Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα ρωσικά πλήγματα με πυραύλους και drones

Πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή.
Gleb Garanich via Reuters

Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι η χώρα υπέστη νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς με πυραύλους και UAVs κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της άμαχη και να καταστραφούν κατοικίες.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι οι 16 από τους 32 πυραύλους που εκτόξευσαν στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα καταρρίφθηκαν.

«Δυστυχώς, υποστήκαμε πλήγματα στον βορρά και στη δύση, καθώς και στις περιφέρειες Ντνιπροπετρόφσκ και Κιρόβογκραντ», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας.

Ο περιφερειάρχης στη Ντνιπροπετρόφσκ Σερχίι Λισάκ έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες με οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε δράση σε συνοικία όπου σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος —μια 79χρονη— σκοτώθηκε.

Ο περιφερειάρχης στη Λβιβ (δυτικά) Μαξίμ Κοζίτσκι από την πλευρά του ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε υποδομή «καίριας σημασίας», χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τέθηκε υπό έλεγχο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας διεξάγουν από τον Οκτώβριο εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών, πλήττοντας στρατηγικές υποδομές στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων για να στερήσουν από τον πληθυσμό την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση εν μέσω χειμώνα.

Η Μόσχα φέρεται να ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα ευρείας κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις στο τέλος του χειμώνα ή την άνοιξη, έπειτα από σειρά στρατιωτικών ηττών, καθώς οδεύει να συμπληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή ένας χρόνος από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια.

Ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής Wagner εκτίμησε ότι το Μπαχμούτ, επίκεντρο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, δεν θα καταληφθεί από τη Μόσχα πριν από τον «Μάρτιο ή τον Απρίλιο», σημειώνοντας ότι ο αργός ρυθμός της ρωσικής προέλασης οφείλεται στην «τερατώδη στρατιωτική γραφειοκρατία». «Πιστεύω ότι είναι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Για να καταληφθεί το Μπαχμούτ, πρέπει να κοπούν ότι οι δίοδοι ανεφοδιασμού», δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε βίντεο που αναρτήθηκε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στο Telegram.

Πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού μετά την εισβολή

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν έφτασε την Πέμπτη στο Κίεβο, στην πρώτη επίσκεψη υπουργού του Ισραήλ στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, πριν περίπου έναν χρόνο, ανακοίνωσε το γραφείο του.

«Βρισκόμασταν στο πλευρό του ουκρανικού λαού και της Ουκρανίας την προηγούμενη χρονιά», δήλωσε ο Κοέν κατά την άφιξή του.

Ο Ισραηλινός υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.

«Σήμερα θα υψώσουμε την ισραηλινή σημαία στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κίεβο, η οποία θα επαναλάβει τις δραστηριότητές της (...) με στόχο να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το Ισραήλ προσπαθεί να διατηρήσει ουδέτερη στάση στη σύγκρουση.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει ιδιαίτερη σχέση με τη Μόσχα καθώς στη χώρα υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν έχει προσφέρει όπλα στο Κίεβο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ζελένσκι, και έχει περιοριστεί στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστατευτικού εξοπλισμού.

Παράλληλα οι Ισραηλινοί επιθυμούν να διατηρήσουν τη γραμμή επικοινωνίας με τη Ρωσία, η οποία συστήθηκε το 2015, καθώς διεξάγουν στρατιωτικά πλήγματα εναντίον φερόμενων ιρανικών στόχων στη Συρία, όπου η Μόσχα διαθέτει στρατεύματα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επανήλθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο, έχει κάνει λόγο για αναθεώρηση της ισραηλινής πολιτικής έναντι της Ουκρανίας. Στις αρχές του μήνα είχε επισημάνει ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι διατεθειμένος να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή για την επίλυση της κρίσης.

Τότε η Ρωσία είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ: «Δηλώνουμε ότι όλες οι χώρες που παραδίδουν όπλα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα θεωρούμε νόμιμους στόχους για τις ρωσικές δυνάμεις», είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δημοφιλή