Οι δυτικοί σύμμαχοι δεσμεύτηκαν για αποστολή νέων όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία την Πέμπτη, μα το ερώτημα της αποστολής γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 παραμένει αναπάντητο, με το Βερολίνο να μη δείχνει ακόμα αν θα δώσει «πράσινο φως».
Φοβούμενη πως ο χειμώνας θα δώσει στις ρωσικές δυνάμεις χρόνο να ανασυνταχθούν και να εξαπολύσουν μια νέα μεγάλη επίθεση, η Ουκρανία πιέζει για τα γερμανικά Leopard, τα οποία διαθέτουν πολλές χώρες του ΝΑΤΟ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), μα χρειάζεται η έγκριση της Γερμανίας για να σταλούν στην Ουκρανία. Γερμανική κυβερνητική πηγή είπε πως το Βερολίνο θα αποσύρει τις ενστάσεις του εάν η Ουάσινγκτον στείλει και αυτή αμερικανικά άρματα μάχης Abrams.
Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς διστάζει να στείλει όπλα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πρόκληση από τη Μόσχα. Πολλοί δυτικοί σύμμαχοι του Βερολίνου λένε ότι δεν υφίσταται λόγος για αυτόν τον προβληματισμό, καθώς η Ρωσία είναι ήδη εστιασμένη πλήρως στον πόλεμο.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο νέος Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συναντήθηκαν στο Βερολίνο, μα δεν ειπώθηκε κάτι για κάποια διαδικασία εν όψει της συνάντηση δεκάδων συμμάχων την Παρασκευή στο Ράμσταϊν.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβίτσκι είπε αργότερα την Πέμπτη ως προς το ενδεχόμενο της έγκρισης από τη Γερμανία πως «είμαι κάπως σκεπτικιστής, κάπως απαισιόδοξος, επειδή οι Γερμανοί αμύνονται απέναντι σε αυτό όπως κάνει ο διάβολος με τον αγιασμό».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι άσκησε έμμεση πλην σαφή κριτική προς τη Γερμανία για τη στάση της: «”Είμαι ισχυρός στην Ευρώπη, θα βοηθήσω αν κάποιος άλλος εκτός Ευρώπη βοηθήσει επίσης”. Δεν μου φαίνεται και πολύ σωστή στρατηγική» είπε.
Η συνάντηση στο Ράμσταϊν παρουσιάζεται ως ευκαιρία για τη Δύση να δώσει στην Ουκρανία αυτά που χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία το 2023 και μια ομάδα από 11 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη ανακοινώσει τεθωρακισμένα και συστήματα αεράμυνας. Ωστόσο το Κίεβο λέει πως χρειάζεται βαρέα άρματα μάχης για να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις και να ανακτήσει κατεχόμενα εδάφη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Αρματομαχία» για την Ουκρανία: Γιατί η Γερμανία πιέζεται για την αποστολή αρμάτων Leopard 2
«Δεν έχουμε χρόνο, ο κόσμος δεν έχει χρόνο» έγραψε ο Αντρίι Γέρμακ, αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram. «Πληρώνουμε για την αργοπορία με τις ζωές των Ουκρανών. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι».
Η Ολλανδή υπουργός Άμυνας, Κάισα Ολόνγκρεν, είπε πως ήταν βέβαιη ότι θα βρισκόταν μια λύση για την προμήθεια σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, μα η Ολλανδία, που νοικιάζει Leopard 2 από τη Γερμανία, θα χρειαζόταν «πράσινο φως» από το Βερολίνο πριν αποφασίσει αν θα συμβάλει και αυτή.
Γερμανική κυβερνητική πηγή είπε πως το Βερολίνο δεν είχε ακόμα δεχτεί αίτημα από κάποια χώρα για επανεξαγωγή των αρμάτων μάχης. Τα Leopard 2 – χιλιάδες άρματα του τύπου κατασκευάστηκαν στο ευρύτερο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου- θεωρούνται η καταλληλότερη επιλογή που είναι διαθέσιμη σε επαρκείς αριθμούς, σύμφωνα με κάποιους δυτικούς συμμάχους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμα σχέδια για αποστολή αρμάτων Abrams, που θεωρείται πως χρησιμοποιούν πολύ μεγάλες ποσότητες καυσίμου για να μπορέσουν να υποστηριχθούν από το σύστημα επιμελητείας της Ουκρανίας στο μέτωπο, ενώ είναι επίσης δύσκολα/ πολύπλοκα στη συντήρηση, αλλά και στην εκπαίδευση, λόγω της τεχνολογίας τους.
Ο Πιστόριους και ο Όστιν μίλησαν και οι δύο για τη σημασία της στήριξης προς την Ουκρανία, μα κανείς τους δεν είπε κάτι για το θέμα των αρμάτων μάχης. «Δεν είναι φυσιολογικοί καιροί αυτοί, έχουν πόλεμο να μαίνεται στην Ευρώπη. Η Ρωσία διεξάγει έναν κτηνώδη πόλεμο εξόντωσης σε μια κυρίαρχη χώρα, στην Ουκρανία» είπε ο Πιστόριους.
Η Πολωνία και η Φινλανδία έχουν ήδη πει ότι θα στείλουν Leopard 2 αν η Γερμανία προβεί σε άρση του βέτο της. Η Πολωνία μάλιστα είπε ότι μπορεί να το κάνει ακόμα και χωρίς την έγκριση της Γερμανίας.
Η Ρωσία από πλευράς της απάντησε στην προοπτική της αποστολής επιπλέον όπλων στο Κίεβο με απειλές κλιμάκωσης. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμμαχος του Πούτιν και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας (2008-2012, όταν ο Πούτιν ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού) προέβη σε μια από τις πιο ευθείες απειλές της Μόσχας για χρήση πυρηνικών όπλων εάν ηττηθεί στην Ουκρανία. «Η ήττα μιας πυρηνικής δύναμης σε έναν συμβατικό πόλεμο μπορεί να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο» είπε, προσθέτοντας πως «οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει ποτέ μεγάλους πολέμους από τους οποίους εξαρτάται η μοίρα τους».
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία βασίζονται κυρίως σε άρματα μάχης Τ-72 της σοβιετικής περιόδου, εκατοντάδες εκ των οποίων έχουν καταστραφεί και στις δύο πλευρές. Το Κίεβο λέει πως τα καλύτερα οπλισμένα και θωρακισμένα δυτικά άρματα μάχης θα δώσουν στις δυνάμεις της την ταχυκίνητη ισχύ πυρός που χρειάζονται για να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.
Με πληροφορίες από Reuters