Από 200 προηγμένα αεροσκάφη τριών και μόνο τύπων θα αποτελείται ο στόλος των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας ως το 2030, βάσει των πρόσφατων εξαγγελιών του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, που δείχνουν τον προσανατολισμό ως προς το μέλλον της ΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού είχαν προηγηθεί αναφορές του στην επικείμενη απόσυρση/ επιδίωξη πώλησης των F-4 Phantom, και την επιδίωξη πώλησης των παλαιότερων F-16 Block30 και των Mirage 2000-5. Οι εν λόγω εξαγγελίες προκάλεσαν έντονες συζητήσεις ως προς το τι θα σήμαιναν για την «οροφή»/ αριθμητική ισχύ του στόλου μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ της HuffPost Greece), δεδομένου ότι βάσει της «αριθμητικής» φαίνονταν να οδηγούν σε έναν στόλο 170-190 μαχητικών, τύπων F-16V (Viper), Rafale και F-35.
Ο υπουργός επανήλθε στο θέμα, αποσαφηνίζοντας πως η «Ατζέντα 2030» προβλέπει πως η ΠΑ θα έχει, ως το 2030, 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενεάς. Υπενθυμίζεται πως στην 5η γενεά ανήκει το F-35, ενώ το F-16V (η έκδοση Viper, που είναι η πιο σύγχρονη του F-16 σήμερα) και το Rafale στην 5η.
Με βάση τα παρόντα δεδομένα, ο στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα στα επόμενα χρόνια θα φτάσει να αποτελείται από 120 F-16V (120 μαχητικά του τύπου που βρίσκονται ήδη στις τάξεις της ΠΑ θα εκσυγχρονιστούν στη συγκεκριμένη έκδοση), 20+20 F-35 (σε πρώτη φάση υπάρχει πρόθεση αγοράς 20 μαχητικών του τύπου, με άλλα 20 να ακολουθούν σε δεύτερη φάση- τουλάχιστον με βάση όσα έχουν αναφερθεί ως τώρα), συν 24 Rafale τα οποία έχει ήδη η Πολεμική Αεροπορία. Με βάση αυτά, μπορούμε να μιλάμε για έναν στόλο 184 αεροσκαφών- με άλλα 16 να χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος των 200 που ανέφερε ο υπουργός.
Στις αρχικές δηλώσεις, ο κ. Δένδιας είχε πει για τα Rafale ότι «έχουμε 24, καλό θα ήταν να τα φτάσουμε σε 30», κάτι που θα οδηγούσε σε 190 αεροσκάφη (120 F-16V, 40 F-35, 30 Rafale). Με βάση αυτό, θα απέμενε ένα «κενό» 10 αεροσκαφών που μένει να καλυφθεί εφόσον γίνεται λόγος για ακριβώς 200 αεροσκάφη.
Ο πιο πιθανός υποψήφιος, εκτιμούν στρατιωτικές πηγές, και λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις σχετικές εξαγγελίες, θα ήταν η αγορά επιπλέον Rafale, δεδομένων των στενών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών (υπενθυμίζεται πως πέραν των Rafale, η χώρα μας έχει κλείσει συμφωνία για την ναυπήγηση τριών φρεγατών FDI), και των αναφορών σε πώληση των επίσης γαλλικής προέλευσης Mirage 2000-5 – παράγοντες που εκτιμάται πως θα μπορούσαν εν δυνάμει να ανοίξουν τον δρόμο για κάποια διακρατική συμφωνία για επιπλέον μαχητικά του τύπου, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή «οροφή» του στόλου της ΠΑ. Μια εναλλακτική θα ήταν ο εκσυγχρονισμός ενός επιπλέον αριθμού F-16- ειδικότερα, κάποιων εκ των παλαιότερων F-16 Block30, τα οποία προορίζονται προς πώληση- στην έκδοση F-16V. Ωστόσο η επιλογή αυτή θεωρείται μάλλον δυσκολότερη- ενώ, όπως υπογραμμίζουν οι εν λόγω πηγές, αποκλείεται η αγορά κάποιου άλλου μαχητικού.