Το φυστικοβούτυρο είναι ένα αγαπημένο άλειμμα ξηρών καρπών, που απολαμβάνουμε να απλώνουμε σε φρυγανιές και σε μπισκότα ή να το προσθέτουμε στα αγαπημένα σμούθις, το πόριτζ (κρέμα βρώμης) και γιατί όχι στο μπανάνα-τοστ μας.
Πέρα από τα φιστίκια, άλειμμα παράγεται και από άλλους ξηρούς καρπούς, όπως το αμύγδαλο ή τα κάσιους. Όμως ανεξάρτητα από την πλούσια γεύση που έχουν όλα τα θετικά και τα αρνητικά τους.
Ποιο βούτυρο ξηρών καρπών είναι το πιο υγιεινό;
Αρχικά, όλα τα αλείμματα ξηρών καρπών μας παρέχουν ένα σύνολο από υγεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, όπως άλλωστε και οι ξηροί καρποί που καταναλώνουμε σε χούφτες.
Kι όμως υπάρχει μια επιλογή που ξεχωρίζει: Το βούτυρο αμυγδάλου.
Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως αποκαλείται στην αγορά, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπόσχεται πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανοσοποιητικού, του δέρματος και των ματιών.
Συν τοις άλλοις, σε σύγκριση με το φυστικοβούτυρο, το άλειμμα αμυγδάλου έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες.
Εάν πάλι θέλουμε να αυξήσουμε την πρόσληψη σε ωμέγα-3 λιπαρά, μπορούμε να δοκιμάσουμε βούτυρο καρύδια. Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών. Επιπλέον, συμβάλλον στην αύξηση των επιπέδων της HDL ή αλλιώς της «καλής χοληστερόλης», ενώ περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά, είναι κάτι που το σώμα μας δεν παράγει από μόνο του και ως εκ τούτου, η πρόσληψή τους μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή, είναι απολύτως απαραίτητη.
Εάν ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερο ασβέστιο, κάτι στο οποίο συχνά παρουσιάζουν έλλειψη oι χορτοφάγοι, το κλειδί είναι το ταχίνι, που στην ουσία είναι βούτυρο που παρασκευάζεται από σουσάμι. Ενώ ναι μεν είναι βούτυρο σπόρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως το βούτυρο ξηρών καρπών, σε σάλτσες, ντρέσινγκ ή άλειμμα στη φρυγανιά μας.
Τι θα προσέξουμε όταν αγοράζουμε βούτυρο ξηρών καρπών
Ενώ τα αλείμματα ξηρών καρπών είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συχνά στα συγκεκριμένα προϊόντα προστίθενται υδρογονωμένα έλαια, που τους προσδίδουν κρεμώδη υφή και αυξάνουν τη διάρκεια ζωής τους. Ωστόσο, τα επεξεργασμένα έλαια προκαλούν φλεγμονή και αυξάνουν τα επίπεδα της LDL, δηλαδή της ανθυγιεινής μορφής χοληστερόλης.
Όμως, οι ξηροί καρποί απελευθερώνουν τα δικά τους έλαια όταν αλέθονται. Επομένως, για την παρασκευή του αλείμματος, στην ουσία χρειάζονται μόνο οι τα ίδια τα αμύγδαλα, τα κάσιους ή τα φιστίκια. Εάν λοιπόν η ετικέτα των συστατικών αναφέρει πως το προϊόν περιέχει λάδι, ας προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε το άλειμμά όπου το έλαιο αυτό, προέρχεται από τον ίδιο τον ξηρό καρπό. Αν για παράδειγμα προσπαθούμε να επιλέξουμε βούτυρο κάσιους, επιλέγουμε αυτό που στα συστατικά του περιέχει έλαιο κάσιους.
Ακόμη, έχει σημασία να αναζητήσουμε επιλογές με ελάχιστη προσθήκη ζάχαρης και νιτρικών αλάτων.
(Με πληροφορίες από usatoday).