Μιας κι έχουμε μπει για τα καλά στην άνοιξη και το καλοκαίρι απέχει μόλις μια ανάσα, ορισμένοι δεν βλέπουμε την ώρα για απολαυστικά μπάρμπεκιου, υπαίθρια πικνίκ και καλοκαιρινά πάρτι. Και τι ταιριάζει με όλα αυτά περισσότερο από μια παγωμένη μπύρα;
Πόσοι από εμάς ωστόσο, ακόμη κι αν λατρεύουμε τη μπύρα, δεν έχουμε αναρωτηθεί ποιος είναι ο αντίκτυπος της στην υγεία μας ή αν υπάρχει κάποια μπύρα που να θεωρείται πιο υγιεινή από τις άλλες;
Τα κακά νέα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική ποικιλία, που να θεραπεύει παθήσεις και προβλήματα υγείας. Και αυτό γιατί θεμελιώδες συστατικό της μπύρας είναι το αλκοόλ.
Το αλκοόλ κατηγορείται για περιπτώσεις ασθενών που αντιμετωπίζουν χρόνια ζητήματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο καρκίνος, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η γνωστική έκπτωση, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και η εξάρτηση από το αλκοόλ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε μαχαίρι το αγαπημένο μας ποτό. Μπορούμε απλώς να επιλέξουμε την πιο υγιεινή εκδοχή της μπύρας, η οποία σύμφωνα με τον διατροφολόγο Κρις Moρ, είναι αυτή με το χαμηλότερο ποσοστό αλκοόλ κατ′ όγκο.
Μια συνηθισμένη μπύρα, 330 ml, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο καταπολέμησης της Κατάχρησης και του Αλκοολισμού, περιέχει αλκοόλ σε ένα ποσοστό 5%. Ωστόσο, στην αγορά διατίθενται και μπύρες όπου το ποσοστό αυτό αγγίζει το 8% ή ακόμη και το 18%. Σε αυτή την περίπτωση, εκεί που νομίζουμε ότι έχουμε πιει μια αθώα μπυρίτσα, στην πραγματικότητα έχουμε καταναλώσει την ποσότητα αλκοόλ που αντιστοιχεί σε δύο ποτά.
Ακόμη, ο Μορ προειδοποιεί πως οι ισχυρισμοί ότι η μπύρα περιλαμβάνει ηλεκτρολύτες, αντιοξειδωτικά και βασικά θρεπτικά συστατικά, αποτελούν κομμάτι μιας πολιτικής μάρκετινγκ. Στην πραγματικότητα, η όλη εκστρατεία των τελευταίων δεκαετιών απλώς ωθεί τους καταναλωτές στο σημείο αν όχι να επαινούν, τουλάχιστον να δικαιολογούν τους εαυτούς τους που κάθε βράδυ πίνουν μια μπύρα παραπάνω.
Οι διατροφολόγοι λοιπόν δεν συνιστούν την μπύρα ως μια υγιεινή προσθήκη στην καθημερινή μας δίαιτα. Απλώς σε σχέση με άλλα ποτά, τη θεωρούν καλύτερη εναλλακτική, καθώς περιλαμβάνει λιγότερο αλκοόλ και θερμίδες.
Άραγε μας ωφελεί μια μπύρα την ημέρα;
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζουν την ποσότητα που ημερησίως δεν ξεπερνά το ένα ποτό για τις γυναίκες και τα δύο για τους άνδρες. Και παρόλο που κάποιες έρευνες συνδέουν την ήπια κατανάλωση αλκοόλ με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη και μείωση της κακής χοληστερόλης, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε καμία περίπτωση δεν ωφελεί την υγεία. Επομένως, δεν υπάρχει ενδεικτική ημερήσια ποσότητα μπύρας, η οποία θα επιδρούσε θετικά στην υγεία μας.
Και είναι λογικό, καθώς η μπύρα, μπορεί μεταξύ άλλων να οδηγήσει στην απότομη αύξηση του βάρους μας, καθώς το αλκοόλ είναι γεμάτο θερμίδες. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωσή του μειώνει τις αναστολές μας, με αποτέλεσμα να ενδίδουμε πιο εύκολα και σε άλλους θερμιδογόνους γευστικούς πειρασμούς.
Επιπλέον, μια μπύρα μετά από μια κουραστική μέρα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας, κάνοντάς μας να ξυπνήσουμε στη μέση της νύχτας.
Το ζουμί
Ενώ σύμφωνα με τον Μορ η μπύρα από διατροφικής άποψης δεν είναι κανενός είδους έγκλημα, οφείλουμε να περιορίσουμε την κατανάλωσή της σε ένα, το πολύ δύο, ποτήρια την ημέρα και να σταθμίζουμε τις καταστάσεις. Αν δηλαδή έχουμε προγραμματίσει ένα σοβαρό επαγγελματικό ραντεβού την επομένη, καλύτερα να προτιμήσουμε ένα ποτό χωρίς αλκοόλ μαζί με το βραδινό μας γεύμα.
Με πληροφορίες από Usatoday