Πόλεμος στη Βρετανία για τα κέρματα - Ποιοι πλήττονται από την εξαφάνιση των μετρητών

Η άλλη όψη μιας κοινωνίας που δεν χρησιμοποιεί μετρητά.
Rob Webb via Getty Images

Υπέκυψε τελικά στις πιέσεις το Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας μετά τις έντονες αντιδράσεις για την πιθανή κατάργηση των κερμάτων της μίας και των δύο πενών.

Ο υπουργός,Φίλιπ Χάμοντ είχε δηλώσει ότι είναι τα κέρματα είναι πλέον παρωχημένα και καταλήγουν συνήθως σε γυάλινα βαζάκια ή ακόμα και στους κάδους απορριμμάτων.

Επίσης σε μια παλαιότερη διαβούλευση για το θέμα το υπουργείο Οικονομικών δήλωνε ανακοίνωσε ότι 6 στα 10 κέρματα της μίας και δύο πενών χρησιμοποιούνται σε κάποια συναλλαγή μόνο μια φορά πριν καταλήξουν σε κάποιο βαζάκι ή στον κάδο απορριμμάτων, αναγκάζοντας τη Βρετανία να κόβει κάθε χρόνο 500 εκατ. κέρματα προκειμένου να τα αντικαταστήσει.

Οι δηλώσεις μεταφράστηκαν ως ένα πιθανό σχέδιο κατάργησης των δύο νομισμάτων που ήταν ακόμα σε κυκλοφορία και οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Πολλοί μάλιστα ήταν εκείνοι που θυμήθηκαν την κατάργηση της μισής πένας το 1984, αν και τότε το υπουργείο είχε επισημάνει πως η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό.

IPGGutenbergUKLtd via Getty Images

Σημειώνεται πως θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και το χαρτονόμισμα των 50 λιρών που στο πλαίσιο της την διαβούλευσης που είχε γίνει πέρυσι, το Υπ.Οικονομικών είχε υποστηρίξει πως αποτελεί εργαλείο για το «ξέπλυμα χρήματος».

Γενικότερα στη Βρετανία πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, το θέμα της μη χρήσης των μετρητών και της σχεδόν εξολοκλήρου χρήσης πιστικών/χρεωστικών καρτών αναδεικνύεται τελευταία σε μείζον ζήτημα.

Αφενός βρετανικές τράπεζες έκλεισαν πάρα πολλά καταστήματα, και κατάργησαν ΑΤΜ πλήττοντας κυρίως αγροτικές περιοχές, αφετέρου υπολογίζεται πως περί τα 2,2 εκατ. άνθρωποι στη Βρετανία εξαρτώνται από τα μετρητά καθώς δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό για διάφορους λόγους.

Οι συναλλαγές με κάρτες ξεπέρασαν αυτές με μετρητά για πρώτη φορά το 2017 ενώ κάποια κάποια καταστήματα δεν δέχονται πλέον μετρητά ως τρόπο πληρωμής.

«Η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει τις τραπεζικές συναλλαγές για εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας ευκολότερη και ταχύτερη τη διενέργεια χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την πληρωμή υπηρεσιών», ανέφερε ο Χάμοντ σε ανακοίνωση. «Είναι όμως επίσης σαφές ότι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να βασίζονται στα μετρητά και θέλω οι πολίτες να έχουν την επιλογή του πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους».

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή