Πόλεμος Κολοράντο-Νεμπράσκα για την ανακήρυξη της 20ης Μαρτίου ως "Ημέρα χωρίς Κρέας"

Μετά τη πρωτοβουλία της πρώτης η δεύτερη κήρυξε την ίδια ημέρα ως "Ημέρα με Κρέας στο Μενού". Τι κρύβει όμως η διαμάχη;
Canetti via Getty Images/iStockphoto

Μετά τη διακήρυξη της Πολιτείας του Κολοράντο με την οποία προτρέπει τους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος, η γειτονική πολιτεία της Νεμπράσκα πέρασε στη αντεπίθεση με μια κίνηση που όσο και εάν μοιάζει με τρολάρισμα, δεν είναι ούτε στο ελάχιστο.

Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Νεμπράσκα, Π.Ρίκετς έκανε δηλώσεις μέσα σε ένα κρεοπωλείο και αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της γείτονος πολιτείας δήλωσε πως αυτή ”είναι μια επίθεση στον τρόπο ζωή μας”.

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Ανακοίνωσε πως η 20 Μαρτίου ανακηρύσσετε ως ”Κρέας στο Μενού της Ημέρας” (Meat on the Menu Day). Φυσικά ουδόλως συμπτωματικά την ίδια ακριβώς ημερομηνία είχε προκηρύξει και το Κολοράντο ως ”Ημέρα που Χωρίς Κρέας” (MeatOut Day).

Πώς εξηγείται όμως η κόντρα των δύο πολιτειών αφού δεν πρόκειται απλά για ένα τρολάρισμα ενός φανατικού κρεατοφάγου;

Το βόειο κρέας είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στη Νεμπράσκα, όπως επισημαίνει το ΒΒC. Στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας απασχολείται ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην πολιτεία και κτηνοτρόφοι πωλούν 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα κρέατος κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας της Νεμπράσκα, Στιβ Γουέλμαν.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ομάχα, τη μεγαλύτερη πόλη στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, ο κυβερνήτης Ρίκετς δήλωσε ότι η Νεμπράσκα θα υιοθετήσει αυτή την ημερομηνία ως ημέρα υπέρ της κατανάλωσης κρέατος ως άμεση απάντηση στο μη δεσμευτικό ψήφισμα του Κολοράντο, που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο.

Το “MeatOut Day” ξεκίνησε το 1985 από το Farm Animal Rights Movement (Κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων στις φάρμες) και στόχος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη από τη μη κατανάλωση κρέατος και τη στροφή σε μια χορτοφαγική διατροφή.

Η διακήρυξη του Κολοράντο, καλεί τους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην καταναλώσουν κρέας στις 20 Μαρτίου, και επισημαίνει πως ”η αφαίρεση ζωικών προέλευσης προϊόντων από τη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων”, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των καρκίνων και του διαβήτη.

Μια τέτοια διατροφή, σαν αυτή που προτείνεται στην διακήρυξη, βοηθά όπως τονίζεται, και στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς η εντατική κτηνοτροφία αυξάνει της εκπομπές άνθρακα ενώ η μείωση αυτών των δραστηριοτήτων θα συμβάλει στην διατήρηση των δασών, της άγριας ζωής και στην μείωση του ρύπανσης των υδάτων.

Ο κυβερνήτης της Νεμπράσκα όμως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επέμεινε, απευθυνόμενος στους πολίτες πως ”εάν σκοπεύετε να απαλλαγείτε από το βόειο κρέας στη χώρα μας, θα υπονομεύσετε την επισιτιστική μας ασφάλεια, ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής και επίσης θα καταστρέψετε μια βιομηχανία που εδώ στην πολιτεία μας είναι πολύ σημαντική”.

Σημειώνεται πως η Νεμπράσκα έχει ανακηρύξει τον Μάιο ως ”Μήνα βόειου κρέατος” εδώ και κάποια χρόνια ενώ πουλάει στους πολίτες και πινακίδες κυκλοφορίας με την ένδειξη “Beef State”.

Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρίκετς επιτίθεται στην γείτονα πολιτεία του Κολοράντο ενώ η ένταση μεταξύ των δύο εντάθηκε όταν η τελευταία προχώρησε στην νομιμοποίηση της βιομηχανίας μαριχουάνας.

″Εάν νομιμοποιήσετε τη μαριχουάνα, θα σκοτώσετε τα παιδιά σας” είπε μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας σε βουλευτή της πολιτείας που πρότεινε νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή