Οικονομικοί κολοσσοί όπως τα McDonald’s, η Coca-Cola και τα Starbucks, έχουν ενταχθεί στη λίστα των εταιρειών που σταματούν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Τα McDonald’s ανακοίνωσαν ότι κλείνουν προσωρινά τα περίπου 850 εστιατόριά τους στη Ρωσία, ενώ η Starbucks είπε επίσης ότι τα 100 καφέ της θα κλείσουν. Επίσης την Τετάρτη, η Heineken διέκοψε την παραγωγή και τις πωλήσεις μπύρας στη Ρωσία. Ακόμα, η Mothercare είπε ότι όλες οι επιχειρήσεις της στη Ρωσία, που αντιπροσωπεύουν το 20% έως 25% των παγκόσμιων πωλήσεών της, έχουν αναστείλει την λειτουργία τους.
Οι αποφάσεις των McDonald’s, Coca-Cola και Starbucks έρχονται μετά την αυξανόμενη πίεση για λήψη δράσεων κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Και οι τρεις εταιρείες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το προσωπικό τους.
Τα McDonald’s εδραίωσαν την παρουσία τους στη Μόσχα το 1990, όταν η Σοβιετική Ένωση άνοιγε την οικονομία της. Το κλείσιμό τους έχει συμβολικό βάρος και θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες εταιρείες.
Ωστόσο, η ανταγωνίστρια της αλυσίδας fast-food, Burger King κρατά επί του παρόντος ανοιχτά τα ρωσικά καταστήματά της. Δέσμευσε 3 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τους Ουκρανούς πρόσφυγες και είπε ότι οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να λάβουν δωρεάν κουπόνια γευμάτων Whopper.
Η Restaurant Brands International, στην οποία ανήκει η Burger King, δήλωσε ότι θα δώσει τα κέρδη από περισσότερες από 800 επιχειρήσεις της στη Ρωσία σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς για την Ουκρανία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s, δήλωσε ότι είναι «αδύνατο να προβλεφθεί» πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι δραστηριότητές τους στη Ρωσία.
Η McDonalds έκλεισε επίσης προσωρινά τα 108 εστιατόρια της στην Ουκρανία.
Συλλογικά οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 9% των εσόδων της εταιρείας και περίπου το 2% των παγκόσμιων πωλήσεων.
Οι εταιρείες δέχθηκαν πιέσεις να δράσουν καθώς κλιμακώθηκε η ρωσική βία κατά των αμάχων. Το #BoycottMcDonalds και το #BoycottCocaCola ήταν και τα δύο trends στο Twitter τις τελευταίες ημέρες.
Δεκάδες γνωστές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Netflix και Levi’s, έχουν ήδη αναστείλει τις πωλήσεις ή έχουν σταματήσει να παρέχουν υπηρεσίες στη Ρωσία εν μέσω αυστηρών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από δυτικούς συμμάχους.
Η Coca-Cola ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το 2% των λειτουργικών εσόδων της εταιρείας. Η Pepsi, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία στη Ρωσία από την ανταγωνιστική της Coca-Cola, δήλωσε ότι σταματά την παραγωγή και πώληση της Pepsi και άλλων παγκόσμιων εμπορικών προϊόντων στη Ρωσία και αναστέλλει τις επενδύσεις κεφαλαίου και τις διαφημίσεις, επικαλούμενη «φρικτά γεγονότα» στην Ουκρανία.
Αλλά η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και τώρα απασχολεί 20.000 άτομα εκεί, είπε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει άλλα προϊόντα.
Τα σχέδια των Starbucks να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία περιλαμβάνουν τη διακοπή των αποστολών των προϊόντων της.
Αυξανόμενη αντίδραση
Άλλες μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες που συμμετέχουν στο εμπάργκο προς την Ρωσία είναι η μεγαλύτερη μουσική εταιρεία στον κόσμο, η Universal Music Group, η οποία δήλωσε ότι ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία και κλείνει τα γραφεία της εκεί.
Η Unilever, κατασκευαστής προϊόντων ομορφιάς όπως το Marmite, Dove και PG Tips, μεταξύ άλλων εμπορικών σημάτων, δήλωσε επίσης ότι αναστέλλει το εμπόριο με τη Ρωσία και ότι σχεδιάζει να σταματήσει τις διαφημιστικές καμπάνιες και τις επενδύσεις της στα μέσα ενημέρωσης στη χώρα. Η L’Oreal, η μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο, κλείνει επίσης τα καταστήματα στη Ρωσία και αναστέλλει τις διαδικτυακές πωλήσεις της.
Σε απάντηση στον αριθμό των εταιρειών που αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στην χώρα, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να εθνικοποιήσει εργοστάσια παραγωγής ή εργοστάσια των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά ανασταλεί.
Ο Αντρέι Τουρτσάκ, γραμματέας του γενικού συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα το απόγευμα: «Η Ενωμένη Ρωσία προτείνει την εθνικοποίηση των εργοστασίων παραγωγής των εταιρειών που ανακοινώνουν την αποχώρησή τους και το κλείσιμο της παραγωγής στη Ρωσία», κατά τη διάρκεια αυτού που περιέγραψε ως «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.