Κινέζοι ερευνητές κλωνοποίησαν τον πρώτο πίθηκο rhesus - γνωστός και ως μακάκος ρήσος ή μακάκος μουλάττος, ένα είδος που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική έρευνα επειδή η φυσιολογία του είναι παρόμοια με του ανθρώπου.
Οι επιστήμονες λένε ότι έτσι θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις δοκιμές φαρμάκων, καθώς γενετικά πανομοιότυπα ζώα δίνουν παρόμοια αποτελέσματα, παρέχοντας μεγαλύτερη βεβαιότητα στις δοκιμές. Προηγούμενες προσπάθειες κλωνοποίησης ενός rhesus είτε απέτυχαν να οδηγήσουν σε γεννήσεις είτε οι απόγονοι πέθαναν λίγες ώρες αργότερα. Μια ομάδα για την προστασία των ζώων, ωστόσο, δήλωσε ότι είναι «βαθιά ανήσυχη» για την εξέλιξη.
Στα θηλαστικά, η σεξουαλική αναπαραγωγή οδηγεί σε απογόνους που αποτελούνται από ένα μείγμα γονιδίων από τον πατέρα και τη μητέρα τους. Στην κλωνοποίηση, χρησιμοποιούνται τεχνικές για τη δημιουργία ενός γενετικά πανομοιότυπου αντιγράφου ενός μόνο ζώου.
Το πιο διάσημο κλωνοποιημένο ζώο, το πρόβατο Dolly, δημιουργήθηκε το 1996. Οι επιστήμονες επαναπρογραμμάτισαν ένα κύτταρο από ένα άλλο πρόβατο για να το μετατρέψουν σε έμβρυα. Αυτά τα έμβρυα στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν στην παρένθετη μητέρα της Ντόλι.
Γράφοντας στο περιοδικό Nature communications , οι ερευνητές λένε ότι έχουν κάνει ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, αλλά με έναν πίθηκο μακάκο. Σύμφωνα με τους ίδιους, το ζώο έχει παραμείνει υγιές για περισσότερα από δύο χρόνια, υποδεικνύοντας ότι η διαδικασία κλωνοποίησης ήταν επιτυχής.
Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της Βασιλικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου για την Πρόληψη της Βαναυσότητας στα Ζώα (RSPCA) είπε ότι η οργάνωση πιστεύει πως η ταλαιπωρία που προκλήθηκε στα ζώα ξεπέρασε κάθε άμεσο όφελος για τους ανθρώπους ασθενείς.
Οι πίθηκοι rhesus βρίσκονται στη φύση στην Ασία, με πληθυσμούς στο Αφγανιστάν, τηn Ινδία, τηn Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και την Κίνας. Χρησιμοποιούνται σε πειράματα για τη μελέτη των μολύνσεων και της ανοσίας.
Οι πρώτοι πίθηκοι μακάκοι κλωνοποιήθηκαν το 2018, αλλά οι πίθηκοι rhesus προτιμώνται για τους ιατρικούς ερευνητές, λόγω της γενετικής τους ομοιότητας με τον άνθρωπο. Ο πρώτος κλονοποιημένος ρήσος ονομάστηκε «ReTro», από την επιστημονική μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του ζώου, η οποία λέγεται «αντικατάσταση τροφοβλάστης» (trophoblast replacemement).
(με πληροφορίες από BBC)