Η πίεση που ασκεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο TikTok, ώστε η κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance να το πουλήσει σε Αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς «για λόγους ασφαλείας» φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά χωρών που έχουν απαγορεύσει ήδη την λειτουργία του.
Εκτός από την απαγόρευση σε συσκευές που χρησιμοποιούν πολιτικοί και κυβερνητικοί παράγοντες σε διάφορες χώρες, το TikTok υπόκειται σε περιοριστικούς κανόνες σε 18 ακόμη χώρες καθώς η εφαρμογή δημιουργεί ανησυχίες για το απόρρητο και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Αυτοί οι φόβοι αντικατοπτρίζονται και στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ, καθώς το Κογκρέσο φοβάται ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα και τις συνομιλίες αμερικανών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εχθρικούς σκοπούς.
Αν και το TikTok επιμένει ότι δεν μοιράζεται δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση διάφορες χώρες ανά τον κόσμο εφαρμόζουν μερικές ή ολικές απαγορεύσεις.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Το TikTok έχει απαγορευτεί από το 2022, μαζί με το βιντεοπαιχνίδι PUBG, όταν η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απαγόρευσε την πρόσβαση με την αιτιολογία ότι προστατεύει τους νέους από την «παραπλάνηση».
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Το TikTok δεν επιτρέπεται σε συσκευές που χρησιμοποιούνται από κυβερνητικούς παράγοντες. Ο γενικός εισαγγελέας Μαρκ Ντρέιφους είπε ότι πήρε την απόφαση αφού έλαβε συμβουλές από τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της χώρας.
ΒΕΛΓΙΟ
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε τον περασμένο μήνα να απαγορεύσει επ′ αόριστον το TikTok από συσκευές που ανήκουν ή πληρώνονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η απαγόρευση εκδόθηκε σε προσωρινή βάση πέρυσι μετά τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το απόρρητο και την παραπληροφόρηση. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρό είπε ότι βασίστηκε σε προειδοποιήσεις από την κρατική υπηρεσία ασφαλείας της χώρας και το κέντρο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
ΚΑΝΑΔΑΣ
Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαγορεύεται να χρησιμοποιούν το TikTok. Η κυβέρνηση επικαλέστηκε έναν τεράστιο κίνδυνο για το απόρρητο και την ασφάλεια με αποτέσμα η εφαρμογή να απαγορευτεί και στις συσκευές των δημοσίων υπαλλήλων.
ΔΑΝΙΑ
Το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας απαγόρευσε στους υπαλλήλους του να έχουν το TikTok στα τηλέφωνα εργασίας τους, δίνοντας εντολή σε όσους το έχουν εγκαταστήσει να αφαιρέσουν την εφαρμογή το συντομότερο δυνατό. Το υπουργείο επικαλέστηκε σοβαρούς λόγους εθνικής ασφαλείας ενώ περιόρισε την χρήση της εφαρμογής από συσκευές που σχετίζονται με την εργασία.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ, τα τρία κύρια θεσμικά όργανα του μπλοκ των 27 μελών, έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στο TikTok στις συσκευές του προσωπικού τους. Επίσεις οι ευρωβουλευτές και οι υπάλληλοι της ΕΕ κλήθηκαν να αφαιρέσουν την εφαρμογή TikTok από τις προσωπικές τους συσκευές.
ΓΑΛΛΙΑ
Η «ψυχαγωγική» χρήση του TikTok και άλλων κυβερνητικών εφαρμογών κοινωνικών μέσων όπως το Twitter και το Instagram στα τηλέφωνα των εργαζομένων έχει απαγορευτεί λόγω ανησυχιών για ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας δεδομένων. Η γαλλική κυβέρνηση δεν κατονόμασε συγκεκριμένες εφαρμογές, αλλά σημείωσε ότι η απόφαση ήρθε αφού άλλες κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα που στόχευαν το TikTok.
ΙΝΔΙΑ
Η Ινδία έχει επιβάλλει εθνική απαγόρευση στο TikTok και σε δεκάδες άλλες κινεζικές εφαρμογές, όπως το WeChat από το 2020, λόγω ανησυχιών για το απόρρητο και την ασφάλεια. Η απαγόρευση ήρθε λίγο μετά τη σύγκρουση μεταξύ ινδικών και κινεζικών στρατευμάτων στα αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων που στοίχισε τη ζωή σε 20 Ινδούς στρατιώτες και δεκάδες τραυματίες. Από το 2021 η απαγόρευση έγινε μόνιμη.
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Το TikTok δεν είναι εντελώς απαγορευμένο στο πολυπληθές έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας, παρά μόνο η λειτουργία του στις διαδικτυακές αγορές καθώς οι αρχές απαγόρευσαν τις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου που πραγματοποιούνται σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τις μικρές επιχειρήσεις.
ΛΕΤΟΝΙΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς έγραψε στο Twitter ότι διέγραψε τον λογαριασμό του στο TikTok και ότι η εφαρμογή απαγορεύεται στα επίσημα smartphone του υπουργείου Εξωτερικών.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Η κεντρική κυβέρνηση της Ολλανδίας απαγόρευσε εφαρμογές συμπεριλαμβανομένου του TikTok από τα προσωπικά τηλέφωνα των εργαζομένων της επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων. Αν και η κυβέρνηση δεν ανέφερε συγκεκριμένα το TikTok, οι πολιτικοί υπάλληλοι αποθαρρύνονται να έχουν εγκατεστημένες στις κινητές συσκευές εργασίας τους εφαρμογές «από χώρες με επιθετικό πρόγραμμα στον κυβερνοχώρο κατά της Ολλανδίας ή/και των ολλανδικών συμφερόντων».
ΝΕΠΑΛ
Η χώρα των Ιμαλαΐων επέβαλε πανεθνική απαγόρευση στο TikTok, λέγοντας ότι διαταράσσει την «κοινωνική αρμονία» και την καλή θέληση, κατηγορώντας το για «ροή απρεπών υλικών». Οι αρχές διέταξαν την εταιρεία τηλεπικοινωνιών να αποκλείσει εντελώς την πρόσβαση στην εφαρμογή.
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Οι βουλευτές στη Νέα Ζηλανδία και το προσωπικό του κοινοβουλίου απαγορεύεται να έχουν TikTok στα τηλέφωνα εργασίας τους, μετά από συμβουλές κυβερνητικών ειδικών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η εφαρμογή αφαιρέθηκε από όλες τις συσκευές με πρόσβαση στο κοινοβουλευτικό δίκτυο.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Το νορβηγικό κοινοβούλιο απαγόρευσε το Tiktok σε συσκευές εργασίας αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας προειδοποίησε ότι η εφαρμογή δεν πρέπει να εγκατασταθεί σε τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται από κρατικούς υπαλλήλους. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είπε ότι το TikTok δεν πρέπει να βρίσκεται σε συσκευές που έχουν πρόσβαση στα συστήματα της συνέλευσης και πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό. Η πρωτεύουσα της χώρας Όσλο και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Μπέργκεν προέτρεψαν επίσης τους δημοτικούς υπαλλήλους να αφαιρέσουν το TikTok από τα τηλέφωνα εργασίας τους.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι πακιστανικές αρχές έχουν απαγορεύσει προσωρινά το TikTok τουλάχιστον τέσσερις φορές από το 2020, επικαλούμενες ανησυχίες ότι η εφαρμογή προωθεί ανήθικο περιεχόμενο.
ΣΟΜΑΛΙΑ
Η κυβέρνηση διέταξε τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο TikTok, μαζί με την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και την πλατφόρμα τζόγου 1XBET. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανησυχούν για την διάδωση εξτρεμιστικού περιεχομένου, γυμνές εικόνες και βίντεο και άλλο υλικό που θεωρείται προσβλητικό για τη σομαλική κουλτούρα και το Ισλάμ.
ΤΑΪΒΑΝ
Η Ταϊβάν επέβαλε απαγόρευση TikTok στο δημόσιο τομέα μετά την προειδοποίηση του FBI ότι η εφαρμογή ενέχει κίνδυνο εθνικής ασφάλειας. Οι κυβερνητικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, των tablet και των υπολογιστών, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν λογισμικό κινεζικής κατασκευής, το οποίο περιλαμβάνει εφαρμογές όπως το TikTok, το κινεζικό αντίστοιχο Douyin ή το Xiaohongshu, μια εφαρμογή περιεχομένου κινεζικού τρόπου ζωής.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Οι βρετανικές αρχές απαγόρευσαν το TikTok από τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται από κυβερνητικούς υπουργούς και δημόσιους υπαλλήλους. Αξιωματούχοι είπαν ότι η απαγόρευση ήταν μια «προληπτική κίνηση» για λόγους ασφαλείας και δεν ισχύει για τις προσωπικές συσκευές.
Το βρετανικό κοινοβούλιο απαγόρευσε το TikTok από όλες τις επίσημες συσκευές και το «ευρύτερο κοινοβουλευτικό δίκτυο». Η ημιαυτόνομη κυβέρνηση της Σκωτίας και το Δημαρχείο του Λονδίνου απαγόρευσαν επίσης το TikTok από τις συσκευές προσωπικού.
Το BBC προέτρεψε το προσωπικό να διαγράψει το TikTok από εταιρικές συσκευές, εκτός εάν το χρησιμοποιούν για λόγους σύνταξης και μάρκετινγκ.
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Οι αρχές των ΗΠΑ διέταξαν τις κυβερνητικές υπηρεσίες να διαγράψουν το TikTok από ομοσπονδιακές συσκευές και συστήματα για λόγους ασφάλειας δεδομένων. Περισσότερες από τις μισές από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επίσης απαγορεύσει την εφαρμογή από επίσημες συσκευές, όπως και το Κογκρέσο και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Οι προσπάθειες της Μοντάνα να επιβάλει απαγόρευση σε όλη την πολιτεία απέτυχαν, όπως και μια πρόταση στη Βιρτζίνια να εμποδίσει τα παιδιά να τη χρησιμοποιούν.
(με πληροφορίες από Associated Press)