Ποιος έκανε την κυβερνοεπίθεση στο Χ: Τι είπε ο Έλον Μασκ, ποιος ανέλαβε την ευθύνη

Και τι λένε ειδικοί κυβερνοασφαλείας
(AP Photo/Rick Rycroft, File)
(AP Photo/Rick Rycroft, File)
via Associated Press

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν βρει ακόμα ποιος ήταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Χ (πρώην Twitter), που είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η πρόσβαση σε αυτό για χιλιάδες χρήστες, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης ενήμερο για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη για το θέμα αυτό.

Τα προβλήματα της Δευτέρας περιγράφηκαν ως κυβερνοεπίθεση από τον αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε την Τρίτη υπό καθεστώς ανωνυμίας. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν όλες τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών εταιρειών, μα υπογράμμισε ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμα συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το ποιος μπορεί να ήταν πίσω από την επίθεση.

Ο Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης του Χ και κορυφαίος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε μιλώντας στο Fox ότι οι κυβερνοεπιθέσεις είχαν διευθύνσεις ΙΡ που προέρχονταν από την περιοχή της Ουκρανίας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες- ενώ σε ανάρτησή του είπε πως «αυτό έγινε με πολλούς πόρους, εμπλέκεται ή μια μεγάλη, συντονισμένη ομάδα και/ ή μια χώρα» . Ωστόσο ειδικοί κυβερνοασφαλείας υπέδειξαν ότι αυτό δεν σημαίνει πως όντως η επίθεση προήλθε από την Ουκρανία.

Μια φιλοπαλαιστινιακή ομάδα χάκερ γνωστή ως Dark Storm ανέλαβε την ευθύνη, ωστόσο είναι άγνωστο κατά πόσον θα μπορούσε να ισχύει αυτό. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Forbes, ωστόσο, η ομάδα αυτή έχει εμφανιστεί να χρησιμοποιεί τακτικές παρόμοιες με αυτές μιας ομάδας που συνδέεται με τη Ρωσία, της KillNet, η οποία είχε ιστορικό επιθέσεων σε δυτικούς στόχους και οργανισμούς που υποστήριζαν την Ουκρανία πριν πάρει περισσότερο «μισθοφορικό» χαρακτήρα. Η Dark Storm είχε πρωτοεντοπιστεί το 2023 και έχει επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ με μεγάλης κλίμακας επιθέσεις DDoS και ransomware.

Σε ανάρτηση στο Telegram η Dark Storm υποστήριξε πως «το Twitter έπεσε από τη Dark Storm Team» και ανέβασε screenshots- ωστόσο αυτά από μόνα τους δεν αποδεικνύουν κάτι. Επίσης σε ανάρτηση στο Χ από λογαριασμό που ισχυρίζεται πως συνδέεται με την ομάδα υποστηριζόταν σχετικά με αυτά που ανέφερε ο Μασκ ότι «δεν έχουμε σχέση με την Ουκρανία». Γενικότερα, ειδικοί κυβερνοασφαλείας εκφράζουν αμφιβολίες για την ανάληψη ευθύνης.

Ο Κιάραν Μάρτιν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο BBC σχετικά με την κυβερνοεπίθεση πως «αυτό που είπε ο κ. Μασκ είναι εντελώς μη πειστικό με βάση τα στοιχεία ως τώρα...είναι σκουπίδια». Σημειώνεται πως τα στοιχεία δείχνουν ότι επρόκειτο μάλλον για μια επίθεση DdoS (distributed denial of service), που περιλαμβάνει δρομολόγηση ενός τεράστιου όγκου traffic σε μια ιστοσελίδα για να την κάνουν να «πέσει». Σε τέτοιου είδους επιθέσεις η προέλευση των ΙΡ δεν είναι και πολύ σημαντική, καθώς οι επιθέσεις μπορούν να έρχονται από από δίκτυα ηλεκτρονικών συσκευών ανά τον κόσμο, τα αποκαλούμενα «botnets». Επί της προκειμένης κάποιες συσκευές θα μπορούσαν να είναι στην Ουκρανία, άλλες στη Ρωσία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, οπουδήποτε- «δεν λέει τίποτα απολύτως» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν. Από πλευράς του ο Ντμίτρι Μπουντόριν, ιδρυτής της ουκρανικής εταιρείας κυβερνοασφαλείας Hacken, ανέφερε μέσω Χ πως «τα botnets χρησιμοποιούν μολυσμένες συσκευές ανά τον κόσμο και οι διευθύνσεις ΙΡ...είναι απλά αυτές των μολυσμένων συσκευών, όχι των εγκεφάλων». Το Reuters μετέδωσε πως πηγή της βιομηχανίας χαρακτήρισε το traffic που ερχόταν από την Ουκρανία «ασήμαντο».

Ο Μασκ αγόρασε το Twitter το 2022 και είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ενώ παράλληλα επιβλέπει το «DOGE»- το «υπουργείο Κυβερνητικής Αποδοτικότητας» του Τραμπ. Η Tesla αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες καθώς ο Μασκ έχει εξελιχθεί στο «πρόσωπο» των προσπαθειών του Τραμπ για μείωση του κράτους και της γραφειοκρατίας: Η μετοχή της έπεσε 15% τη Δευτέρα- τη μεγαλύτερή της πτώση μέσα σε μία ημέρα από τον Σεπτέμβριο του 2020. Αναλυτές έχουν πει ότι οι πολιτικές τοποθετήσεις του Μασκ δεν αντιμετωπίζονται θετικά από εν δυνάμει αγοραστές αυτοκινήτων της Tesla, που σε γενικές γραμμές θεωρείται πως είναι εύποροι, με περιβαλλοντικές ανησυχίες φιλελεύθεροι οι οποίοι στρέφονταν στα ηλεκτρικά οχήματα με σκοπό τη μείωση των εκπομπών από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η Tesla έχει γίνει επίσης στόχος διαδηλώσεων και βανδαλισμών στις ΗΠΑ και αλλού, λόγω των ενεργειών του Μασκ προς την κατεύθυνση των απολύσεων εργαζομένων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και άλλων περικοπών. Ο Τραμπ πάντως ανέφερε πως θα αγοράσει και ο ίδιος Tesla για να δείξει την εμπιστοσύνη και τη στήριξή του στον Μασκ, «έναν πραγματικά μεγάλο Αμερικανό».

Με πληροφορίες από Associated Press, BBC, Reuters, Forbes

Δημοφιλή