Mελέτη από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είμαστε σχετικά καλοί στο να προβλέπουμε πότε ο/η σύντροφός μας επιθυμεί να δώσει ένα τέλος στη σχέση μας.
Πράγματι ένας χωρισμός μπορεί να ξεκινήσει από τον έναν εκ των δύο συντρόφων. Τί γίνεται όμως με τον άλλο σύντροφο; Γνωρίζει ή όχι τις προθέσεις του ατόμου που θέλει να βγει από αυτή τη σχέση;
Ο βαθμός στον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πρόθεση του συντρόφου μας να τερματίσει αυτό που υπάρχει μεταξύ μας, από μόνος του αντιπροσωπεύει «μια υπαρξιακή απειλή» για τη σχέση. Και καλώς ή κακώς, οι άνθρωποι στην πλειοψηφία μας είμαστε αρκετά στις προβλέψεις μας γύρω από το ενδεχόμενο διάλυσης της σχέσης μας.
Ποιοι προβλέπουμε με μεγαλύτερη σιγουριά ότι η σχέση φτάνει στο τέλος της
«Τα άτομα που φοβούνται τον χωρισμό και δυσκολεύονται να αισθανθούν ασφαλή μέσα στις σχέσεις τους, είναι πολύ ικανά στο να υπολογίζουν το ενδεχόμενο διάλυσης ενός δεσμού. Κι αυτό γιατί φοβούνται την απόρριψη και ποτέ δεν εφησυχάζουν όσον αφορά τις υπαρκτές απειλές», εξηγούν οι ερευνητές.
Ωστόσο δυστυχώς, το προαίσθημα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, αντί να μας ωθήσει στο να προσπαθήσουμε να σώσουμε τη σχέση, συνήθως μας κάνει παίρνουμε εμείς την απόφαση να το «διαλύσουμε» πρώτοι. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η μελέτη.
Ανησυχούμε ότι ο/η σύντροφός μας σκέφτεται να μας χωρίσει; Οι θεραπευτές έχουν μερικές συμβουλές για μας
Δεν πρέπει να «το δένουμε κόμπο» ότι θα μας χωρίσουν, απλώς επειδή η συμπεριφορά κάποιου μας θυμίζει τον/την πρώην μας. Κι όμως, μερικές φορές, επειδή στο παρελθόν κάποιος «μας άφησε στα κρύα του λουτρού» ή μας έκανε γκόστινγκ αδυνατούμε να χαλαρώσουμε και να αφεθούμε στη σχέση.
Ωστόσο, κάθε δεσμός είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο κι αν κάποιος/α στο παρελθόν μας εγκατέλειψε χωρίς προειδοποίηση, αυτό συνήθως λέει περισσότερα για το πρώην ταίρι μας, παρά για εμάς. Ώρα λοιπόν να πάψουμε να νιώθουμε ανασφαλείς.
Κι αν πάλι θεωρούμε τις υποψίες μας βάσιμες, όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, είναι καλύτερο να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας με τον σύντροφό μας και να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις για το πρόβλημα. Το να κρατάμε τις ανησυχίες μας για τον εαυτό μας, απλώς επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας και την πορεία της σχέσης, χωρίς να προτείνει κάποια πρακτική ανακούφισης των αρνητικών συναισθημάτων.