Ποια είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο

Τρία ασιατικά έθνη βρίσκονται στην κορυφή της νέας κατάταξης που περιλαμβάνουν και μέτρα κατά της Covid.
Διαβατήριο
Διαβατήριο
boonchai wedmakawand via Getty Images

Οι πολίτες της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης κατέχουν τα πιο φιλικά για ταξίδια διαβατήρια, σύμφωνα με μια νέα κατάταξη διαβατηρίων που προειδοποιεί για ένα αυξανόμενο χάσμα όσον αφορά τις ταξιδιωτικές ελευθερίες που απολαμβάνουν τα πλούσια έθνη έναντι αυτών που παρέχονται στα φτωχά.

Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί της Covid-19, από την κατάταξη για τις αρχές του 2022, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την βρετανική εταιρεία Henley & Partners, φαίνεται ότι οι Ιάπωνες και οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 192 χώρες χωρίς βίζα. Εν τω μεταξύ, οι Αφγανοί υπήκοοι μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μόνο σε 26 προορισμούς.

Μια άλλη ασιατική χώρα, η Νότια Κορέα, ισοβαθμεί με τη Γερμανία στην δεύτερη θέση στη λίστα των 199 χωρών. Το υπόλοιπο του τοπ 10 κυριαρχείται από κράτη της ΕΕ, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να κατατάσσονται στην έκτη θέση, και την Αυστραλία, τον Καναδά και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να κατέχουν τις υπόλοιπες υψηλότερες θέσεις.

Μαζί με την κατάταξη κυκλοφόρησε και μια μελέτη για την παγκόσμια κινητικότητα, η οποία διαπίστωσε ότι τα ταξιδιωτικά κέρδη που παρατηρούνται από πολίτες των χωρών ανώτερου μεσαίου και υψηλού εισοδήματος έχουν ζημιώσει τις χώρες με χαμηλό εισόδημα και εκείνες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου».

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι αυτή η «ανισότητα» στην παγκόσμια κινητικότητα έχει επιδεινωθεί από τα ταξιδιωτικά εμπόδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να παρομοιάζει πρόσφατα τους περιορισμούς που τέθηκαν κατά κυρίως αφρικανικών εθνών με ένα «ταξιδιωτικό απαρτχάιντ».

«Οι δαπανηρές απαιτήσεις που σχετίζονται με τα διεθνή ταξίδια θεσμοθετούν την ανισότητα και τις διακρίσεις», δήλωσε ο Μεχάρι Ταντέλε Μαρού, καθηγητής στο Κέντρο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι τα ανεπτυγμένα έθνη «δεν συμμερίζονται πάντα» την προθυμία του αναπτυσσόμενου κόσμου να ανταποκριθεί στις «μεταβαλλόμενες συνθήκες».

«Η Covid-19 μαζί με την αστάθεια και την ανισότητα που έχει προκαλέσει έχει αναδείξει και επιδεινώσει τη συγκλονιστική ανισότητα στη διεθνή κινητικότητα μεταξύ των πλούσιων ανεπτυγμένων χωρών και των φτωχότερων», πρόσθεσε ο Μεχάρι.

Εν τω μεταξύ, η έκθεση προβλέπει περαιτέρω αβεβαιότητα για τα ταξίδια και την κινητικότητα για το υπόλοιπο του έτους, λαμβάνοντας υπόψη την παραλλαγή Όμικρον. Η εμφάνιση «μιας τέτοιας παραλλαγής» ήταν και μια «μεγάλη γεωπολιτική αποτυχία» εκ μέρους των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ επειδή δεν παρείχαν καλύτερη χρηματοδότηση και προμήθειες εμβολίων στη νότια Αφρική, σύμφωνα με τα σχόλια του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μίσα Γκλένι που συνοδεύει την έκθεση.

Πηγή: RT

Δημοφιλή