Ποιο δημοφιλές γλυκαντικό χωρίς θερμίδες συνδέεται με κίνδυνο θρόμβωσης

Η ποσότητα του υποκατάστατου ζάχαρης που χρησιμοποιήθηκε στην εν λόγω έρευνα ήταν ισοδύναμη με αυτή που περιέχεται σε sugar-free αναψυκτικά, παγωτά και μάφιν.
urbazon via Getty Images

Η κατανάλωση ενός ροφήματος με ερυθριτόλη -το τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται για να προσθέσει όγκο στη στέβια και να δώσει γλυκύτητα σε προϊόντα keto με χαμηλές θερμίδες (μεταξύ των οποίων και παγωτά) -υπερδιπλασίασε τον κίνδυνο θρόμβωσης σε 10 υγιή άτομα, σύμφωνα με νέα πιλοτική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου στο ιατρικό περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους 20 συμμετέχοντες να μείνουν νηστικοί κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να υποβληθούν σε πρωινή αιμοληψία. Στη συνέχεια, δόθηκε στους μισούς ένα ρόφημα με 30 γραμμάρια ερυθριτόλης και στους άλλους μισούς με 30 γραμμάρια ζάχαρης. Μετά από 30 λεπτά, έγινε εκ νέου αιμοληψία.

Τα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα αυξήθηκαν κατά 1.000 φορές μετά τη λήψη του ποτού με τη συγκεκριμένη ουσία, ενώ τα σάκχαρα στο αίμα αυξήθηκαν ελάχιστα μετά το ποτό που περιείχε γλυκόζη. Ωστόσο, ήταν η αλλαγή που παρατηρήθηκε στη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων που θεωρήθηκε «εκπληκτική».

Όπως γνωρίζουμε, οι θρόμβοι μπορεί να αποσπαστούν από τα αιμοφόρα αγγεία και να πάνε στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή, ή στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την ερυθριτόλη με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και θανάτου.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι σε όλα τα άτομα που συμμετείχαν, κάθε μέτρηση της απόκρισης των αιμοπεταλίων (θρόμβωση) αυξήθηκε μετά τη λήψη ερυθριτόλης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Stanley Hazen, διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διάγνωσης και Πρόληψης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Cleveland Clinic.

«Η κατανάλωση ενός ποτού με ίση ποσότητα γλυκόζης ή ζάχαρης, δεν επηρέασε τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων στην άλλη ομάδα των 10 ατόμων», σημείωσε ο Hazen και πρόσθεσε: «Πρόκειται για την πρώτη άμεση σύγκριση των επιπτώσεων της λήψης γλυκόζης έναντι της λήψης ερυθριτόλης σε πολλαπλές διαφορετικές μετρήσεις της λειτουργίας των αιμοπεταλίων. Η γλυκόζη δεν επηρεάζει την πήξη, αλλά η ερυθριτόλη το κάνει».

Αν και μικρή, η μελέτη ήταν «πολύ εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Dr. Andrew Freeman, διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Δεν λέω ότι πρέπει να σταματήσουμε αμέσως τη χρήση αυτών των γλυκαντικών, αλλά η εν λόγω σειρά ερευνών εγείρει σίγουρα το ερώτημα ‘Είναι ασφαλή ή όχι;’».

Η ποσότητα ερυθριτόλης που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε ποτό στη συγκεκριμένη έρευνα (30 γραμμάρια) ήταν ισοδύναμη με αυτή που περιέχεται σε αναψυκτικά, παγωτά και μάφιν χωρίς ζάχαρη, που συχνά καταναλώνουμε περισσότερα από ένα, σημείωσε ο Hazen.

«Αυτή η έρευνα εγείρει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι η κατανάλωση μιας τυπικής μερίδας τροφίμου ή ποτού με ερυθριτόλη μπορεί να προκαλέσει οξεία διέγερση σχηματισμού θρόμβων», ανέφερε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ Wai Hong Wilson Tang, διευθυντής έρευνας για την καρδιακή ανεπάρκεια και τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς στην Cleveland Clinic.

Τι είναι οι αλκοόλες ζάχαρης

Όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη, η ερυθριτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου, ένας υδατάνθρακας που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Το ανθρώπινο σώμα παράγει επίσης ερυθριτόλη ως υποπροϊόν του μεταβολισμού της γλυκόζης, αλλά μόνο σε μικρές ποσότητες.

Η τεχνητά παρασκευασμένη ερυθριτόλη δεν ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα, έχει περίπου το 70% της γλυκύτητας της ζάχαρης και καθόλου θερμίδες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η ερυθριτόλη είναι «γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής».

Με πληροφορίες από cnn.com