«Πόλεμος» Παππά - Σαμαρά για την Μακεδονία

«Πόλεμος» Παππά - Σαμαρά για την Μακεδονία
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Στον Νίκο Παππά και στην αναφορά του στον Αντώνη Σαμαρά στη Real News απαντούν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία μπερδεύονται. «Επί δεκαετίες κατηγορούσαν τον Αντώνη Σαμαρά ότι υπήρξε λέει «πολύ άκαμπτος» και δεν παρέδιδε το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια.

Τώρα άρχισαν να τον κατηγορούν για το ακριβώς αντίθετο: ότι δήθεν «παρέδωσε το όνομα της Μακεδονίας» στα Σκόπια, πριν καν υπάρξουν ως ανεξάρτητο κράτος» τονίζουν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά προσθέτοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ «ανακάλυψαν εμπορική συμφωνία με τη Σκοπιανή επαρχία της Γιουγκοσλαβίας, στις 2 Δεκέμβριου του 1991». Όπως λένε, «τέτοιες συμφωνίες υπέγραφαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο» ενώ προσθέτουν πως «τα Σκόπια ζήτησαν επισήμως την αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητο κράτος στις 16 Δεκέμβριου 1991, δύο εβδομάδες αργότερα. Τότε ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε απόφαση όλων των ΥΠΕΞ της ΕΟΚ να μην αναγνωρισθούν με το όνομα της Μακεδονίας!.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ μπέρδεψε λίγο τις ημερομηνίες, τις ”Μακεδονίες” και τη γραμμή του! Που έχει αλλάξει πολλές φορές από τότε και τους φταίει ο Σαμαράς. Που δεν άλλαξε ποτέ» τονίζουν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού καταλήγοντας πως «κάνεις ποτέ δεν επικαλέστηκε τις δεκάδες τέτοιες συμφωνίες πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ούτε καν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Είναι συνένοχοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή τους έχει τυφλώσει η ψύχωσή τους με τον Αντώνη Σαμαρά;» διερωτώνται.

Η απάντηση Παππά

«Ας μας απαντήσει ο κ. Σαμαράς: σε πόσα έγγραφα που αναφέρουν τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του έχει βάλει την υπογραφή του;», αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με σημείωμά του για τις διαρροές του Αντώνη Σαμαρά, κατόπιν της συνέντευξης του υπουργού Νίκου Παππά στην εφημερίδα Real News.

«Έχει φανεί εδώ και χρόνια, ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχουμε μια επιλογή ακαμψίας, αλλά μια στρατηγική πολιτικού marketing, η οποία έχτισε το πρώτο κομμάτι της καριέρας του κ. Σαμαρά» αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, στο οποίο τονίζεται ότι «ο κ. Σαμαράς παραδέχεται ότι 3 μήνες μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, υπέγραψε συμφωνία στην οποία η γειτονική χώρα αναφέρεται ως Δημοκρατία της Μακεδονία».

Όπως επισημαίνεται, «η συμφωνία αυτή υπεγράφη ακριβώς διότι ακυρώθηκε η προϋπάρχουσα, αντίστοιχη με την διαλυόμενη Γιουγκοσλαβία» και το θέμα «αξιοποιήθηκε αργότερα για να ανατραπεί ο Κων. Μητσοτάκης και να στηθεί η ΠολΑν».

Επισημαίνεται επίσης, ότι «αυτή είναι η αλήθεια και οφείλουν να την ομολογήσουν. Κυρίως ενώπιον του κόσμου που πήγε στο συλλαλητήριο και με τα αισθήματα του οποίου παίζουν εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Υποσχόμαστε ότι ο λαός θα μάθει, ή μάλλον θα θυμηθεί, με λεπτομέρειες, ποιος είπε και τι για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Θα μάθει και ποιος υπέγραψε και τι.

Πρώτα, όμως, ας μας απαντήσει ο κ. Σαμαράς: σε πόσα έγγραφα που αναφέρουν τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του έχει βάλει την υπογραφή του;».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παππάς έκανε λόγο για «όψιμο και καιροσκοπικό πατριωτισμό» του κ. Αντώνη Σαμαρά αναφέροντας ότι υπάρχει έγγραφο -Κανονισμός (ΕΟΚ) 3567/91 του συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 1991- με τον όρο «Μακεδονία» για την πΓΔΜ χωρίς συνθετικά γεωγραφικά ή χρονικά που φέρει και την υπογραφή του. «Ο κ. Σαμαράς λοιπόν είχε δεχθεί το σκέτο ”Μακεδονία” για την ΠΓΔΜ» τόνισε στην συνέντευξή του ο κ. Παππάς.

Ανταπάντηση συνεργατών Σαμαρα

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά ανταπαντώντας στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά λένε τα εξής: «Οι απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα μπερδεύουν την ενιαία Γιουγκοσλαβία με τα Σκόπια. Ποτέ η Ελλάδα δεν αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δεν το επικαλέστηκαν αυτό ποτέ! Ο Α. Σαμαράς ήταν εκείνος που πρότεινε, επέμεινε και πλήρωσε την άρνησή του να τους δώσουμε τη λέξη Μακεδονία.

Ας μας πουν εκείνοι πόσες φορές οι οργανώσεις και τα στελέχη τους δήλωναν και διαδήλωναν κατά της Ελλάδος για το σκοπιανό. Και κυρίως με τι ανταλλάγματα».

Δημοφιλή