Την «σφραγίδα» του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου φέρει εν τίνι μέτρω η συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Και αυτό ίσως εξηγεί την επίθεση που δέχθηκε σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ρυθμίσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ προέκυψαν από πρωτοβουλία του Πρ. Παυλόπουλου και στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε εθνική θέση, καθώς υιοθετήθηκαν από όλα τα κόμματα. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις αρχές του 2018 (λίγο μετά την έναρξη των πρώτων συζητήσεων) αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που θα εμπεδώνουν θεσμικά τις νέες πραγματικότητες που θα προκύψουν από την συμφωνία.
Το ονοματολογικό δεν είναι το μόνο θέμα στο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «διαμόρφωσε» την εθνική γραμμή. Για παράδειγμα στο Κυπριακό τεκμηρίωσε την θέση ότι δεν μπορεί να υπάρχει χώρα μέλος της Ε.Ε. με καθεστώς εγγυήσεων από τρίτες χώρες, ενώ για τα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο έχει πει ότι δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης και ότι η ένταξη των νησιών στο δίκτυο NATURA αποδεικνύει την ελληνικότητα των νησιών.
Όσον αφορά την «επίθεση» από Μητσοτάκή – Σαμαρά κατά του Πρ. Παυλόπουλου πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεν πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρέμβαση που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ο δε πρώην πρωθυπουργός, μία ώρα αργότερα, σε μία πρωτοφανή δήλωση ενέπλεξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην κομματική αντιπαράθεση κάνοντας λόγο για «ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αλέξη Τσίπρα».
Η κυβέρνηση αντέδρασε υπογραμμίζοντας την «συνέργεια» Μητσοτάκη – Σαμαρά.
Ο κ. Μητσοτάκης «άνοιξε τους συνταγματικούς ασκούς του Αιόλου» και πρέπει να πει αν συμφωνεί με τον Α. Σαμαρά, τόνισε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού. Ο Α. Σαμαράς «διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ», υπογραμμίζει η κυβέρνηση.