Ποιοι είναι οι Χούθι της Υεμένης και γιατί είναι πιο επικίνδυνοι από την Χαμάς και τη Χεζμπολάχ

Η καθοριστική διαφορά είναι ότι οι Χούθι δεν είναι μια απλή ομάδα ανταρτών αλλά ένας καλά εξοπλισμένος στρατός.

Ο πόλεμος στη Γάζα φαίνεται ότι άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας στη Μέση Ανατολή και όσο συνεχίζεται, θα μεγαλώνει ο κίνδυνος ανάφλεξης σε μια περιοχή του πλανήτη που είναι ήδη πυριτιδαποθήκη εδώ και χρόνια.

Η πυραυλική επίθεση Αμερικανών και Βρετανών κατά των Χούθι της Υεμένης αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Με τη διαφορά, ότι οι σιίτες αντάρτες που δρουν σε μια στρατηγική λωρίδα γης κάτω από τη Σαουδική Αραβία, δεν είναι μια απλή ομάδα ανταρτών αλλά ένας καλά εξοπλισμένος στρατός.

..
..
Guardian

Οι Χούθι ξεκίνησαν τη δράση τους τη δεκαετία του 1990, όταν άρχισαν να χρηματοδοτούνται και να εξοπλίζονται με σύγχρονα όπλα από την Τεχεράνη, ως «απειλή» απέναντι στη Σαουδική Αραβία που ήταν πάντα στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στα αραβικά το όνομά τους, σημαίνει Ανσάρ Αλλάχ (Υποστηρικτές του Θεού) και το πήραν το 2005 από τον Χουσεΐν Μπαντρεντίν αλ-Χούθι, ο οποίος ξεκίνησε την «επανάσταση» στην Υεμένη το 2004 και σκοτώθηκε από τις Ένοπλες δυνάμεις της χώρας τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Είναι σιίτες της σέκτας Ζαϊντίγια, και αποτελούν το 35-40% των Μουσουλμάνων στην Υεμένη.

Ένας καλά εξοπλισμένος στρατός

Το 2012 ξεκίνησαν λαϊκές διαδηλώσεις και πολλές απόπειρες δολοφονίας κατά του αυταρχικού προέδρου της χώρας και συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ που τον ανάγκασαν να παραιτηθεί ένα χρόνο αργότερα.

Στην εξουσία ανέβηκε ο πρόεδρος Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι που έμεινε μόλις ένα χρόνο καθώς το 2014 οι Χούτι, έκαναν πραξικόπημα και συμμάχησαν με τον πρώην εχθρό τους Σάλεχ για να καταλάβουν την πρωτεύουσα, Σαναά και να διώξουν την κυβέρνηση η οποία ζήτησε από τους συμμάχους της στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ να ξεκινήσουν μια στρατιωτική εκστρατεία για να εκδιώξουν τους Χούθι.

via Associated Press

Ακολούθησε ένας καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος που σύμφωνα με τον ΟΗΕ οδήγησε σε 377.000 θανάτους και εκτόπισε 4 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το τέλος του 2021.

Οι Χούθι κέρδισαν τον πόλεμο και μετά το 2015 ανέλαβαν την de facto διοίκηση της χώρας ασκώντας έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης η οποία ενώθηκε με την νότια Υεμένη το 1990.

Σύμφωνα με τον Guardian, η οργάνωση έχει σήμερα περίπου 100.000 καλά εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους αντάρτε,ς που έχουν στήσει τα στρατηγεία τους κυρίως στα δυτικά της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα που αποτελεί στρατηγικό πέρασμα για την ναυτιλία και το εμπόριο καθώς βρίσκεται νότια της Διώρυγας του Σουέζ, που ελέγχεται από την Αίγυπτο.

Υπολογίζεται ότι το 15% του παγκόσμιου εμπορίου περνά από την Ερυθρά Θάλασσα δίνοντας στους Χούθι ένα ισχυρό όπλο κατά των οικονομικών συμφερόντων της Δύσης.

.
.
Guardian

Παρότι στα χρόνια που ακολούθησαν οι ένοπλοι αντάρτες Χούθι δρουν στην περιοχή κυρίως «υποστηρικτικά» στις μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις που σχετίζονται με το Ιράν, μετά τον πόλεμο στη Γάζα ήρθαν στο προσκήνιο, λόγω κυρίως των επιθέσεων τους στα εμπορικά πλοία χωρών συμμάχων του Ισραήλ, που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Δημοφιλή