Η Γερμανία δεν θα εμποδίσει την Ουκρανία αν θέλει να στείλει δικά της, γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, υποδεικνύοντας μια πιθανή σημαντική εξέλιξη για την Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνάμεις της εν όψει μιας ενδεχόμενης νέας ρωσικής επίθεσης- με την Πολωνία να λέει πως θα ζητήσει σχετική άδεια από τη Γερμανία.
Έντεκα μήνες αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι μάχες εστιάζονται στην πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι μισθοφόροι της ρωσικής Wagner και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μια μάχη φθοράς.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή πως οι δυνάμεις του βελτίωναν τις θέσεις τους στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, αν και εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού είπε ότι η κατάσταση εκεί ήταν δύσκολη μα σταθερή.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούν από δυτικούς συμμάχους να προμηθεύσουν σύγχρονα άρματα γερμανικής προέλευσης εδώ και μήνες, μα η Γερμανία δεν στέλνει, ούτε είχε δώσει άδεια σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να το κάνουν. Σημειώνεται πως τα Leopard 2, τα οποία βρίσκονται στα οπλοστάσια πολλών χωρών του ΝΑΤΟ, μα η μεταφορά τους στην Ουκρανία απαιτεί την έγκριση του Βερολίνου, θεωρούνται η πλέον κατάλληλη επιλογή για την Ουκρανία.
Οι δυτικοί σύμμαχοι δεσμεύτηκαν για βοήθεια στην Ουκρανία με όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, μα δεν μπόρεσαν να πείσουν τη Γερμανία να προβεί σε άρση του βέτο της ως προς την αποστολή των αρμάτων. Ωστόσο, σε κάτι που θεωρείται αλλαγή στάσης από τη Γερμανία, η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, είπε πως η κυβέρνησή της δεν θα εμπόδιζε την Πολωνία να στείλει δικά της Leopard 2. «Προς το παρόν δεν μας έχει τεθεί το ερώτημα, μα αν μας ρωτούσαν δεν θα τους εμποδίζαμε» είπε στο LCI TV της Γαλλίας, ερωτηθείσα σχετικά. Από πλευράς του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβίτσκι είπε ότι θα ζητηθεί σχετική άδεια από τη Γερμανία, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα γίνει αυτό- και προσθέτοντας ότι η Πολωνία δημιουργεί συνασπισμό χωρών που είναι έτοιμες να στείλουν άρματα Leopard. Ακόμα και αν δεν δοθεί άδεια από τη Γερμανία, η Βαρσοβία θα λάβει τις δικές της αποφάσεις, είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. «Ακόμα και αν δεν λάβουμε αυτή την άδεια, εμείς- εντός αυτού του μικρού συνασπισμού- ακόμα και αν η Γερμανία δεν είναι σε αυτόν τον συνασπισμό, θα δώσουμε τα άρματά μας, μαζί με τους άλλους, στην Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο πως η Μπέρμποκ έστειλε ένα «διαφορετικό μήνυμα που παρέχει μια σπίθα ελπίδας ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν θα μπλοκάρει άλλο, μα ίσως επιτέλους προσφέρει βαρύ, σύγχρονο εξοπλισμό προς υποστήριξη της Ουκρανίας». Κατά τον ίδιο, η Γερμανία έχει πάνω από 350 Leopard 2 σε ενεργό υπηρεσία και περίπου 200 σε αποθήκευση.
Η Γερμανία δέχεται μεγάλη πίεση για να επιτρέψει να αποσταλούν Leopard 2 στην Ουκρανία, μα ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει αμφιβολίες για εμπλοκή σε στρατιωτικές εξελίξεις και ανησυχεί πως ξαφνικές κινήσεις θα έκαναν τη Ρωσία να κλιμακώσει.
Τα σχόλια της Μπέρμποκ φάνηκε να πηγαίνουν παραπέρα από τα σχόλια του Σολτς στο Παρίσι νωρίτερα την Κυριακή, πως όλες οι αποφάσεις για παραδόσεις όπλων θα ληφθούν σε συντονισμό με συμμάχους, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Η Ουκρανία λέει ότι τα σύγχρονα άρματα μάχης θα έδιναν στα στρατεύματά τους μεγαλύτερη ευκινησία και προστασία εν όψει μιας νέας ρωσικής επίθεσης που αναμένεται τους επόμενους μήνες. Ωστόσο η Γερμανία φαινόταν να συνδέει οποιαδήποτε τέτοια βοήθεια με αντίστοιχη κίνηση αποστολής αρμάτων Abrams από τις ΗΠΑ- με Αμερικανούς αξιωματούχους να λένε ότι διστάζουν να το κάνουν επειδή τα οχήματα αυτά είναι δύσκολα στη συντήρηση, αν και Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί πίεσαν την κυβέρνηση την Κυριακή για να στείλει μερικά έστω Μ1 Abrams, λέγοντας πως ακόμα και ένας μικρός, συμβολικός αριθμός θα αρκούσε για να κάνουν το ίδιο Ευρωπαίοι σύμμαχοι. Επίσης, η Βρετανία είπε πρόσφατα πως προμηθεύει 14 άρματα Challenger 2 στην Ουκρανία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής αρμάτων μάχης Leclerc.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως η αποστολή επιπλέον αρμάτων μάχης από χώρες της Δύσης στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει την έκβαση της σύγκρουσης, μα θα επιδεινώσει τα προβλήματα του ουκρανικού λαού. Επίσης, στενός σύμμαχος του προέδρου Πούτιν είπε την Κυριακή ότι οι παραδόσεις επιθετικών όπλων στο Κίεβο, που απειλούν περιοχές της Ρωσίας, θα οδηγούσαν σε παγκόσμια καταστροφή.
Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press