Ποιοι είναι πιο ευτυχισμένοι; Οι άνθρωποι που έχουμε παιδιά ή όσοι δεν γίναμε γονείς;
Προκειμένου να μας απαντήσουν, γερμανοί μελετητές εξέτασαν τα δεδομένα ευρωπαϊκής έρευνας, που έκανε σε 55.000 συμμετέχοντες ηλικίας 50 ετών και άνω ερωτήσεις γύρω από τη συναισθηματική τους ευεξία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν γίνει γονείς ήταν πιο ευτυχισμένοι. Αλλά μόνο αφού τα παιδιά τους είχαν φύγει από το σπίτι.
Με άλλα λόγια, οι γονείς που έμειναν πίσω στην «άδεια φωλιά» παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και δήλωναν πιο ευτυχισμένοι από τη ζωή που έκαναν.
«Πιθανότατα αισθάνονταν ασφάλεια, επειδή ήξεραν ότι πλέον τα ”μικρά τους” τους θα φρόντιζαν για εκείνους. Επομένως, ο ρόλος των παιδιών ως φροντιστές, ως οικονομική υποστήριξη ή απλώς ως κοινωνική επαφή τους προκαλούσε ευχάριστα συναισθήματα», εικάζουν οι ερευνητές.
Τα δεδομένα συν τοις άλλοις, καταλήγουν στο ότι η διατήρηση μιας σχέσης με τα παιδιά μας, ακόμα κι από μακριά, καταπολεμά το συναίσθημα της μοναξιάς.
Στην παρούσα μελέτη έρχονται να προστεθούν και τα δεδομένα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γιούτα, από το 2018, που διαπίστωσαν ότι οι «γονείς με άδεια φωλιά», ηλικίας από 50 έως 70 ετών, είχαν 6% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είναι πολύ πιο χαρούμενοι σε σύγκριση με εκείνους που εξακολουθούσαν να ζουν με τα παιδιά τους κάτω από την ίδια στέγη.
Ωστόσο, όσοι είμαστε γονείς, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως ίσως χρειαστεί να περιμένουμε λίγο για να βιώσουμε αυτό το βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή. Κι αυτό γιατί σύμφωνα σε μελέτη του 2018, το 15% των millennials που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δηλαδή των ανθρώπων ηλικιών από 25 έως 37 ετών, ζούσαν ακόμα στο σπίτι των γονιών τους.
(Με πληροφορίες από usatoday).