Αναβλήθηκε εκ νέου και αναμένεται πλέον την Παρασκευή η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με ψήφισμα για τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς στη Γάζα- με διεθνή ΜΜΕ να αναφέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν υποδείξει ότι θα στηρίξουν το προσχέδιο στην παρούσα μορφή.
Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί επανειλημμένα, καθώς γίνονταν προσπάθειες για να κερδηθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ είχαν μπλοκάρει ψήφισμα στις 9 Δεκεμβρίου που ζητούσε κατάπαυση πυρός μα δεν καταδίκαζε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς ενώ αρπάχτηκαν περίπου 240 όμηροι- εκ των οποίων 110 απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο ανακωχής. Από πλευράς της η Χαμάς υποστηρίζει πως πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που άρχισε ο πόλεμος. Επίσης, στο ψήφισμα δεν αναγνωριζόταν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, πηγές υποδείκνυαν ότι ένα από τα κύρια σημεία ήταν μια πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης από τον ΟΗΕ για την παρακολούθηση της αρωγής που περνά στη Λωρίδα της Γάζας. Φαίνεται πως αυτό εγκαταλείφθηκε στο νεότερο προσχέδιο, που ζητά τώρα «επείγοντα βήματα για ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και επίσης για τη δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη παύση εχθροπραξιών». Επίσης ζητείται όλες οι πλευρές να επιτρέπουν και να διευκολύνουν τη χρήση όλων των διαδρομών από και προς όλη τη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβανομένων συνοριακών περασμάτων...για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», καθώς και η «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».
Βγαίνοντας από σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών το βράδυ της Πέμπτης η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, απέρριψε ισχυρισμούς για «αποδυνάμωση» του προσχεδίου, λέγοντας πως πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό ψήφισμα, που «μπορούμε να υποστηρίξουμε», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν οι ΗΠΑ θα ψηφίσουν «ναι» ή θα απέχουν.
Όσον αφορά στον μηχανισμό ελέγχου της βοήθειας που μπαίνει στη Γάζα, οι αραβικές χώρες επιμένουν ότι πρέπει να είναι κομμάτι οποιουδήποτε ουσιώδους ψηφίσματος, ωστόσο οι ΗΠΑ λένε ότι αυτό θα αφαιρούσε από το Ισραήλ τον έλεγχο των διαδικασιών- και ζήτησαν αναβολή για να γίνουν συζητήσεις με την Αίγυπτο ως προς το πώς θα λειτουργούσε για όλους ένας τέτοιος μηχανισμός. Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ έχει υπό την επίβλεψή του όλες τις παραδόσεις βοήθειας και καυσίμων στη Γάζα.
Συνομιλίες γίνονταν στην Αίγυπτο για νέα ανακωχή, ωστόσο η Χαμάς είπε ότι δεν θα συμφωνούσε στην απελευθέρωση κάποιων ομήρων με αντάλλαγμα μερική κατάπαυση πυρός. Όπως υποστήριξε, παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν απορρίψει την προοπτική απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων μέχρι το Ισραήλ να συμφωνήσει να δώσει τέλος στον πόλεμο. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει μια μόνιμη κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν στη Λωρίδα της Γάζας. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν σταματούν να προειδοποιούν για το εύρος της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η Λωρίδα της Γάζας.
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι, με άλλα λόγια το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θυλάκου όπου κυβερνά η Χαμάς, αντιμετωπίζουν λιμό, σύμφωνα με έκθεση συστήματος παρακολούθησης των Ηνωμένων Εθνών. Αν δεν αλλάξει κάτι, τις προσεχείς έξι εβδομάδες το σύνολο των κατοίκων, 2,4 εκατ. άνθρωποι, θα έχουν περιέλθει στην ίδια κατάσταση. Ο ισραηλινός στρατός είπε πως σκότωσε «πάνω από 2.000 τρομοκράτες» στη Λωρίδα της Γάζας από την 1η Δεκεμβρίου. Χθες Πέμπτη εξαπέλυσε για ακόμα μια μέρα εντατικούς βομβαρδισμούς — προχώρησε σε 230 πλήγματα μέσα σε 24 ώρες, κυρίως στο νότιο τμήμα του θύλακα. Μόλις 9 από τα 36 νοσοκομεία του θύλακα λειτουργούν ακόμη, εν μέρει, και βρίσκονται όλα τους στο νότιο τμήμα του, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
«Ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία, άνθρωποι με ανοιχτά τραύματα και κατάγματα, αιμόφυρτοι, μας ζητούν τροφή», αφηγήθηκε χθες Πέμπτη ο Σον Κέισι, εργαζόμενος στον ΠΟΥ, αφού επισκέφθηκε δυο νοσοκομεία, τα Ας Σίφα και Αλ Αχλί. «Αν αυτό δεν είναι ένδειξη απελπισίας , δεν ξέρω τι είναι».
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τους θανάτους δυο στρατιωτών του. Ο απολογισμός των απωλειών του από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης την 27η Οκτωβρίου φθάνει τους 139 νεκρούς.
Από το ξέσπασμα του πολέμου, οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, σύμμαχο του Ιράν και της Χαμάς, είναι πρακτικά καθημερινές στα σύνορα. Χθες ογδοντάχρονη σκοτώθηκε και ο σύζυγός της τραυματίστηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον παραμεθόριου χωριού στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με επίσημο λιβανικό μέσο ενημέρωσης, ενώ δυο ισραηλινοί πολίτες τραυματίστηκαν ελαφρά από πυρά μαχητών της Χεζμπολά, σύμφωνα με τις αρχές.
Στην Ερυθρά Θάλασσα, η απειλή πως οι επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας θα συνεχιστούν προκαλεί επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου. Οι κυριότερες εταιρείες των θαλάσσιων μεταφορών δεν παίρνουν πλέον αυτή τη θαλάσσια οδό. Στη διεθνή συμμαχία που ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν οι ΗΠΑ για την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα συμμετέχουν πλέον είκοσι χώρες, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο.
Με πληροφορίες από Times of Israel, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters