![Ουάσινγκτον - 10 Φεβρουαρίου : Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει με δημοσιογράφους και υπογράφει εκτελεστικά διατάγματα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 στην Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα εκτελεστικά διατάγματα για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο, το τελευταίο σάλπισμα στη συνεχιζόμενη προσπάθειά του να αναθεωρήσει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)](https://img.huffingtonpost.com/asset/67ab18dd1600002400637403.jpeg?cache=EzW53ZuEjb&ops=scalefit_720_noupscale)
«Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» διεμήνυσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα και από την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος, από τον Ντόναλντ Τραμπ, που προβλέπει τελωνειακούς δασμούς 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο «χωρίς εξαίρεση». Οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισόν έρχονται λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς στο Παρίσι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Λυπάμαι βαθύτατα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.Οι δασμοί είναι φόροι - κακοί για τις επιχειρήσεις, χειρότεροι για τους καταναλωτές. Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι - θα προκαλέσουν αυστηρά και αναλογικά αντίμετρα.Η ΕΕ θα ενεργήσει για να διασφαλίσει τα οικονομικά της συμφέροντα. Θα προστατεύσουμε τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μας» τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Αμεση ήταν και η αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα ο οποίος με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ στήριξε τη φον ντερ Λάιεν στην απόφασή της για μια αποφασιστική και αναλογική απάντηση στους αδικαιολόγητους δασμούς.
«Υποστηρίζω πλήρως την @EU_Commission στη διασφάλιση μιας αποφασιστικής και αναλογικής απάντησης στους αδικαιολόγητους δασμούς. Η ΕΕ είναι ενωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των πολιτών της. Είμαστε ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο» έγραψε στο Χ ο Κόστα.
Εν τω μεταξύ με πρωτοβουλία της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ το απόγευμα της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των 27 υπουργών της ΕΕ για θέματα εμπορίου προκειμένου να συζητήσουν τα αντίμετρα στους δασμούς που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.
Παράλληλα στη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρο Σέφκοβιτς, υπογράμμισε ότι η «ΕΕ θα προστατέψει τα συμφέροντα της και θα απαντήσει με σταθερό και αναλογικό τρόπο με αντίμετρα στους ”αδικαιολόγητους δασμούς των ΗΠΑ» χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τους τρόπους αντίδρασης από μέρους της ΕΕ.
Ο Σέφκοβιτς προειδοποίησε ότι με τους δασμούς οι ΗΠΑ θα φορολογήσουν τους πολίτες τους, θα αυξήσουν το κόστος των επιχειρήσεών τους και θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι δασμοί δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους εμπορικούς εταίρους, αλλά κινδυνεύει από αρνητικές επιπτώσεις συνολικά το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. «Με απλά λόγια είναι σενάριο απώλειας για όλους».
«Θα ενεργήσουμε για να προστατεύσουμε τα οικονομικά μας συμφέροντα, θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μας» είπε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι δεν είναι αυτό το σενάριο που προτιμά η ΕΕ:
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στον εποικοδομητικό διάλογο. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και για εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων όπου είναι δυνατόν».
Η φον ντερ Λάιεν, αν και το απευχόταν, περίμενε αυτή την εξέλιξη και γι΄αυτό είχε χαρακτηρίσει από χθες τους δασμούς «παράνομους» και «αντιπαραγωγικούς λέγοντας ότι η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα επιβαρύνουν, μέσω της φορολογίας τους πολίτες τους και θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις τους συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση του πληθωρισμού.
Νωρίτερα ο Τραμπ υπογράφοντας το προεδρικό διάταγμα δήλωσε «Σήμερα απλοποιώ τους τελωνειακούς δασμούς μας στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, ώστε όλος ο κόσμος να κατανοεί τι σημαίνουν. Είναι 25%, χωρίς εξαίρεση η απαλλαγή. Για όλες τις χώρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος στον Λευκό Οίκο.Μολαταύτα, επιβεβαίωσε ότι προβλέπεται απαλλαγή για την Αυστραλία.
«Δεν θέλουμε να βλάψουμε άλλες χώρες, αλλά μας εκμεταλλεύονται επί χρόνια», είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε «Πρόκειται για μεγάλη υπόθεση. Αυτή είναι η αρχή για να ξανακάνουμε την Αμερική πλούσια».
