Ποια είναι η ύστατη ώρα που μπορούμε να φάμε το βράδυ σύμφωνα με τους ειδικούς

Τι είναι αυτό τελικά που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο...
.
Daniel Balakov via Getty Images
.

Είμαστε βέβαιοι ότι κάποια στιγμή μας είπαν να μην φάμε αργότερα από τις 18:00 το βράδυ για διάφορους λόγους υγείας – αλλά πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτό;

Ένας από τους κύριους λόγους για όλο τον πανικό γύρω από το βραδινό φαγητό έχει να κάνει με την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά χάρη στα αρχικά ευρήματα μιας νέας μελέτης, κάποια πράγματα φαίνεται να αλλάζουν.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, παρακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες 80.000 χρηστών της εφαρμογής Zoe Health Study για να δει τι αντίκτυπο είχε ο χρόνος των γευμάτων στην υγεία και το βάρος των συμμετεχόντων.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φάνε κατά τη διάρκεια ενός δεκάωρου που επέλεξαν οι ίδιοι που ταίριαζε καλύτερα στον τρόπο ζωής τους (αυτό είναι το βασικό κομμάτι) ως μια μορφή διαλείπουσας νηστείας.

Αν και τα ευρήματα βρίσκονται ακόμη υπό ανάλυση, τα αρχικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ενός γεύματος μέχρι τις 9.30 μ.μ. μπορεί να μην βλάψει τη μεταβολική μας υγεία όσο αρχικά πιστευόταν.

Η Σάρα Μπέρι, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμονας στο Zoe Health, εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι τηρούν το time restricted eating (TRE / μια διατροφική στρατηγική που εστιάζει στο πότε τρώμε και όχι στο τι τρώμε) μειώνουν ακούσια την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά μέσο όρο κατά 300, κάτι που προφανώς βοηθά στην απώλεια βάρους. Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν αλλαγές στην πρόσληψη θερμίδων, το TRE φαίνεται να βελτιώνει τη μεταβολική υγεία, γεγονός που το καθιστά πολύ χρήσιμο».

Οπότε η καλύτερη ώρα για φαγητό το βράδυ για την υγεία του μεταβολισμού είναι... όποτε μας ταιριάζει καλύτερα, αρκεί να τηρούμε ένα «παράθυρο» νηστείας 14 ωρών.