Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε πως η Μόσχα παύει και αυτή τη συμμετοχή της στη συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον για αναστολή της.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, η Ρωσία θα αναπτύξει πυραύλους που προηγουμένως της απαγορεύονταν.
«Η δική μας αντίδραση θα είναι αντίστοιχη. Οι εταίροι μας στις ΗΠΑ λένε πως αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στη συνθήκη, και εμείς κάνουμε το ίδιο» είπε ο Ρώσος πρόεδρος το Σάββατο στη Μόσχα.
«Λένε πως κάνουν έρευνες και δοκιμές (πάνω σε νέα όπλα), και εμείς θα κάνουμε το ίδιο» είπε ο Πούτιν, σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.
O Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως, ενώ οι προτάσεις της Μόσχας για να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο διαφανής η συνθήκη του 1987 «είναι ακόμα στο τραπέζι», δεν θα ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για συνομιλίες με τους Αμερικανούς προκειμένου να διασωθεί η INF. «Ας περιμένουμε μέχρι οι εταίροι μας να ωριμάσουν επαρκώς για να έχουμε μια ουσιώδη συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα, που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς και ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση βρίσκονται στο ναδίρ για μια σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης της προσάρτησης της Κριμαίας κατά την κρίση στην Ουκρανία, καθώς και των κατηγοριών για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και της επίθεσης με χημικό όπλο εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία. Η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τη συνθήκη INF περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως θα αποσυρθούν οριστικά από τη συνθήκη μέσα σε έξι μήνες, εκτός και αν η Μόσχα σταματήσει αυτές που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει ως παραβιάσεις της συνθήκης του 1987- η οποία θεωρείται ορόσημο στον έλεγχο εξοπλισμών. Η Ρωσία αρνείται πως έχει παραβιάσει τη συνθήκη.
Ο Πούτιν υπογράμμισε πως η Ρωσία θα αρχίσει την ανάπτυξη νέων πυραύλων- μεταξύ των οποίων και hypersonic (με ταχύτητα πενταπλάσια και άνω αυτής του ήχου) όπλων, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως δεν έχουν υποστηρίξει πρωτοβουλίες αφοπλισμού/ ελέγχου εξοπλισμών στο παρελθόν. «Έχουμε επανειλημμένα, επί σειρά ετών, θέσει το ζήτημα ουσιωδών συνομιλιών πάνω στο θέμα του αφοπλισμού, σε όλες τις διαστάσεις του. Βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια οι εταίροι μας δεν έχουν υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες μας» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. Από πλευράς του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, επέμεινε πως η Μόσχα «προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί» για να διασώσει τη συνθήκη, περιλαμβανομένων «άνευ προηγουμένου» ενεργειών, πέραν των υποχρεώσεών της. Επίσης, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον πως υπονομεύει συστηματικά τη συνθήκη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 τουλάχιστον.
Σημειώνεται πως νωρίτερα το Σάββατο ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε δηλώσει στο BBC ότι «όλοι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι συμφωνούν με τις ΗΠΑ, επειδή η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη εδώ και χρόνια. Αναπτύσσουν όλο και περισσότερους νέους πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική κεφαλή στην Ευρώπη».
Στο επίκεντρο των κατηγοριών της Δύσης βρίσκεται ο ρωσικός πύραυλος 9Μ729, για τον οποίο υποστηρίζεται πως είναι κατά παράβαση των ορίων που έχουν τεθεί στη συνθήκη, η οποία αφορά στους εκτοξευόμενους από έδαφος πυραύλους, με εμβέλεια από 500 μέχρι 5.500 χλμ.