Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνάντησής τους την Πέμπτη στο Καζακστάν, πως η Τουρκία είναι «η πιο αξιόπιστη οδός» για την παράδοση αερίου στην ΕΕ και πρότεινε τη δημιουργία ενός μεγάλου κόμβου στη χώρα.
Ο Πούτιν είπε επίσης πως οι προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία στην Τουρκία ήταν σε «πλήρη ροή» και γίνονταν με βάση τα αιτήματα. Όπως τόνισε, η Ρωσία συνεχίζει τις παραδόσεις αερίου μέσω του αγωγού TurkStream παρά αυτές που χαρακτήρισε ως προσπάθειες να του προκληθούν ζημιές.
«Στο πλαίσιο των εργασιών αυτού του κόμβου, που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί, φυσικά, θα ήταν επίσης πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, μα επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα- το ζήτημα της τιμολόγησης» είπε ο Πούτιν. «Σήμερα οι τιμές αυτές είναι στα ύψη, θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε κανονικό επίπεδο αγοράς, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις».
Ο Πούτιν είχε προτείνει τη δημιουργία ενός μεγάλου κόμβου στην Τουρκία την Τετάρτη, αναδρομολογώντας προμήθειες που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές που αποδίδονται σε δολιοφθορά.
Σημειώνεται πως ο Ερντογάν δεν φάνηκε να σχολιάζει την ιδέα που παρουσίασε ο Ρώσος ομόλογός του.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιδιώξει να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Σημείωσε μια διπλωματική επιτυχία όταν, μαζί με τον ΟΗΕ, συνέβαλε στην επίτευξη μιας συμφωνίας τον Ιούλιο για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας.
Ο Πούτιν είπε στη συνάντηση της Πέμπτης πως δεν έφταναν αρκετά σιτηρά στις φτωχότερες χώρες, ενώ σημείωσε πως οι χώρες που λαμβάνουν ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας θα έπρεπε να ευγνωμονούν τον Ερντογάν. Η Ρωσία λέει επίσης οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, αν και δεν στοχεύονται ευθέως από δυτικές κυρώσεις, παρεμποδίζονται από προβλήματα πρόσβασης σε ξένα λιμάνια και δυσκολίες στην ασφάλιση.
Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν πως «είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης και τη μεταφορά ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μέσω Τουρκίας».
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, στη νότια Τουρκία, λέγοντας πως πηγαίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα και ίσως να αρχίσει λειτουργία το επόμενο έτος.
Με πληροφορίες από Reuters, Daily Sabah, Anadolu