Ποιο ρούχο είναι επικίνδυνο να φοράμε στα αεροπορικά ταξίδια - Κι όμως κάνουμε συχνά το λάθος

Δυο μεγάλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.
Όσο κι αν μας βολεύει, αυτό το παντελόνι δεν ενδείκνυται για ταξίδια.
Alvaro Medina Jurado via Getty Images
Όσο κι αν μας βολεύει, αυτό το παντελόνι δεν ενδείκνυται για ταξίδια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα φοράμε τα κολάν και τις αθλητικές φόρμες στα ταξίδια μας. Διότι μας επιτρέπουν να καθόμαστε άνετα ή ακόμα και να κοιμόμαστε στα πλοία και τα αεροπλάνα. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα κολάν οι ειδικοί σε θέματα υγείας και ασφάλειας αναλύουν ορισμένα πιθανά προβλήματα από την επιλογή τους στο αεροπλάνο.

Σύμφωνα με την ειδική σε θέματα ασφάλειας της αεροπορίας, Κριστίν Νεγκρόνι, «Το θέμα με τα κολάν είναι η φύση του υλικού: Πρόκειται για ένα στενό ρούχο από συνθετικές ίνες, φτιαγμένο από προϊόντα πετρελαίου. Και αυτό το υλικό, σε περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος ενισχύει το ενδεχόμενο πυρκαγιάς».

«Ένα ατύχημα στο αεροπλάνο δεν συνεπάγεται σώνει και ντε την απόλυτη καταστροφή. Μπορεί να προκύψει μια αναγκαστική περίπτωση λόγου χάρη. Και σε αυτή την περίπτωση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι απαραιτήτως η πρόσκρουση. Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος είναι να προκύψει πυρκαγιά λόγω της διαρροής καυσίμων στο αεροπλάνο», εξηγεί η Νεγκρόνι.

Γιατί λέμε όχι στο κολάν

«Στην περίπτωση πυρκαγιάς, δεν είναι ιδανικό να φοράμε ένα ρούχο από συνθετικές ίνες που σφίγγουν το δέρμα μας. Διότι ένα τέτοιο κομμάτι, αν ζεσταθούμε υπερβολικά, είτε θα λιώσει επάνω στο δέρμα μας, είτε θα προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα και αυτό θα επηρεάσει την ικανότητά μας να ξεφύγουμε από το αεροσκάφος. Και είναι κρίμα αν γλιτώσουμε από την πτώση να χάσουμε τη μάχη επάνω στον απεγκλωβισμό», μας συμβουλεύει η Νεγκρόνι. Φυσικά, οι πιθανότητες να εμπλακούμε σε αεροπορικό ατύχημα είναι χαμηλές, αλλά και πάλι αξίζει τον κόπο να είμαστε προνοητικοί.

Και τι συνίσταται να φορέσουμε

Φοράμε ρούχα από βαμβάκι ή άλλες φυσικές ίνες που είναι λιγότερο επικίνδυνα για έγκαυμα. Επίσης, αποφεύγουμε τα ρούχα που περιορίζουν την ικανότητά μας να κινηθούμε. Διότι υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να σκαρφαλώσουμε πάνω από τα καθίσματα για να επισπεύσουμε την έξοδό μας.

Άλλος ένας λόγος που οι γιατροί συνιστούν να μην φοράμε υπερβολικά στενά παντελόνια στις πτήσεις είναι το γεγονός ότι περιορίζουν τη ροή του αίματος μεταξύ των ποδιών και της καρδιάς. Κι αυτό, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης του αέρα στην καμπίνα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει οίδημα, πόνο, κιρσούς και δυσφορία.

«Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει πρήξιμο στους αστραγάλους ή στα πόδια κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Και για αυτό ευθύνεται αφενός η καθιστή θέση και αφετέρου η χαμηλή πίεση του αέρα στην καμπίνα. Όμως ένα στενό τζιν ή ένα κολάν σίγουρα θα επιδεινώσει την κατάσταση», μας επιστεί την προσοχή ο δρ Πίτερ Παπάς, αγγειοχειρουργός στο Κέντρο Αποκατάστασης Φλεβών.

«Το να καθόμαστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, ειδικά στο αεροπλάνο και με πάρα πολύ ρούχα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση του αίματος στα πόδια, αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης, μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης. Κι ενώ οι πιθανότητες του μέσου επιβάτη να αναπτύξει θρόμβο ή άλλη σοβαρή πάθηση παραμένουν χαμηλές, δεν μας κοστίζει τίποτα το να φορέσουμε ένα πιο φαρδύ παντελόνι», συμφωνεί και η Νεγκρόνι.

Nτυνόμαστε, τρεφόμαστε και ενυδατωνόμαστε σωστά. Δεν πέφτουμε σε παγίδες σαν πρωτάρηδες ταξιδιώτες.
lechatnoir via Getty Images
Nτυνόμαστε, τρεφόμαστε και ενυδατωνόμαστε σωστά. Δεν πέφτουμε σε παγίδες σαν πρωτάρηδες ταξιδιώτες.

Και ένα έξτρα tip για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο θρόμβωσης

Οι κάλτσες συμπίεσης αποτρέπουν το πρήξιμο και παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο στους μύες της γάμπας μας. Οι κάλτσες αυτές έχουν σχεδιαστεί για να ασκούν ήπια πίεση με τρόπο που να ωθεί το αίμα και το λεμφικό υγρό να κινούνται προς τα πάνω, αποτρέποντας τη συγκέντρωση του στα κάτω άκρα και περιορίζοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Επιπλέον, υπάρχουν και ειδικά κολάν συμπίεσης, παρασκευασμένα από συγκεκριμένα μη εύφλεκτα υλικά. Οπότε, στις περιπτώσεις των κολάν και των καλτσών συμπίεσης, η στενή εφαρμογή δεν πρέπει να μας τρομάζει.

Και κάτι για το τέλος...

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα σωστά ρούχα δεν είναι ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε τον οργανισμό μας στο αεροπλάνο. Μέτρα όπως η επαρκής ενυδάτωση, η αποφυγή των πολύ αλμυρών τροφών πριν από την πτήση και η προσπάθεια να παραμείνουμε σε κίνηση μέσα στο αεροπλάνο είναι εξίσου σπουδαία.