Μία έρευνα έξι ετών πάνω στη «νεκρή» υπόθεση της προδοσίας της Άννας Φρανκ οδήγησε σε έναν απρόσμενο ύποπτο σχετικά με τον θάνατο της συγγραφέα του ιστορικού ημερολογίου, η οποία ανακαλύφθηκε στην κρυψώνα της και πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945.
Μια σχετικά άγνωστη φιγούρα, ο Εβραίος συμβολαιογράφος Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ, κατονομάστηκε ως ύποπτος από μια ομάδα στην οποία συμμετείχε ο συνταξιούχος πράκτορας του FBI Βίνσεντ Πανκόουκ και περίπου 20 ιστορικοί, εγκληματολόγοι και data specialists. Κάποιοι άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία δεν είναι ατράνταχτα.
Οι Ναζί είχαν βρει την Άννα και επτά άλλους Εβραίους, που κρύβονταν για περίπου δύο χρόνια σε έναν μυστικό χώρο πάνω από μια αποθήκη στο Άμστερνταμ, στις 4 Αυγούστου 1944. Όλοι απελάθηκαν και η Άννα Φρανκ πέθανε στο Μπέργκεν Μπέλσεν στα 15 της.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ήταν «πολύ πιθανό» ο βαν ντεν Μπεργκ να πρόδωσε το μέρος όπου κρύβονταν οι Φρανκ για να σώσει τη δική του οικογένεια, είπε ο Πίτερ βαν Τουΐσκ, μέλος της ομάδας ερευνητών, στην εφημερίδα NRC τη Δευτέρα.
Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο βαν ντεν Μπεργκ, που πέθανε το 1950, είχε πρόσβαση σε πληροφορίες για την κρυψώνα επειδή ήταν μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου του Άμστερνταμ κατά τον πόλεμο.
Ο ιστορικός Έρικ Σόμερς του ολλανδικού ινστιτούτου NIOD (μελέτες πολέμου, Ολοκαυτώματος και γενοκτονιών) επαίνεσε τον τρόπο που έγινε η έρευνα, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για τα συμπεράσματά της.
Η έρευνα και αυτά που υποδεικνύουν τον βαν ντεν Μπεργκ ως ύποπτο βασίζονται σε ένα ανώνυμο σημείωμα που τον ταυτοποιεί και οι υποθέσεις για τα εβραϊκά ιδρύματα και θεσμούς στο Άμστερνταμ κατά τον πόλεμο δεν υποστηρίζονται από άλλες ιστορικές έρευνες, είπε στο Reuters.
«Φα’ίνονται να λειτουργούν με την οπτική πως ήταν ένοχος και βρήκαν ένα κίνητρο για να ταιριάξει σε αυτήν» είπε ο Σόμερς.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν πολλοί άλλοι πιθανοί λόγοι που οι βαν ντεν Μπεργκ δεν απελάθηκε ποτέ, καθώς «ήταν ένας άνθρωπος με πολλή επιρροή».
Η Μίεπ Γκις, ένα από τα άτομα που βοήθησαν την οικογένεια, κράτησε ασφαλές το ημερολόγιο μέχρι που ο πατέρας της Άννας, Όττο, ο μόνος που επέζησε από τον πόλεμο, το δημοσίευσε το 1947. Έκτοτε έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες, «αιχμαλωτίζοντας» τη φαντασία εκατομμυρίων αναγνωστών ανά τον κόσμο.
Η προσπάθεια για τον εντοπισμό του ατόμου που τους πρόδωσε δεν έχει σκοπό να ασκηθεί κάποια δίωξη, μα να διαλευκανθεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ολλανδίας κατά την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ευρήματα της νέας έρευνας θα εκδοθούν σε βιβλίο της Καναδής συγγραφέα Ρόζμαρι Σάλιβαν, «Η προδοσία της Άννας Φρανκ».