Ένα από τα πολύ δημοφιλή moto σε ό,τι αφορά την ισότητα των δύο φύλων υπήρξε-και προφανώς ισχύει και σήμερα-πως «η ισότητα ξεκινά από το σπίτι». Η φράση αυτή συμπυκνώνει μια μεγάλη αλήθεια σε ό,τι αφορά τον αγώνα των γυναικών. Ότι δηλαδή όση πρόοδος και εάν έχει γίνει πχ στην πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση, στην εργασία κ.ο.κ εάν δεν αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της γυναίκας μέσα στο σπίτι, τίποτε δεν θα αλλάξει πραγματικά και ουσιαστικά στην κοινωνία. Γιατί πολύ απλά όλα τα προβλήματα ξεκινούν από το σπίτι και αναπαράγονται στην κοινωνία. Ο τρόπος που μεγαλώνει ένα κορίτσι, συγκριτικά με ένα αγόρι, η αντιμετώπιση της συζύγου αλλά και μητέρας που παράλληλα είναι και εργαζόμενη.
Δυστυχώς όμως ακόμη και στις μέρες μας, παρά τα βήματα προόδου που αναμφισβήτητα έχουν γίνει, αυτή η μάχη για ισότητα φαίνεται πως συνεχίζει να χάνεται όταν μεταφέρεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών μας.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat και της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, φαίνεται πως η ισότητα δεν έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό στα οικιακά. Οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αυτές που καλούνται να φέρουν σε πέρας τις δουλειές του σπιτιού συχνότερα από τους άντρες οι οποίοι φαίνεται να συνεισφέρουν σε σημαντικά μικρότερο ποσοστό.
Κατά μέσο όρο στις χώρες της ΕΕ, οι γυναίκες κατά 79% είναι αυτές που μαγειρεύουν ή/και κάνουν τις δουλείες του σπιτιού σε ημερήσια βάση. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ανέρχεται μόλις στο 34%.
Υπάρχουν βέβαια χώρες στις οποίες η ψαλίδα έχει κλείσει αρκετά όπως πχ στη Σουηδία με τις γυναίκες να αναλαμβάνουν το μαγείρεμα ή/και τις δουλειές του σπιτιού πιο τακτικά σε ποσοστό 74% και ένα 45% των ανδρών να δηλώνει πως συνεισφέρει.
Στην Ελλάδα πάντως, όπως φαίνεται και στο infographic του Statista.com η εικόνα είναι απογοητευτική αφού παρατηρείται η μεγαλύτερη απόκλιση στον καταμερισμό των οικιακών εργασιών. Συγκεκριμένα στη Ελλάδα διαπιστώνεται πως το 85% των γυναικών είναι υπεύθυνες σε καθημερινή βάση για το μαγείρεμα και τις δουλειές του σπιτιού και έχουν βοήθεια μόνος από το 14% των ανδρών.