Ποια αμερικανικά όπλα θα πάρει η Ουκρανία και ποια όχι

Συνεχίζονται οι πιέσεις από την ουκρανική ηγεσία για συστήματα αεράμυνας και όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας.
Eloisa Lopez via Reuters

Η ουκρανική ηγεσία πιέζει τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους για συστήματα αεράμυνας και μεγαλύτερης εμβέλειας όπλα ώστε να διατηρηθεί το momentum της αντεπίθεσης εναντίον της Ρωσίας και να αντιμετωπιστούν οι αυξημένης έντασης ρωσικές επιθέσεις.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είπε την Τετάρτη πως οι σύμμαχοι ήταν αποφασισμένοι για την αποστολή όπλων «όσο πιο γρήγορα μπορούμε να τα πάμε εκεί». Επίσης στις Βρυξέλλες γίνονται διεργασίες για την αποστολή ενός μεγάλου εύρους συστημάτων, από άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μέχρι συστήματα αεράμυνας και πυροβολικό. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια προηγμένα όπλα που η Ουκρανία θέλει και οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν, λόγω πολιτικών ευαισθησιών, απόρρητης τεχνολογίας ή περιορισμένων αποθεμάτων.

Τι όπλα λαμβάνει η Ουκρανία

Σε συνάντηση με περίπου 50 κορυφαία στελέχη του χώρου της άμυνας αυτή την εβδομάδα ο Όστιν και ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, συζήτησαν σχέδια για την αποστολή περισσότερων συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία και την αύξηση της εκπαίδευσης των ουκρανικών στρατευμάτων.

«Ξέρουμε πως η Ουκρανία χρειάζεται ακόμα περισσότερα όπλα μακράς εμβέλειας, και συστήματα αεράμυνας και συστήματα πυροβολικού μαζί με άλλες κρίσιμης σημασίας δυνατότητες» είπε ο Όστιν την Τετάρτη. Είπε ότι σύμμαχοι συζητούσαν για έναν αριθμό συστημάτων αεράμυνας.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει 20 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) και έχουν υποσχεθεί άλλα 18. Επίσης το Πεντάγωνο έχει πει ότι θα στείλει τα πρώτα δύο συστήματα αεράμυνας NASAMS στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, παρέχοντας στο Κίεβο ένα όπλο για το οποίο πίεζε από νωρίτερα μέσα στο έτος. Τα συστήματα αυτά θα παρέχουν άμυνα μέσης/ μακράς εμβέλειας από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η Γερμανία παραδίδει το πρώτο της σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων IRIS-T, με εμβέλεια περίπου 40 χλμ. Έχει υποσχεθεί τέσσερα.

Συνολικά οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Ουκρανία όπλα και άλλη βοήθεια αξίας 16,8 δισ. δολαρίων από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου. Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα, 142 πυροβόλα των 155 χιλιοστών με 880.000 βλήματα, συν χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και αντιαεροπορικούς Stinger, καθώς και 60 εκατομμύρια σφαίρες.

Τι όπλα δεν έχουν στείλει οι ΗΠΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει επανειλημμένα αποσαφηνίσει πως η χώρα του χρειάζεται πιο πολλά προηγμένα όπλα για να συνεχίσει τη μάχη. Η Ρωσία εξαπέλυσε ένα μπαράζ επιθέσεων με drones, βαρύ πυροβολικό και πυραύλους αυτή την εβδομάδα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις επιθέσεις ως απάντηση σε μια έκρηξη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε μια κρίσιμης σημασίας γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Οι Ρώσοι επίσης δυσκολεύονται να αποκρούσουν μια ουκρανική αντεπίθεση, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη ανακτηθεί πέντε πόλεις και χωριά στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία μαζί με τη γειτονική Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ (ανατολικά).

Η εκκλήσεις του Ζελένσκι για κάποια όπλα, ωστόσο, μένουν αναπάντητες. Μία από αυτές είναι για το Army Tactical Missile System (ATACMS), που θα έδινε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπήσει ρωσικούς στόχους από απόσταση 300 χλμ. Το σύστημα χρησιμοποιεί τους ίδιους εκτοξευτές με τους πυραύλους HIMARS που χρησιμοποιεί ήδη το Κίεβο, μα έχει τριπλάσια εμβέλεια. Μια μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ είναι πως οι δυνατότητες για μεγαλύτερης εμβέλειας πλήγματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας και να προκαλέσουν περαιτέρω τον Πούτιν, είπε ο Μπραντ Μπόουμαν, senior director του Center on Military and Political Power στο Foundation for the Defense of Democracies, στην Ουάσινγκτον. Αντίστοιχα οι ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να στείλουν στην Ουκρανία το εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας Patriot, που μπορεί να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους. Ο Τζέι Ντι Γουίλιαμς, ερευνητής του Rand Corp, είπε ότι οι Patriot είναι συνδεδεμένοι σε κάποια από τα πιο ευαίσθητα δίκτυα διοικήσεως και ελέγχου των ΗΠΑ και θα χρειάζονταν Αμερικανούς στρατιωτικούς για να τους χειρίζονται. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποκλείσει τη χρήση αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων εντός της Ουκρανίας. Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένο αριθμών αυτών των συστημάτων.

Ο Ζελένσκι ζητά επίσης από τον Μάρτιο να δοθούν μαχητικά όπως τα F-16, μα οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα αυτή για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση με τη Ρωσία. Ακόμη, αρνούνται να στείλουν στην Ουκρανία πιο εξελιγμένα μακράς εμβέλειας drones, σαν το Gray Eagle, που θα έδιναν επίσης στην Ουκρανία δυνατότητα πληγμάτων σε μεγαλύτερη απόσταση. Υπάρχει ακόμη ανησυχία για το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ρωσία πρόσβαση σε τόσο ανεπτυγμένη τεχνολογία εάν ένα από αυτά καταρριφθεί.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή