Σύμφωνα με τον «θρύλο», εφευρέτης της σύγχρονης τουαλέτας λέγεται πως ήταν ο Άγγλος υδραυλικός Τόμας Κράπερ- εξ ου και το αγγλικό «crap», η λέξη που σχετίζεται με την πράξη. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, στοιχειώδεις έστω τουαλέτες υπήρχαν για χιλιάδες χρόνια, ενώ ακόμα και οι πιο «σύγχρονου τύπου» (με κάποιου είδους «καζανάκια») υπήρχαν από αιώνες πριν την ιστορία του Κράπερ. Οπότε, ποιοι δημιούργησαν την τουαλέτα;
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, οι παλαιότερες γνωστές τουαλέτες ήταν στη Μεσοποταμία πριν 5.000 χρόνια. Ο σχεδιασμός τους ήταν απλός, ωστόσο δεν σώζεται κάποιο όνομα εφευρέτη/ δημιουργού.
Πιο πολύπλοκα σχέδια παρατηρούνται στη Μινωική Κρήτη, όπου υπάρχουν στοιχεία χρήσης νερού για την απομάκρυνση του περιεχομένου, κάτι που, σαν ιδέα, υιοθετήθηκε και από τους Ρωμαίους. Η διαφορά/ καινοτομία των ρωμαϊκών τουαλετών ήταν πως υπήρχε κεντρικός υδραυλικός/ αποχετευτικός σχεδιασμός: Αντί ο καθένας να ξεπλένει τις ακαθαρσίες του με ένα δοχείο νερού, όλες οι ακαθαρσίες οδηγούνταν σε έναν κεντρικό υπόνομο από νερό που κινούνταν αργά, με όλες τις ακαθαρσίες να καταλήγουν στον ίδιο ποτάμι ή ρυάκι.
Η πρώτη σύγχρονη τουαλέτα (καζανάκι) φτιάχτηκε το 1596 από τον Σερ Τζον Χάρινγκτον, αυλικό της βασίλισσας Ελισάβετ της 1ης. Ο Χάρινγκτον είχε ένα μοντέλο της τουαλέτας «Ajax» (Αίαντας- αλλά ήταν λογοπαίγνιο με το jakes , που ήταν αργκό για το «τουαλέτα») στο σπίτι του και μετά στο Richmond Palace, βασιλική εξοχική κατοικία στην Αγγλία. Λέγεται πως για να ξεπλυθεί χρειάζονταν 28 λίτρα νερού, και υπήρχαν επίσης άλλα σχεδιαστικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ ευρέως δημοφιλές.
Το 1775 ο Σκωτσέζος εφευρέτης Αλεξάντερ Κάμινγκ (ή Κάμινγκς) κατοχύρωσε την πρώτη ευρεσιτεχνία τουαλέτας με καζανάκι, που διέθετε «S-bend» και ένα πιο εξελιγμένο σύστημα βαλβίδων, παρόμοιο με τα σημερινά. Ο Κράπερ εμφανίστηκε κατά τη δεκαετία του 1860, και μεταξύ του 1881 και του 1896 κατοχύρωσε εννιά ευρεσιτεχνίες, σύμφωνα με άρθρο στο Inventor’s Digest- ωστόσο καμιά δεν ήταν κάποιου είδους επαναστατική νέα τουαλέτα, μα βελτιωμένα ως προς τις σωληνώσεις σχέδια. Επίσης, η λέξη crap δεν φαίνεται να προέρχεται καν από το όνομα του Κράπερ, καθώς θεωρείται πως προέρχεται από το λατινικό crappa (αντίστοιχο του αγγλικού chaff, που αντιστοιχεί σε φλούδια, κομμάτια άχυρο). Ωστόσο ο εξοπλισμός του Κράπερ, που είχε πάνω του γραμμένο με μεγάλα γράμματα CRAPPER, ενδεχομένως να οδήγησε στην καθιέρωση του crap στην αμερικανική αργκό στις αρχές του 20ού αιώνα.