Πόση ώρα πρέπει να περάσει από το ξύπνημά μας για να πάρουμε πρωινό με τα βέλτιστα αποτελέσματα

«Αυτή η συνταγή πρόκειται να εξασφαλίσει την μακροζωία», λέει ο Ρούπι Όιλα.
Για τους περισσότερους το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.
DekiArt via Getty Images
Για τους περισσότερους το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.

Κανένα γεύμα δεν προκαλεί τόσο διαφορετικές απόψεις όσο το πρωινό. Για τους περισσοτερους αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που το παραλείπουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής συμφωνούν ότι δεν πρέπει να καταβροχθίζουμε το πρωινό μας μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι. Είναι προτιμότερο να περιμένουμε κάποιες ώρες.

Αυτό γιατί παρέχεται η δυνατότητα να παραταθεί το παράθυρο νηστείας κατά τη διάρκεια της νύχτας και «δίνει στο έντερό μας λίγο περισσότερο χρόνο ξεκούρασης», όπως δηλώνει ο Ρούπι Όιλα, ειδικός σε θέματα διατροφής και μαγειρικής. «Η χρονικά περιορισμένη διατροφή - έχοντας τουλάχιστον 12 ώρες μεταξύ του τελευταίου φαγητού που τρώμε την προηγούμενη μέρα και του πρώτου την επόμενη - κάνει το σώμα να καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες και σχετίζεται με την απώλεια βάρους και τον καλό μεταβολισμό. Όταν ξυπνάμε, λέει ο Όιλα, «θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ενυδάτωση επειδή τα νεφρά μας έχουν δουλέψει υπερωρίες κατά τη διάρκεια της νύχτας». Ο ίδιος προσθέτει λίγο αλάτι στο νερό του για το σκοπό αυτό και δεν τρώει κανονικό φαγητό μέχρι τις 9 ή τις 10 το πρωί.

Ένας άλλος λόγος για το πρωινό με ένα χρονικό διάστημα να μεσολαβεί από το ξύπνημά μας είναι πως «απλά πολλοί άνθρωποι δεν πεινάνε το πρωί», λέει ο Άνταμ Κόλινς, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Σάρρευ, επειδή το σώμα «έχει ήδη αρχίσει να εξάγει γλυκόζη στο αίμα σε ετοιμότητα για να ξυπνήσουμε. Έχουμε ήδη κάποια ενέργεια στο σύστημα».

Καλύτερο είναι ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
gorchittza2012 via Getty Images
Καλύτερο είναι ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Θρεπτικές επιλογές για πρωινό

Το πρόβλημα με τα παραδοσιακά, βαριά σε υδατάνθρακες πρωινά, όπως με δημητριακά, τοστ και γλυκά, είναι ότι δίνουν «μια υπέροχη αιχμή γλυκόζης που τροφοδοτεί τα κύτταρα», λέει ο Όιλα. «Πεινάμε ξανά μέχρι τα μέσα του πρωινού και χρειαζόμαστε καφέ και άλλα διεγερτικά για να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και σε εγρήγορση μέχρι το μεσημέρι». Αντ′ αυτού, καλύτερο συνιστά ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες διότι τις χρειαζόμαστε «από την άποψη της μακροζωίας», αλλά κι επειδή οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες μας κρατούν ενεργητικούς και χορτάτους κατά τη διάρκεια του πρωινού.

Ο Όιλα προτείνει μερικά πρωινά τα οποία βασίζονται στα παραπάνω

«Επιλέγω δύο κουταλιές της σούπας βρώμη, δύο κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο, μία κουταλιά της σούπας τσία και μία κουταλιά της σούπας σπόρους κάνναβης», λέει. «Στη συνέχεια, προσθέτω τριμμένο μήλο, μερικούς κολοκυθόσπορους, λίγη σκόνη πρωτεΐνης και στη συνέχεια νερό ή γάλα καρύδας ή οτιδήποτε άλλο. Η βρώμη - η οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες - καλό είναι να συνδυάζεται με υλικά τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Μια άλλη εξίσου θρεπτική επιλογή, είναι η ομελέτα ή το τόφου.

Συνιστά επίσης να προτιμάμε τα αλμυρά φαγητά. «Δεν υπάρχει λόγος να φορτωνόμαστε με ένα τεράστιο γεύμα. Είναι το πρώτο της ημέρας, οπότε πρέπει ούτως ή άλλως να συνηθίσουμε να τρώμε με ευκολία, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει τα σωστά θρεπτικά συστατικά».

Στη συνέχεια, υπάρχει το πιο θεμελιώδες ερώτημα: Χρειαζόμαστε καθόλου πρωινό; Για πολλούς, το γεύμα δεν είναι παρά μια μακρινή ανάμνηση, ειδικά τις καθημερινές. Ο Κόλινς δηλώνει πως, «υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και της παχυσαρκίας, αν και αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι προσπαθούν να τρώνε λιγότερο κόβοντας ένα γεύμα».

Ένα πρωινό αργά το πρωί, γεμάτο πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, είναι γενικά μια καλή ιδέα, αλλά μπορεί να είναι πολύ άβολο. «Δεν πρέπει να αγχωνόμαστε γενικά αν παραλείπουμε εντελώς το πρωινό», λέει «απλώς να βεβαιωνόμαστε ότι αντισταθμίζουμε, από άποψη διατροφής, με τα άλλα γεύματά μας και να μην το παρακάνουμε με υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα». «Ίσως να ”ποντάρουμε” στο δεκατιανό», προσθέτει. Και από την άλλη, ποια να είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα καθυστερημένο αλμυρό πρωινό και σε ένα δεκατιανό;

Με πληροφορίες από το CQ.