότι η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να επιδιώξει μια διπλωματική λύση στην «κρίση που έχει εντείνει η Μόσχα» και πώς προσβλέπει στην γραπτή απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα, το ουκρανικό κέντρο κυβερνοασφάλειας ανέφερε πως οι ιστότοποι του υπουργείου Aμυνας της χώρας και των τραπεζών Privatbank και Oshadbank δέχθηκαν επίθεση από χάκερ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ουκρανικό κέντρο κυβερνοασφάλειας υποστηρίζει ότι η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για την επίθεση.
Στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας αναρτήθηκε μήνυμα στην κεντρική σελίδα το οποίο αναφέρει ότι ο ιστότοπος ήταν υπό συντήρηση.