Ο Καράν Ρατζ, διάσημος γιατρός TikToker, έκανε πρόσφατα ένα post αναφέροντας ότι η κρεατίνη - μια ένωση που βρίσκεται κυρίως στους μύες και τον εγκέφαλο του σώματος - μπορεί να επηρεάσει τις μετρήσεις της νεφρικής μας λειτουργίας εάν ληφθεί με τη μορφή συνθετικού συμπληρώματος.
Σε ένα πρόσφατο βίντεο, ο γιατρός είπε: «Πρόσφατα έκανα κάποιες συνήθεις εξετάσεις αίματος που έδειξαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα νεφρά μου».
Να πώς κατάλαβε ότι το συγκεκριμένο συμπλήρωμα ήταν «ένοχο»:
Ολα έχουν να κάνουν με την κρεατινίνη
Η κρεατινίνη είναι ένα απόβλητο προϊόν που παράγεται από το σώμα μας. Και αν τα επίπεδά μας είναι υψηλά, υποδηλώνει ότι το σώμα μας δεν «ξεπλένει» σωστά την ουσία – που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε προβλήματα με τη λειτουργία των νεφρών μας.
Ο γιατρός παρατήρησε ότι, στα αποτελέσματα των δοκιμών του, τα επίπεδα κρεατινίνης του ήταν υψηλά — «όχι καλά», είπε. Και το eGFR του (εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης), που δείχνει πόσο καλά τα νεφρά μας φιλτράρουν τα απόβλητα, ήταν στο εύρος «χαμηλού έως φυσιολογικού».
Ηταν «χαμηλότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς για 33χρονο άνδρα χωρίς ιατρικές παθήσεις».
Έτσι, αφού έκανε κάποια έρευνα, ο γιατρός διαπίστωσε ότι το πρόβλημα προερχόταν από τα συμπληρώματα διατροφής που λάμβανε.
«... Όσο περισσότερη κρεατίνη λαμβάνουμε μέσα από ένα συμπλήρωμα, αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έχουμε υψηλότερη κρεατινίνη», λέει.
Το eGFR, ή η βαθμολογία της νεφρικής λειτουργίας, βασίζεται στα επίπεδα κρεατινίνης, λέει. Έτσι, εάν η κρεατινίνη «είναι ψευδώς αυξημένη, μπορεί να μας δώσει λάθος υπολογισμό της νεφρικής λειτουργίας».
... Λοιπόν, θα μπορούσαμε να ενημερώσουμε το γιατρό μας σχετικά με τη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής μας για να λάβουμε υπόψη τυχόν αλλαγές. Αλλά αν θέλουμε μια «ανάγνωση» ανεπηρέαστη από παρεμβολές κρεατίνης, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο από όσο νομίζουμε.
«Σταμάτησα τα συμπληρώματα κρεατίνης για μια εβδομάδα και έκανα επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος – η κρεατινίνη ήταν πλέον φυσιολογική», είπε ο γιατρός...
«Τα συμπληρώματα κρεατίνης δεν βλάπτουν τα νεφρά», προσθέτει, με τον ίδιο τρόπο που τα φθορίζοντα κίτρινα ούρα που έχουμε μετά τη λήψη συμπληρωμάτων Β2 δεν σημαίνουν ότι η ουροδόχος κύστη μας έχει πράγματι πρόβλημα.
Μπορούν, όμως, να δώσουν «ψευδή ένδειξη νεφρικής βλάβης», λέει ο γιατρός. Επομένως, «ας βεβαιωθούμε ότι έχουμε ενημερώσει το γιατρό μας εάν λαμβάνουμε συμπλήρωμα με κρεατίνη».