Οι δασμοί, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα ισχύσουν από τις 4 Μαρτίου, αναβιώνοντας την εμπορική διαμάχη με την ΕΕ που είχε ξεκινήσει από την πρώτη θητεία του.
Σύμφωνα με τους FT η κίνηση αυτή θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον συρρικνούμενο τομέα χάλυβα της Ευρώπης. Η παραγωγή έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της το 2023, υποχωρώντας κατά 20% σε σύγκριση με το 2018, πριν ο Τραμπ επιβάλει για πρώτη φορά δασμούς στον χάλυβα.
Τότε το 2018 η ΕΕ είχε προχωρήσει σε αντίποινα επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα όπως μηχανές, τζιν και ουίσκι τα οποία ανεστάλησαν τον Μάρτιο του 2024.
Αναλυτές, που επικαλούνται οι FT αναφέρουν ότι περίπου 3,7 εκατ. τόνοι χάλυβα που πωλούνται στις ΗΠΑ προέρχονται από την Ευρώπη, από τις συνολικές εισαγωγές χάλυβα των ΗΠΑ που ανέρχονται σε 18 εκατ. τόνους.
Ετσι εκτιμάται ότι η επιβολή δασμών θα επηρεάσει την αγορά δεδομένου ότι η Κίνα και άλλες χώρες παραγωγοί, θα προωθήσουν φθηνότερο μέταλλο σε νέες αγορές εις βάρος των ακριβότερων ευρωπαϊκών προϊόντων.
Ακόμη μια επίπτωση της απόφασης Τραμπ είναι ότι οι δασμοί στον χάλυβα θα επηρεάσουν και προϊόντα που χρησιμοποιούν χάλυβα όπως τα αυτοκίνητα.
Η σημερινή εξέλιξη δυσχεραίνει την οικονομική πορεία της ΕΕ καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα όχι μόνο στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και στο αλκοόλ. Η Κίνα πρόσφατα επέβαλλε δασμούς στο κονιάκ.
Στο πλαίσιο αυτό της ανασφάλειας η πρόεδρος της Κομισιόν έχει δηλώσει ότι η ΕΕ είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και με τρίτες χώρες και μάλιστα προανήγγειλε ταξίδι τον Φεβρουάριο με όλα τα μέλη της Κομισιόν στην Ινδία. Ενώ τον περασμένο μήνα υπέγραψε τη συμφωνία εμπορίου με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Μάλιστα σήμερα ο Μάρο Σέφκοβιτς μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο είπε ότι η ΕΕ θα κρατήσει ανοιχτούς όλους τους δρόμους επικοινωνίας στον κόσμο τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις θα φέρει η νέα εποχή στον τομέα του εμπορίου».
«Συνεχίζουμε δυναμικά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ινδία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και άλλες. Και εξετάζουμε τις δυνατότητες εμβάθυνσης των εμπορικών δεσμών με τις χώρες του Κόλπου», ανέφερεκαι επισήμανε το ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ - το μεγαλύτερο στον κόσμο, που αποτελείται από 44 εμπορικές συμφωνίες με 76 χώρες. «Το δίκτυο αυτό συνεχίζει να επεκτείνεται», είπε.
Όπως και να έχει η ”πολεμική” του Τραμπ προκαλεί αντιδράσεις με τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανίας Μαρκ Φερασί να δηλώνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει σθεναρά και με ενότητα στους δασμούς που επέβαλε ο αμερικανός πρόεδρος.
Παρότι η Γαλλία δεν είναι μείζων παραγωγός αλουμινίου ή χάλυβα, ο Φερασί δήλωσε πως η χώρα του μπορεί να πληγεί έμμεσα από τους δασμούς.
«Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει ενωμένη, επειδή ξέρουμε ότι η στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Φερασί στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.
Είχαν προηγηθεί η δηλώσεις, την Κυριακή του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος παρότρυνε τους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι να ανταποδώσουν τους αναμενόμενους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Νομίζω πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι (...) να αντιδράσουμε. Θεωρώ πως, ευρύτερα, η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί αυτό που θέλει κι αυτό που χρειάζεται» δήλωσε σε συνέντευξή του.